Peste pe pat de legume la cuptor
Peste pe pat de legume la cuptor, reteta simpla si gustoasa. Peste cu legume pentru pranz sau cina.

Peste pe pat de legume la cuptor, reteta simpla, gustoasa si usor de facut.
Peste nu este sanatos, ci si foarte sanatos.
Reteta este perfecta atat pentru pranz, cat si pentru cina, potrivita in orice zi a saptamanii, dar si pentru a-ti impresiona prietenii.
Iti recomand sa pregatesti un peste intreg ce se desozeaza usor (pastrav, biban de mare sau dorada).
Poate parea intimidant sa gatesti un peste intreg, dar acest lucru este mai usor decat crezi.
Carnea ramane frageda si suculenta.
Daca alegi un peste gata filetat pentru aceasta reteta poti risca sa il gatesti excesiv.
Poti sa il scoti mai repede din cuptor, in timp ce restul legumelor continua sa se coaca.
Las ca inspiratie si alte retete de peste gatit intreg:
Toate retetele cu peste le gasesti intr-o singura postare, daca apesi aici.
Revenind la reteta de peste pe pat de legume la cuptor iti las cateva sfaturi ca sa iti iasa perfect:
- Foloseste peste proaspat, nu congelat.
- Vei sti ca este proaspat dupa corneea transparenta, convexa si pupilele negre.
- Poti fi atent si la pielea pestelui. Daca nu este elastica si lucioasa, atunci nu vei cumpara pestele.
- In crema de unt poti adauga dupa gust verdeturi proaspete sau uscate.
- Unge pestele si la interior si la exterior cu untul aromat. Va da o aroma deosebita.
- Stropeste legumele cu vin. Alcoolul se evapora, dar ramane aroma.
Ce peste poti folosi la reteta de peste pe pat de legume la cuptor?
Eu am folosit biban de mare, dar poti sa alegi si pastrav, dorada sau alt tip de peste cu oase mari.
Recomand sa alegi un peste intreg de marime mica /medie.
Pentru peste mare cresti timpul de coacere cu 10-15 minute.
Daca nu place sa curatati pestele puteti sa cereti vanzatorului sa o faca.
In anumite supermarketuri pretul pentru acest serviciu este modic, dar este posibil sa fie si gratuit.
Iubesc reteta de peste pe pat de legume la cuptor pentru ca totul se gateste in acelasi timp.
Am ales sa insotesc acest preparat cu Feteasca Regala de la Beciul Domnesc, un vin demisec cu note florale de cires, flori de camp, dar si note fructate de pepene galben si pere.
Langa acest preparat vinul pe care l-am ales a fost cea mai buna alegere.
Notele de fructe si flori de camp ii dau o savoare aparte si scot in evidenta gustul final.
Las pentru inceput reteta in format video. Te invit sa te abonezi la canalul meu.
Mai jos gasesti explicatiile scrise cu poze, pas cu pas.
Ingrediente
Instrucțiuni
- Pentru inceput mi-am pregatit legumele. Am taiat ardeii si am indepartat cotoarele si semintele, apoi i-am feliat si i-am taiat in cuburi de aproximativ 1 cm.
- Am feliat dovlecelul, iar feliile le-am taiat in cuburi de marime medie. Am tocat ceapa in cuburi de marime aproximativ egala cu restul legumelor.
- La final am taiat cartofii in cuburi de 1 cm. Cu cat sunt mai mici, cu atat se gatesc mai usor. Am feliat lamaile.
- Intr-un bol am pus untul foarte moale. Am adaugat sare, pudra de usturoi, piper, oregano uscat si ulei de masline. Am amestecat totul pana am obtinut o emulsie omogena.
- Pestii au fost spalati si curatati foarte bine. I-am crestat, apoi i-am uns atat la interior, cat si la exterior cu untul amestecat cu condimente. Am introdus felii de lamaie in crestaturi, apoi am pus si la interior.
- Am introdus felii de lamaie in crestaturi, apoi am pus si la interior.
- Am pus legumele intr-o tava incapatoare. Am presarat sare si am turnat ulei de masline si am amestecat.
- Am ales sa insotesc acest preparat cu Feteasca Regala de la Beciul Domnesc.
- Am turnat 70 ml de vin peste legume, apoi l-am pus la frigider.
- Am preincalzit cuptorul la 200°C , apoi am pus tava in cuptor pentru 35 de minute. In functie de marimea acestuia timpul de coacere poate fi diferit. Va fi gata cand este pielea pestelui este usor rumenita, iar cartofii intra si ies usor din furculita.
- Puteti presara patrunjel verde cand scoateti tava din cuptor sau in farfurie.
Notă
Langa acest peste pe pat de legume vinul pe care l-am ales a fost cea mai buna alegere. Notele de fructe si flori de camp ii dau o savoare aparte si scot in evidenta gustul preparatului.
Servesti pestele imediat, cu un pahar de vin alaturi.
Daca iti ramane il pastrezi in frigider intr-o cutie inchisa etans pana la 2 zile.