Pastrav la cuptor cu cartofi

22 februarie 2021Diva in Bucatarie

Pastrav la cuptor cu cartofi

Pastrav la cuptor cu cartofi reteta diva in bucatarie V

Pastrav la cuptor cu cartofi

Pastrav la cuptor cu cartofi – reteta simpla, sanatoasa si gustoasa, usor de facut. Este ideala pentru cei care sunt la dieta sau isi doresc retete de peste simple, rapide, savuroase, gatite sanatos.

Pestele si cartofii se gatesc impreuna, in aceeasi tava, asa ca la final aveti si garnitura gata de pus in farfurii.

Imi place pastravul pentru ca oasele raman pe coloana, iar carnea poate fi desprinsa usor dupa indepartarea capului si a cozii.

Desi ne place foarte mult pastravul prajit in crusta de malai (puteti citi reteta daca apasati aici), pregatesc de multe ori pestele la cuptor pentru a evita prajelile, alegand astfel o solutie mai sanatoasa.

Alte retete de peste la cuptor:

Daca va place pastravul puteti sa va inspirati din colectia de retete cu pastrav pe care o gasiti daca apasati aici.

Despre pastrav:

Toate retetele cu peste le gasiti intr-o singura postare, daca apasati aici.

Pestele este un aliment sanatos, usor de pregatit.

Pastravul este o specie care traieste in mod special in apele din regiunile montane, submontane sau chiar deluroasa.

Este unul din cei mai apreciati pesti, avand gust bun si o multime de proprietati nutritive, fiind bogat in acizi grasi Omega 3 (foarte importanti pentru corp si creier), vitamina D si B12, acid folic si proteine de inalta calitate.

Consumul saptamanal de peste va ajuta sa ramaneti sanatosi.

Este foarte important de precizat faptul ca trebuie sa aveti grija sa nu coaceti excesiv pestele. In functie de marimea lui si de puterea cuptorului timpul poate fi diferit: de la 20 pana la 35 minute.

Cum alegi pestele?

Pentru reteta de pastrav la cuptor cu cartofi va recomand sa cumparati pastravi proaspeti, nu congelati. Iar pe cei proaspeti trebuie sa ii recunoasteti dupa corneea transparenta, convexa si pupilele negre.

Puteti fi atenti si la pielea pestelui. Daca nu este elastica si lucioasa, atunci nu veti cumpara pestele.

Daca nu va place sa curatati pestele puteti sa cereti vanzatorului sa o faca. In anumite supermarketuri pretul pentru acest serviciu este modic, dar este posibil sa fie si gratuit.

Revenind la reteta de pastrav la cuptor cu cartofi trebuie sa va spun ca o puteti pregati atat pentru pranz cat si pentru cina. O puteti insoti de o salata verde sau un pesto de patrunjel sau leurda.

Daca vreti sa vedeti cum se face reteta de pastrav la cuptor cu cartofi, va las lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas, mai jos:

INGREDIENTE:

(pentru 2 persoane)

2 bucati mari de pastrav – putin peste 1 kg

650 g cartofi

3 linguri ulei masline

sare

piper

2 lingurite cimbru uscat

1/2 ardei iute tocat marunt

3 crengute rozmarin

100 ml vin alb

1 lamaie feliata

MOD PREPARARE:DE

Pregatire cartofi:

Am preincalzit cuptorul la 200°C.

Am curatat cartofii si i-am taiat in felii cu o grosime de aproximativ 5 mm.

Le-am aranjat intr-o tava mare (36*24cm), am turnat uleiul peste ele incercand sa le acopar cat mai uniform.

Apoi, am presarat sare, piper proaspat macinat si 1 lingurita rasa de cimbru uscat.

Am pus tava cu cartofi in cuptorul incalzit pentru 15 minute.

Pregatire peste:

In acest timp am curatat pestii, i-am spalat, am presarat peste acestia sare si piper.

In interiorul acestuia am presarat putina sare si am pus cate o crenguta de rozmarin si felii de lamaie.

Daca nu ati cumparat pestii curatati puteti indeparta usor solzii cu un burete de sarma.

Aveti grija sa despicati burta din apropierea cozii pana la cap si indepartati organele, apoi sa spalati foarte bine interiorul, sa nu ramana reziduri.

Am pregatit si o marinata din vin, ardei iute tocat marunt, cateva fire de rozmarin tocate si o lingurita de cimbru uscat.

Coacere pastravi cu cartofi:

Dupa intervalul de 15 minute in care cartofii s-au copt, am scos tava si am aranjat pastravii peste acestia.

Am turnat marinata, apoi am pus tava in cuptor.

Pastravii cu cartofi au stat in cuptor inca 25-30 minute.

In functie de puterea cuptorului timpul de coacere poate fi intre 25 si 35 minute.

Daca aveti pastravi mici timpul de coacere este doar de 20 minute.

Nu coaceti excesiv, caci carnea nu va ramane frageda si gustoasa, iar proprietatile acesteia se vor pierde.

Servire:

Am mancat pastravul la cuptor cu cartofi imediat cum am scos din cuptor, caci acest peste este perfect cat este cald.

Noi am avut langa peste salata verde cu lamaie si ceapa verde, dar puteti pune peste acesta un sos (va recomand pesto) sau il mancati simplu.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *