Peste copt in crusta de sare

15 ianuarie 2020Diva in Bucatarie

Peste copt in crusta de sare. Peste copt in crusta de sare – reteta de peste gatita sanatos. Peste in crusta de sare este delicios, fraged si deloc sarat!

Peste copt in crusta de sare – reteta de peste gatita sanatos. Peste in crusta de sare este delicios, fraged si deloc sarat!

Se pregateste foarte usor si rapid si este gustos. Cel mai bine ar fi sa folositi peste cu putini solzi.

Primul peste care imi vine in cap, cel mai des gatit in restaurante este dorada, dar puteti incerca si cu alte tipuri de peste: biban /lup de mare, calcan, pastrav, chefal, salau, somn.

Eu am folosit un crap foarte mare, asa ca oasele intramusculare au fost usor de indepartat, dar cel mai des am pregatit reteta folosind dorada.

Pentru reteta de peste in crusta de sare recomand sare de mare fina, dar nici grunjoasa, aceasta putand fi modelata usor in jurul pestelui, iar structura acesteia ii da voie sa fie usor sparta dupa coacere.

In plus, aceasta, in combinatie cu albusul de ou, cand incep sa o modelez pe peste trebuie sa aiba textura nisipului ud. Parca e mai placut vizual si de lucrat cu o sare mai fina.

Prezentarea pestelui copt in crusta de sare este mai spectaculoasa decat in cazul pestelui gatit in hartie de pergament. Arata foarte bine, trebuie sa recunoasteti si voi.

Dupa coacere trebuie sa asteptati 5-10 minute, fara sa va atingeti de crusta, abia dupa acest interval de timp o puteti sparge.

Eu am spart-o cu un cutit. Au fost zone unde a intrat usor cutitul, iar in altele am avut nevoie de putina forta – m-am simtit ca un arheolog incepator, care vrea sa descopere ce se afla dincolo de invelisul exterior, asa ca am lovit cutitul cu ciocanul de snitele in 2 zone unde crusta era mai tare (pe margini se intampla acest lucru). M-am chinuit pentru ca as fi vrut sa scot carcasa de sare intreaga.

Dar, asa cum observati mai jos, s-a spart si au iesit 3 bucati. Nu-i bai, puteam sa o sparg in mai multe, dar imi doream o poza spectaculoasa. O las pe data viitoare, cu un peste mai mic.

Dupa indepartarea carcasei de sare de pe peste se scoate pielea. Fie merge usor, de la coada, la o simpla tragere a acesteia, fie va ajutati de un cutit, evitand ruperea carnii.

Si aici am avut nevoie de cutit intr-o zona, aproape de cap, unde ramasese lipita, dar nu s-a opus deloc cutitului.

Peste in crusta de sare spuneam ca nu iese sarat. Aceasta nu trece de piele.

Folosesc feliile de lamaie si portocala pentru a sigila burta pestelui, ma asigur in acest fel ca sarea nu ajunge in interiorul pestelui, influentand gustul final.

Nu am folosit ierburi, dar daca vreti puteti folosi rozmarin sau cimbru / cimbrisor.

Pestele in crusta de sare este delicios si poate fi insotit de o garnitura simpla. S-a intamplat sa am o salata de cartofi, dar as fi folosit si o simpla salata verde cu lamaie sau cartofi natur, piure de telina, piure de mazare sau cartofi.

Atunci cand va hotarati sa faceti peste in crusta de sare, va recomand sa aveti grija sa cumparati peste proaspat.

Il recunoasteti dupa ochi (cu cornee transparenta, convexa si pupile negre) si dupa aspectul pielii.

Daca vi se pare ca atunci cand ajungeti in raionul de peste mirosul este dubios, nu are sens sa mai faceti nici macar un  pas in acea zona.

Mergeti in alt magazin!  In marile hipermarketuri pestele este proaspat.

Am foarte multe retete de peste pe blog, asa ca le-am grupat pe toate intr-o singura postare, aici.

Acum va las lista de ingrediente si metoda de preparare pentru peste in crusta de sare prezentata pas cu pas mai jos:

INGREDIENTE:

1 peste mare -2 kg

2.2 kg sare fina

5 albusuri de la oua mari

sare

piper

1 lamaie

1 portocala

Pentru garnitura:

800 g cartofi fierti in coaja

1 ceapa rosie mica

1/4 legatura marar

sare

piper

capere

50 ml ulei

50 ml supa calda

1 lingura otet

2 lingurite capere

Optional – pentru decor icre rosii

PREPARARE:

Am curatat pestele de solzi si tot ce avea la interior, l-am spalat si am pus in interiorul acestuia piper proaspat macinat, putina sare, felii de la o lamaie si o portocala.

Pentru ca pestele era foarte mare am pregatit pentru inceput baza pe care urma sa pun pestele.

Am amestecat 800 g sare cu 2 albusuri. Daca este nevoie mai puteti adauga 1 lingura de apa rece.

Am amestecat si am aranjat pe hartia de copt baza, aceasta avand marimea si forma pestelui.

Am pus pestele pe baza de sare si am pregatit si restul de sare si  3 albusuri.

Am adaugat si o lingura de apa (merg chiar si 2 daca albusurile sunt de la oua medii), iar dupa omogenizarea compozitiei am imbracat pestele complet in sare.

Daca vreti puteti lasa capul si coada neacoperite, dar acesta se coace uniform sub crusta.

Pentru un peste mic aveti nevoie de 20-30 minute la 200°C, dar pentru un peste foarte mare 40-45 minute.

cat timp pestele meu s-a copt am pregatit garnitura. Cartofii fierti in coaja si curatati cat timp erau fierbinti au fost taiati in rondele si am turnat supa calda peste ei.. I-am amestecat cand s-au racit cu ceapa, marar, capere, otet, ulei, sare si piper proaspat macinat.

Pestele s-a copt si l-am lasat putin peste 5 minute. Nu am avut rabdare sa astept 10 minute.

Am spart crusta de sare.

Am indepartat pilea de peste. Cu o spatula am scos jumatate din partea de sus, apoi a doua jumatate, am indepartat coloana cu oasele mari si am pus si restul de peste in farfurii.

A fost tare bun!

Daca va ramane peste il puteti pasta intr-o caserola, simplu, dar il dezosati inainte. Il mancati a doua zi cu mamaliga si mujdei.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *