Omleta japoneza rulata – tamagoyaki
Omleta japoneza rulata – tamagoyaki
Omleta japoneza rulata – tamagoyaki
Ti s-a intamplat sa vezi un anumit fel de mancare pe internet si sa vrei sa il reproduci?
Mie mi se intampla uneori sa imi gasesc inspiratie pe canalul de YouTube si reproduc sau adaptez retete.
Asa se face ca am vazut, apoi am pregatit alor mei aceasta omleta japoneza rulata (tamagoyaki).
Nu este diferita de omleta noastra din punct de vedere al gustului, ci prin modul in care este gatita si servita.
Cuvantul „tamago” inseamna ou in japoneza, iar cuvantul „yaki” inseamna a fi gatit la cadura directa (flacara).
Reteta a devenit populara in Japonia prin anii 1950, cand guvernul incuraja parintii sa isi hraneasca copiii cu mai multe proteine.
Intre timp a devenit una din cele mai populare retete din bucataria japoneza.
Omleta japoneza rulata in straturi se face in mod special in tigai dreptunghiulare, dar poti sa alegi si tigai rotunde, cu diametrul mic, pentru a obtine cat mai multe straturi.
Eu am folosit doar trei oua, dar iti recomand sa pui patru .
Vor iesi minim 2 straturi in plus si va arata mult mai bine.
Nu trebuie sa bati ouale foarte mult, dar trebuie sa ai grija ca albusurile si galbenusurile sa fie bine omogenizate.
Se pare ca strecurand compozitia de oua nu exista riscul sa obtii cocoloase si rularea va fi usoara.
Eu nu am stracurat-o si m-am descurcat foarte bine.
Pentru a da mai multa culoare poti adauga chives tocata foarte marunt, patrunjel sau cubulete de ardei colorat.
Asta o vei face doar dupa ce te prinzi cum obtii straturile de omleta japoneza rulata.
Exista variante cu soia, zahar, mirin, in functie de zone din Japonia.
Am publicat si alte retete din bucataria japoneza:
Daca ai nevoie de inspiratie pentru a pregati si alte retete de omleta, iti las colectia mea aici.
Las cateva sfaturi pentru ca reteta sa iti iasa perfect din prima:
- Pentru prajire folosesti ulei de floarea soarelui. Untul s-ar arde si vei obtine pete maronii.
- Pune ouale batute intr-o cana gradata ca poti imparti usor compozitia in trei sau patru.
- Unge tigaia cu ulei inainte sa pui ouale in tigaie. Folosesti o pensula sau un servetel imbibat cu ulei.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de omleta japoneza rulata.
Ingrediente
Instrucțiuni
- Asa arata o tigaie pentru omleta japoneza rulata (tamagoyaki).
- Am spart ouale intr-un bol. Am presarat sare si piper si le-am batut pana s-au omogenizat.
- Am adaugat o lingura de lapte si am amestecat bine.
- Am incins tigaia si am uns-o cu putin ulei. Am turnat un strat subtire din ouale batute (1/3 din cantitate) si am gatit omleta pe o singura parte.
- Cand a inceput sa arate ca o clatita am inceput sa o rulez catre una din marginile tigaii. Ai grija sa nu se rumeneasca. Eu am reusit sa obtin pete maronii realizand poza cu etapa urmatoare.
- Daca vrei sa rulezi in siguranta si sa nu arzi omleta o poti lua de pe foc cand faci asta.
- Am uns cu ulei si am turnat inca un strat de oua si am continuat gatirea in acelasi mod, pe o singura parte. Am repetat operatiunea de doua ori. Daca as fi pus inca in ou si as fi avut o tigaie mult mai mica obtineam mai multe straturi si ar fi fost mult mai frumoasa.
- Pentru servire am pus omleta pe o farfurie si am taiat-o in felii groase de aproximativ 2 cm. Am avut alaturi sos de soia si am presarat putin chives.
Notă
Omleta japoneza rulata iese pufoasa, umeda si gustoasa. Nu iti face probleme pentru primele straturi rulate, daca nu arata perfect. Urmatoarele le vor acoperi si le vei rula mai bine. Nu uita sa ungi tigaia cu ulei inainte sa torni ouale, ca sa fii sigur ca nu se lipesc de tigaie. Foloseste o tigaie antiaderenta de calitate, cu diametrul mic. Daca ai posibilitatea sa achizitionezi o tigaie dreptunghiulara omleta japoneza rulata va iesi perfect!