Prajitura din albusuri cu cacao
Prajitura din albusuri cu cacao. Reteta de prajitura din albusuri.
Prajitura din albusuri cu cacao este foarte pufoasa si extrem de gustoasa, cu textura fina si delicata.
Este una din cele mai bune idei pentru a refolosi albusurile ramase cand pregatiti maioneza, cozonaci sau alte preparate ce au nevoie doar de galbenusuri.
Atunci cand pui albusurile in pungute si le congelezi, dar uiti sa notezi cate ai pus in punga, poti sa apreciezi numarul acestora tinand cont de faptul ca un albus are in jur de 30g.
Asa vei sti ce poti pregati cu ele. Eu am in general pungute cu 4 sau 6 sau albusuri, mai rar cu 2.
Nu uita sa notezi si data, caci nu le poti pastra mai mult de sase luni.
Daca vrei sa faci si alte deserturi din albusuri iti las colectia de retete aici.
Cele mai accesate retete in ultima luna au fost:
Prajitura din albusuri cu cacao se face foarte usor si rapid.
Orice incepator in ale gatitului va putea sa o faca si sa ii iasa moale, pufoasa si delicioasa.
Poti transforma acesta prajitura din albusuri cu cacao in blat de tort.
Fie pui doar un strat de crema peste aceasta, fie o tai im doua blaturi si pui crema intre blaturi si deasupra.
Merge de minune cu crema de ciocolata cu mascarpone sau crema de mascarpone cu cafea.
Iti las cateva sfaturi pentru ca sa obtii cea mai buna prajitura din albusuri cu cacao:
- Lasi albusurile (proaspete sau dezghetate) la temperatura camerei minim 30 min. inainte sa le faci reteta.
- Albusurile se bat spuma tare, dar nu ca pentru bezea. Daca ramane un mot ce nu cade de pe paletele micerului poti sa opresti etapa.
- Folosesti faina 000.
- Cerni faina si pudra de cacao
- Nu deschizi usa cuptorului in primele 20 minute de coacere
Acestea fiind spuse iti las lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de prajitura din albusuri cu cacao:
Ingrediente
Instrucțiuni
- Am lasat albusurile la temperatura camerei timp de 30 minute, apoi le-am mixat cu un varf cutit de sare si zahar. Iti recomand sa folosesti zahar cu granulatie fina. In momentul in care spuma s-a intarit si a ramas un moț ferm pe tel, am oprit mixerul. In acest moment am pornit cuptorul la 180°C. Cuptorul pe care l-am folosit are presatata ventilatia si nu se poate scoate.
- Intr-un bol inalt am cernut faina, pudra de cacao si praful de copt, apoi le-am amestecat.
- Am turnat apa si uleiul peste ingredientel solide si am amestecat.
- Am adaugat pudra de coaja de portocale (poti folosi 1 lingura coaja rasa de portocale bio), esenta de rom si bucati de ciocolata neagra. Daca bucatile vor fi mai mici (de genul picaturi de ciocolata, sau chiar ciocolata taiata la cutit) nu vor cadea in partea de jos in timpul coacerii. Am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.
- Am adaugat albusurile in trei transe, amestecand usor, de jos in sus, cu miscari largi. Este important sa ramana o compozitie cat mai aerata. Aceasta este garantia ca vei avea o prajitura pufoasa.
- Am pus aluatul in tava cu diametrul de 24 cm, tapetata cu hartie de copt.
- Am lasat prajitura sa se coaca pana a trecut testul cu scobitoarea. In cazul meu a fost gata in 30 minute. Am scos-o cu grija din forma si am lasat-o sa se raceasca pe un gratar.
- Dupa ce s-a racit complet am pudrat-o cu zaha, am decorat-o cu fructe, apoi am feliat-o. Poti sa o decorezi si cu ciocolata topita, ganache de ciocolata, Nutella. A iesit extrem de moale, pufoasa si foarte gustoasa.
Notă
Ai grija sa nu coci excesiv prajitura, caci vei avea un blat uscat.
Timpul de coacere difera de la un cuptor la altul. Cand a trecut testul cu scobitoarea o vei scoate si o lasi sa se raceasca pe un gratar.
Poti pastra prajitura la temperatura camerei pana la 5 zile acoperita cu un clopot de sticla sau intr-o cutie de plastic.
O poti pune in congelator pentru maxim 2 luni si o lasi sa se dezghete le temperatura camerei.