fbpx

RETETE RECENTE

TIRAMISU CU MATCHA SI ZMEURA

August 22, 2019 | CATEGORIA

Tiramisu cu matcha si zmeura este desertul perfect pentru iubitorii ceaiului verde japonez, dar si pentru toti cei care isi doresc un desert rafinat, elegant.

Prajitura rapida, fara coacere intr-o prezentare frumoasa, te cucereste de la prima lingurita. Piscoturile insiropate in ceaiul verde, crema ce contine la randul ei matcha, sunt completate perfect din punct de vedere estetic si gust de zmeura.

Atunci cand am fost intrebata daca as vrea sa pregatesc un desert cu matcha imediat mi-a venit in minte aceasta combinatie.

Am mai pregatit deserturi cu matcha, avand alaturi capsuni (un tort si un desert la pahar). Au fost bune si acelea, insa combinatia aceasta a trecut pe primul loc in preferintele mele.

Probabil tiramisu ati mancat cu totii, fie reteta clasica cu crema cu galbenusuri, fie retete adaptate cu albusuri battue spuma tare, cu frisca, ciocolata sau alte fructe.

Propunerea mea de tiramisu cu matcha si zmeura are ca vedeta ceaiul verde japonez pe care l-am primit de la matchacha.ro.

Matcha este ceai verde japonez, sub forma de pudra. Cel folosit de mine este un ceai de grad ceremonial, de calitate superioara, originar din regiunea Uji (Kyoto) – Japonia.

Din cutiuta primita se pot face 30 de portii de ceaiuri, dar cred ca voi alege sa refac acest desert si mai mult ca sigur voi mai incerca si alte deserturi.

Ma gandesc la o rulada, briose sau biscuiti. Poate refac si reteta checului marmorat cu cacao si matcha. 

Matcha este considerat un “super-aliment”. Contine de 137 ori mai multi antioxidanti decat ceaiul verde normal, imbuntatind sanatatatea si luptand impotriva cancerului.

Faptul ca este pastrat in cutita de aluminiu dovedeste ca isi va pastra bine proprietatile.

Culoarea verde profunda demonstreaza faptul ca o fost recoltat in cel mai bun moment, iar parfumul acestuia este unic, de verdeturi proaspete, spanac, nuci, cacao, alune si nori prajite.

Daca nu ati consumat inca matcha este momentul sa ii dati o sansa in acest desert, apoi intr-un smoothie si treptat sa treceti la consumul ceaiului in mod traditional.

Matcha este un ceai tare. Poate fi dragoste la prima degustare, dar poate fi descoperit si iubit in timp.

Daca alegeti un produs de calitate, cum este acesta, trebuie sa ii dati sanse, gustul lui poate fi dulceag si savuros, putin amarui o sa va cucereasca in timp. Invatati cum se preparara ceaiurile in mod traditional. Le puteti consuma atat de pentru sanitate, cat si pentru placerea gustului.

Revenind la tiramisu cu matcha si zmeura as vrea sa va spun ca noua ne-a placut foarte mult.

Ai mei prefera retete clasice, dar de data aceasta au mancat tot ce le-am pus in farfurie si s-au aratat incantati de faptul ca vreau sa repet experienta aceasta curand.

In acest moment regret ca nu s-a inventat transmiterea gustului catre cel care priveste poza. In acest mod ati fi stiut ca nu exagerez deloc cand spun ca este una din cele mai delicioase retete de tiramisu.

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas, iar la final veti gasi link catre pagina de Instagram, unde voi posta in highlight reteta.

INGREDIENTE:

150 g piscoturi

3 g matcha

150 ml apa la 80°C + 2 linguri apa fierbinte

300 g zmeura proaspata

500 g mascarpone

4 galbenusuri

1 varf cutit sare

180 g zahar pudra

PREPARARE:

Iata cutiuta mea de matcha.

Am cantarit 1 g de matcha si l-am dizolvat in apa fierbinte la 80°C. Daca nu aveti termometru special de gatit lasati apa la temperatura camerei sa stea 5 minute dupa ce a dat in clocot.

Este important ca matcha sa fie amestecata cu un tel din bambus. Acesta este special, dar pentru ca nu am avut m-am descurcat pana la urma cu o furculita.

Am pus inati putina apa si am amestecat rapid, incercand sa sparg si sa dizolv cocoloasele formate. Am pus apoi restul de apa fierbinte.

Cand am dizolvat bine matcha am lasat-o intr-un vas in care sa poata fi scufundate piscoturile.

In alt bol am dizolvat 1 g de matcha cu 2 linguri apa fierbinte. Am amestecat pana am obtinut o pasta.

Am lasat-o sa astepte pana la momentul in care va fi incoporata in crema.

Intr-un bol incapator am pus 4 galbenusuri, am presarat putina sare si le-am mixat in jur de 30 secunde. Am adaugat treptat 180g zahar pudra.

Mi se pare ca a iesit cam dulce, asa ca incercati intai cu 150 g si daca simtiti ca mai aveti nevoie de dulce completati cu 30 g.

Cand am terminat de adaugat zaharul pudra si am omogenizat bine compozitia, am trecut de la crema mascarpone.

Am scurs foarte bine crema, caci zerul poate schimba textura si consistenta finala a cremei. Am mixat mascarpone in jur de 30-40 secunde, apoi am incorporat treptat galbenusurile.

Acest lucru l-am facut in trei etape.

Acum este momentul in care poate fi introdusa pasta obtinuta din matcha. Nu am lasat mai nimic in castronel.

Am mixat pana s-a omogenizat compozitia, aceasta obtinand o culoare verde-galbui. In acest moment am putut asambla prajitura. Am inmuiat piscoturile in ceaiul de matcha.

Acestea vor fi scufundate si scoase rapid din lichid, caci altfel absorb prea mult si se vor flescai, iar prajitura nu va fi ceea ce trebuie.

Am pus un rand de piscoturi (in primele poze sunt 8, dar pana la urma am folosit 9 buc.).

Am acoperit piscoturile cu jumatate din cantitatea de crema, am pus peste aceasta zmeuram apoi am continuat operatiunea cu piscori si crema.

Am lasat prajitura 2 ore in frigider, apoi am tapetat-o cu 1 g pudra de matcha si am decorat-o cu zmeura si am impartit-o in 4.

Am mancat-o cu pofta si as mai fi mancat daca as mai fi avut.

Tiramisu cu matcha si zmeura este delicios. Va invit sa va convingeti si sa imi lasati si voi impresiile despre acest desert.

Va invit sa ma urmariti si pe Instagram, aici.

Retete simple si delicioase veti gasi si pe canalul de YouTube.

 

 

Comentarii

  • Laura

    Am făcut cu prietena mea. A adus din Japonia. Demență, ce bun a fost!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *