TIRAMISU – cea mai indragita prajitura

December 1, 2018 | CATEGORIA

Despre tiramisu cred ca a auzit toata lumea. O prajitura rapida, fara coacere, usor de pregatit, in care straturi de piscoturi inmuiate in cafea sunt invelite de crema fina de mascarpone.

Gustul este fin, deosebit. Exista mai multe feluri de tiramisu, dar reteta clasica prevede doar crema de galbenusuri si mascarpone.

Pentru a pregati tiramisu in varianta clasica folosim galbenusurile proaspete, nepreparate termic. Spuma de albusuri si frisca nu au existat in reteta originala, ele au fost introduse ulterior pentru a mari volumul cremei.

Nici lichioruri sau ciocolata nu existau in varianta initiala. Gusturile si imaginatia au transformat acest desert in foarte multe variante delicioase.

Eu folosesc uneori si albusurile batute spuma tare, ca pentru bezea. Acest lucru este influentat de anotimpul in care pregatesc prajitura tiramisu. Vara se recomanda evitarea prajiturilor cu oua nepreparate termic, asa ca uneori folosesc combinatia mascarpone cu frisca. Orice varianta veti alege sunt sigura ca o sa va placa.

Un desert cu o istorie destul de recenta (a aparut pe la sfarsitul anilor 1960) in zona Treviso, acesta a provocat imaginatia si dorinta tuturor de a-l reproduce.

Tiramisu este unul din cele mai populare deserturi pe tot mapamondul. Si, poate ca tinand cont de acest lucru, nu ar trebui sa ne mire faptul ca aceasta este una din prajiturile preferate de romani.

In an centenar, la implinirea a 20 de ani in Romania, Dr. Oetker a organizat in cadrul campaniei ” De 20 de ani incepem sarbatorile impreuna” un sondaj pentru a afla care este cea mai indragita prajitura de catre fanii Dr.Oetker din Romania.

Pe pagina dedicata campaniei www.oetker.ro au avut 15 optiuni din care au putut vota cea mai indragita prajitura din Romania, incepand cu data de 01 octombrie si pana in data de 30 noiembrie 2018.

Pagina de web a campaniei a inregistrat in aceasta perioada un numar foarte mare de vizitatori care s-au inscris in Campania ” De 20 de ani incepem sarbatorile impreuna” si din care au votat 24.237 de persoane.

In urma votului, fanii Dr. Oetker au desemnat cea mai populara prajitura de la noi, Tiramisu, cu un procentaj de peste 22%.

Daca vreti sa va lasati inspirati de mine pentru a pregati tiramisu, va invit sa urmariti etapele de lucru, ilustrate pas cu pas, mai jos.

INGREDIENTE:

24 piscoturi

500 g mascarpone

200 g zahar

200 ml cafea tare

pudra de cacao neagra pentru ornat

4 galbenusuri

2 albusuri

2-3 linguri Marsala (vin italian dulce)

PREPARARE:

Preparam cafeaua si o lasam sa se raceasca. Putem sa o indulcim, dar parerea mea este ca nu avem nevoie de acest lucru. Piscoturile au zahar, iar crema este dulce.

Spargem 4 oua si separam albusurile de galbenusuri. Pastram 2 albusuri pentru crema.

Mixam galbenusurile cu zahar pana se dizolva complet zaharul.

 

Continuam sa mixam abusurile cu un praf de sare pana se intaresc ca pentru o bezea.

 

Incorporam treptat mascarpone (foarte bine scurs de zer) in crema de galbenusuri.

La final desprindem de pe pereti crema si mixam bine pentru omogenizare. Adaugam spuma de albusuri si amestecam la inceput cu o spatula.

In momentul in care incorporam toata spuma de albusuri putem folosi mixerul pentru omogenizare.

Putem adauga Marsala in acest moment, dar putem sa punem vinul si in cafea.

 

Incepem montarea prajiturii. Cei mai multi prefera sa foloseasca forme adanci, dar putem monta si pe un platou.

Scufundam pret de o secunda piscoturile in cafea, fara sa absoarba mult lichid, le scurgem si le aranjam unul langa altul pe platou.

Trebuie sa avem grija sa nu fie foarte moi, ele vor absorbi umiditate si de la crema. Avem nevoie de o structura stabila a prajiturii in momentul in care o portionam si o punem pe o farfurie.

Peste primul strat de piscoturi punem un strat de crema (aproximativ 1/3 din cantitea de crema obtinuta).

 

Aranjam al doilea strat de piscoturi scufundate in cafea. Repetam operatiunea si cu al treilea strat si lasam tiramisu in frigider pana in momentul in care vrem sa il portionam.

Ideal ar fi sa stea la rece peste 2 ore, pentru ca se va intari crema iar piscoturile vor imprumuta aroma cremei.

Daca preferam un start mai gros de crema atunci vom avea doar doua straturi de piscoturi.

Presaram cacao doar cand il taiem.

Pentru a-l taia frumos avem grija sa folosim un cutit cu lama fina si lunga, pe care o stergem dupa fiecare operatiune.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *