Tort de post cu ciocolata si pere posate in vin
Tort de post cu ciocolata si pere

Tort de post cu ciocolata si pere posate in vin, delicios si usor de facut
Tort de post cu ciocolata si pere posate in vin, o reteta perfecta pentru cei care tin post sau au renuntat la produsele de origine animala. As spune ca tortul acesta este atat de bun, incat nici nu realizezi ca este fara oua, unt sau lapte. Pana sa ajung la blatul perfect, al unei negrese de post fara gem/dulceata (nu sunt un mare fan al acestei retete) am facut cateva experimente esuate.Despre reteta
Am cautat sa obtin o negresa cu textura putin umeda, blat moale si pufos, dar mai presus de toate sa nu fie sfaramicios. In momentul in care eram cat pe ce sa cedez si sa revin la blatul pregatit pentru tortul de ciocolata cu nuca si rom (de post), am avut inspiratia sa aduc un ingredient nou, cu continut mare de apa. Initial ma gandisem sa transform prajitura de morcovi, dar am dat de un dovlecel uitat in frigider. In viata lucrurile nu sunt intamplatoare, asa ca m-am gandit ca motivul pentru care nu a fost folosit pana in acel moment era intr-un fel destul de clar: urma sa ajunga intr-un blat de tort. Va spun sincer ca este cel mai bun blat de tort de post/vegan. Zaharul tos poate fi inlocuit cu zahar de cocos. In cel mai bun tort de post cu ciocolata si pere posate in vin. In plus, dovlecelul nu se vede si nu se simte in blat, de parca s-ar topi. Am fost foarte fericita si incantata de acest experiment si ma bucur ca am putut realiza unul din cele mai bune blaturi umede de tort de post/vegan. Veti observa ca este o reteta foarte simpla si foarte usor de pregatit.
Despre vin
Perele posate in vinul Tamaioasa Romaneasca Sigillum Moldaviae de la Vincon sunt aromate cu scortisoara, anason si cuisoare. Dar si vinul are arome fructate de ananas si citrice completate de note florale de salcam. Invitata mea, Noa Lupu a povestit mai multe despre acest vin in episodul 42 „gatesc cu prietenii”, al carui link il veti regasi in final. Un amanunt foarte important: perele trebuie sa fie tari! Nu folosim pere moi pentru a le fierbe in vin. Tortul de post cu pere posate in vin este cu adevarat spectaculos. Din punct de vedere gust, prezentare, arome.

Ingrediente:
Pentru 2 blaturi de 20 cm: 250 g faina 50 g cacao 50 g nuca macinata fin 1 plic praf de copt 1 lingurita rasa scortisoara 1/2 lingurita cuisoare macinate 1/2 lingurita nucsoara rasa 1/4 lingurita pudra de ghimbir 250 g zahar tos – poate fi folosit si zahar de cocos 200 g dovlecel ras 100 ml ulei 150 ml cafea tare 1 lingurita otet 50 g unt de cocos Pentru insiropat: 6-8 linguri din vinul in care sunt fierte perele Pentru crema tort de post cu ciocolata si pere: 180 g ciocolata neagra 10 ml lapte orez/soia 50 g unt de cocos 200 ml smantana vegetala/vegana pentru frisca – Meggle 50 g zahar pudra 1 lingurita esenta de portocale Pentru pere posate 2 pere mici 500 ml vin alb dulce – Tamaioasa Romaneasca Sigillum Moldaviae 180 g zahar 2 bete mici scortisoara 6 cuisoare 1 steluta anasonMod de preparare tort de post cu ciocolata si pere:
Blat
Preincalzim cuptorul la 180°C si tapetam cu hartie de copt 2 tavi cu diametrul de 20 cm. De indata ce avem toate ingredientele pregatite putem trece la realizarea blatului. Intr-un bol amestecam ingredientele solide: faina, sare, praf de copt, nuca, cacao si o multitudine de condimente aromate: ghimbir, nucsoara, scortisoara si cuisoare macinate.





Coacere
Impartim aluatul in cele doua tavi folosind un cantar. Astfel nu ne facem griji ca blaturile nu vor avea aceeasi inaltime (aprox 500 g pentru fiecare tava). Coacem blaturile timp de 20 minute, apoi le lasam sa se raceasca complet si indepartam cu un cutit bun crusta, astfel incat sa absoarba bine siropul si sa faca „priza” cu crema. Se poate observa in poza ca nu avem nici macar o idee asupra faptului ca avem dovlecel in blat. Dar este atat de bun, parfumat si pufos!

Pere
Cat timp se coc blaturile punem perele la fiert in vin cu zahar, bete de scortisoara, anason si cuisoare.
Crema.
Punem ciocolata neagra cu untul de cocos la topit.

Asamblare tort
Insiropam primul blat cu vinul in care au fiert perele, apoi presaram cubulate de para posata.



