TORT DE POST CU CIOCOLATA SI PERE POSATE IN VIN

November 28, 2018 | CATEGORIA

Tort cu ciocolata si pere posate in vin, o reteta perfecta pentru cei care tin post sau au renuntat la produsele de origine animala.

As spune ca tortul acesta este atat de bun, incat nici nu realizezi ca este fara oua, unt sau lapte. Pana sa ajung la blatul perfect, al unei negrese de post fara gem/dulceata  (nu sunt un mare fan al acestei retete), o negresa cu textura putin umeda, blat moale si pufos, dar mai presus de toate sa nu fie sfaramicios, am facut cateva experimente esuate. Cand credeam ca nu reusesc sa realizez o reteta noua, in momentul in care eram cat pe ce sa cedez si sa revin la blatul pregatit pentru tortul de ciocolata cu nuca si rom (de post), am avut inspiratia sa aduc un ingredient nou, cu continut mare de apa.

Initial ma gandisem sa transform prajitura de morcovi, dar am dat de un dovlecel uitat in frigider. In viata lucrurile nu sunt intamplatoare, asa ca m-am gandit ca motivul pentru care nu a fost folosit pana in acel moment era intr-un fel destul de clar: urma sa ajunga intr-un blat de tort. Va spun sincer ca este cel mai bun blat de tort de post/vegan. Zaharul tos poate fi inlocuit cu zahar de cocos.

In cel mai bun tort de ciocolata cu pere posate in vin.  In plus, dovlecelul nu se vede si nu se simte in blat, de parca s-ar topi. Am fost foarte fericita si incantata de acest experiment si ma bucur ca am putut realiza unul din cele mai bune blaturi umede de tort de post/vegan. Veti observa ca este o reteta foarte simpla si foarte usor de pregatit.

Un tort special, pentru o zi speciala. Se apropie Sf. Andrei, asa ca nu strica sa il sarbatorim cu o reteta noua de tort.

Crema este simpla, cu ciocolata neagra si smantana fara lactoza. Am folosit-o si anul trecut, special pentru cei care isi doreau o reteta de tort care sa nu sa contina lactoza, iar tortul era deosebit, cu matcha si capsuni.

Perele posate in vinul Tamaioasa Romaneasca Sigillum Moldaviae de la Vincon sunt aromate cu scortisoara, anason si cuisoare. Dar si vinul are arome fructate de ananas si citrice completate de note florale de salcam.  Invitata mea, Noa Lupu a povestit mai multe despre acest vin in episodul 42 “gatesc cu prietenii”, al carui link il veti regasi in final.

Un amanunt foarte important: perele trebuie sa fie tari! Nu folosim pere moi pentru a le fierbe in vin.

Tortul de post cu pere posate in vin este cu adevarat spectaculos. Din punct de vedere gust, prezentare, arome.

Sper ca il veti pregti chiar si in zilele in care nu tineti post, pentru ca este special.

Sa nu uitam ca vinul isi pierde alcolul in timpul procesului de gatire, ramane doar gustul si aroma data de vin, asa ca de tortul acesta se vor putea bucura si copiii.

Acum va las sa descoperiti cat de usor se pregateste un tort de post cu ciocolata si pere posate in vin. Si astept si impresiile.

INGREDIENTE:

Pentru 2 blaturi de 20 cm:

250 g faina

50 g cacao

50 g nuca macinata fin

1 plic praf de copt

1 lingurita rasa scortisoara

1/2 lingurita cuisoare macinate

1/2 lingurita nucsoara rasa

1/4 lingurita pudra de ghimbir

250 g zahar tos – poate fi folosit si zahar de cocos

200 g dovlecel ras

100 ml ulei

150 ml cafea tare

1 lingurita otet

50 g unt de cocos

Pentru insiropat: 

6-8 linguri din vinul in care sunt fierte perele

Pentru crema: 

180 g ciocolata neagra

10 ml lapte orez/soia

50 g unt de cocos

200 ml smantana vegetala/vegana pentru frisca – Meggle

50 g zahar pudra

1 lingurita esenta de portocale

Pentru pere posate

2 pere mici

500 ml vin alb dulce – Tamaioasa Romaneasca Sigillum Moldaviae

180 g zahar

2 bete mici scortisoara

6 cuisoare

1 steluta anason

PREPARARE:

Preincalzim cuptorul la 180°C si tapetam cu hartie de copt 2 tavi cu diametrul de 20 cm.

De indata ce avem toate ingredientele pregatite putem trece la realizarea blatului. Intr-un bol amestecam ingredientele solide: faina, sare, praf de copt, nuca, cacao si o multitudine de condimente aromate: ghimbir, nucsoara, scortisoara si cuisoare macinate.

 

In alt vas amestecam cafeaua calda (daca se poate cafea tare) cu uleiul, otetul si untul de cocos. Adaugam zaharul si mixam putin pentru a omogeniza compozitia.

 

Adaugam dovleceii rasi (dovlecelul a fost ras de coaja in realabil si dat prin razatoarea cu ochiuri mari), amestecam putin, apoi turnam ingredientele lichide peste cele solide si amestecam foarte bine pana obtinem un aluat omogen.

 

Impartim aluatul in cele doua tavi folosind un cantar. Astfel nu ne facem griji ca blaturile nu vor avea aceeasi inaltime (aprox 500 g pentru fiecare tava).  Coacem blaturile timp de 20 minute, apoi le lasam sa se raceasca complet si indepartam cu un cutit bun crusta, astfel incat sa absoarba bine siropul si sa faca “priza” cu crema. Se poate observa in poza ca nu avem nici macar o idee asupra faptului ca avem dovlecel in blat. Dar este atat de bun, parfumat si pufos!

 

Cat timp se coc blaturile punem perele la fiert in vin cu zahar, bete de scortisoara, anason si cuisoare.

Daca nu sunt complet acoperite de vin adaugam apa. Le fierbem 15-30 minute ( in functie de marimea lor), cu indicatia ca trebuie sa obtinem la final niste pere fierte al-dente.

Le scoatem din vin si le lasam sa se raceasca. Pregatim si crema. Punem ciocolata neagra cu untul de cocos la topit.

 

Cand s-au topit le luam de pe foc, mixam usor, apoi incorporam treptat smantana mixata in prealabil pana la consistenta de frisca moale.

Insiropam primul blat cu vinul in care au fiert perele, apoi presaram cubulate de para posata.

 

Acoperim cu un strat de crema, punem al doilea blat si cu restul de crema imbracam tortul.

 

Putem sa il ornam cu a doua para posata, frunze de menta si o glazura de ciocolata.

Initial am vrut sa il imbrac cu nuca, dar mi-am dat seama ca as influenta gustul ciocolatei si ar fi fost pacat, dar daca va place ideea aceasta puteti sa o incercati.

 

 

Sper ca veti incerca tortul de post cu ciocolata si pere postae in vin.

Veti avea o surpriza placuta!

 

Iata si filmul pregatirii acestui tort live, la “Gatesc cu prietenii”.

Tort cu pere poșate în vin Tămâioasă Românească Sigillum Moldaviae

Episodul 42: Tort cu pere poșate în vin Tămâioasă Românească Sigillum Moldaviae – reteta de post

Publicată de divainbucatarie.ro pe Miercuri, 28 Noiembrie 2018

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *