Tort cu matcha, frisca si capsuni

13 decembrie 2017Diva in Bucatarie

Tort cu matcha, frisca si capsuni

Tort cu matcha, frisca si capsuni

Tort cu matcha, frisca si capsuni este special, delicat, senzual si rafinat. Pornind de la blatul colorat cu pudra de matcha in verde natural , continuand cu Creme Patisserie  si terminand cu capsunile, putem spune ca am adus in acest tort culorile Craciunului: verde, alb si rosu.

Poate va intrebati de ce tocmai aceste culori simbolizeaza pentru mine Craciunul? Cred ca raspunsul este mai mult decat simplu: elementele importante ale decorului perfect de Craciun sunt bradul, zapada si costumul lui Mos Craciun.

Craciunul inseamna mai mult decat un decor, este un moment de bucurie si sarbatoare. Este perioada in care stam cel mai mult cu cei dragi, le impartasim iubirea, transformand momentele in traditii pe care le vor duce si copiii nostri mai departe.

Tort cu matcha, frisca si capsuni o

Si, pentru ca am pomenit de traditii, fiecare familie are propriile obiceiuri, propriile retete de pregatit, astfel incat atunci cand lumea se strange in jurul mesei sa poata spune ca totul este perfect.

Tortul pe care vi-l propun are o crema diplomat ce contine in general foarte multa frisca si fructe dupa gust. Este unul din cele mai indragite torturi din tara noastra, asa ca in perioada sarbatorilor reteta lui este una din cele mai cautate.

Meggle Romania m-a invitat sa pregatesc o reteta cu Creme Patisserie, o gama inspirata de bucatari profesionisti, ca alternativa la produsele lactate.

Si, pentru ca anul acesta vom avea la masa si persoane  care au intoleranta la lactoza, mi-am propus sa accept invitatia si sa aduc o bucurie celor care au astfel de probleme, dar isi doresc ceva deosebit pentru masa de Craciun. Frisca este putin indulcita, ramane la consistenta dorita si cred ca este una din cele mai bune solutii pentru cei care nu se pot bucura de frisca naturala.

Aducem insa o nota de prospetime cu ajutorul unor fructe proaspete, capsuni in cazul de fata, dar la fel de bine putem folosi si fructe din compot – in functie de gusturi si posibilitati.

Am sa va las sa descoperiti cat de usor se pregateste tortul cu matcha, frisca si capsuni:

INGREDIENTE:

Pentru blat:

(diametrul de 24 cm)

4 oua – separam albusurile de galbenusuri

1 varf cutit sare

200 g zahar

200 g faina

4 g praf de copt

100 ml ulei

20 g pudra de matcha

30 ml apa rece

Pentru Crema:

250 ml lapte de orez

1 lingurita pasta de vanilie sau semintele de la 1 pastaie vanilie

3 galbenusuri

70 g zahar

10 g faina

10 g amidon

10 g gelatina

50 ml apa

500 ml Creme Patisserie 

200-250 g capsuni

Pentru sirop:

150 ml apa

150 g zahar

1 lingura rom alb

PREPARARE:

Pregatim pentru inceput blatul. Mixam albusurile cu putina sare pana isi dubleaza volumul si prind consistenta unei creme lejere. Adaugam zaharul treptat si continuam sa mixam pana spuma se intareste ca pentru bezea. Adaugam galbenusrile si amestecam usor.

Separat, intr-un bol amestecam faina cu praf de copt si matcha.

Turnam uleiul, amestecam la fel de usor, de jos in sus, apoi incorporam alternativ faina si apa rece.

Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35-40 minute (pana trece testul cu scobitoarea), apoi il lasam sa se raceasca pe un gratar.

Cat timp se coace blatul noi vom pregati crema. Amestecam intr-un vas galbenusurile cu zahar, pasta de vanilie si 50 ml lapte de orez (l-am ales special pentru gustul neutru). Incalzim restul de lapte, pana aproape de punctul de fierbere, apoi il turnam peste galbensuri si mixam la viteza mare.

 

 

Punem compozitia la fiert, avand grija sa amestecam pentru a nu se lipi crema de fundul vasului. O luam de pe foc cand capa consistenta unei budinci, punem o folie alimentara peste ea si o lasam sa raceasca. Fierbem siropul din apa si zahar, pana se topeste zaharul, luam de pe foc si adaugam romul. Spalam capsunile, le scoatem coditele si le taiem in jumatate pe inaltime.

Hidratam gelatina cu 50 ml apa si mixam 500 ml Creme Patisserie pana obtinem o crema de consistenta lejera, usor fluida, apoi o amestecam cu crema cu galbenusuri pana la omogenizare.

Punem gelatina la baine marie pana se dizolva, apoi o incorporam in crema noastra.

Taiem blatul astfel incat sa obtinem doua blaturi relativ egale. Punem un blat in forma cu pereti detasabili in care a fost copt, il insiropam usor, apoi aranjam pe margine jumatati de capsuni.

Punem putin mai mult de jumatate din crema, presaram restul de fructe taiate in cuburi, acoperim cu al doilea blat si il acoperim cu restul de crema.

Lasam tortul in friguder in jur de 1 ora, apoi putem sa il taiem.

Sper sa va placa sectiunea si sa il pregatiti si voi. Sarbatori fericite!

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *