Despre mitul lui Mos Craciun
Despre mitul lui Mos Craciun
Despre mitul lui Mos Craciun
Numaratoarea inversa a inceput, Craciunul este in aproape doua saptamani. Pe strazile orasului au aparut luminitele de sezon, pe frigider apar liste de cadouri pentru Mos Craciun , altele sunt trimise catre Polul Nord sub forma de scrisori si, in unele case, se vad deja luminitele din bradul decorat, ghirlande si proiectoare ce ne introduc treptat in atmosfera de sarbatoare.
Amintirea lui Mos Craciun din copilaria unui parinte devine din ce in ce mai difuza, ii iau locul amintirile cu primul brad luat pentru propriul copil, cu bucuria mai mare de a sarbatori nasterea Domnului, caci aceste lucruri sunt acum impartite si cu un pui de om. Spunem ca “primul Craciun alaturi de copil este magic si de neuitat”, dar la fel vor fi toate ce vor urma, pentru ca fiecare va avea amintiri si trairi deosebite.
Cand esti parinte timpul trece nepermis de repede si iti vezi copilul crescand parca peste noapte, asa ca il duci la gradinita si acolo vine Mos Craciun. La serbare. Apoi il vede pe Mos Craciun in magazin sau la petrecerea parintilor la birou. Si mai vine Mos Craciun acasa, cu tolba de jucarii.
La noi a venit un actor ce semana cu Mos Craciun si i-a convins pe copiii ca el stie multe lucruri despre ei, din cele bune si din cele rele. I-a rugat sa fie mai ascultatori pana anul viitor, cand le va aduce alte cadouri frumoase si copiii l-au iubit si au vorbit despre el cateva zile. Apoi l-au uitat. Pana s-a apropiat decembrie din anul urmator, cand s-au apucat sa ii scrie o scrisoare lui Mos Craciun.
Am descoperit ca exista un loc special, unde copiii ii pot scrie, asa ca va invit si pe voi sa ii ajutati pe copii sa o faca aici, iar parintii pot vedea pentru inceput un film de prezentare realizat special pentru ei aici.
Este important sa le oferim copiilor macar o parte din lucrurile pe care si le doresc, sa ii lasam sa bucure de acest moment. Daca alegem singuri, ce credem, fara sa avem idee de gandurile lor, este posibil sa le cream momente in care se vor simti prost atunci cand vor povesti alti copii de la gradinita despre faptul ca ei au avut sub brad exact ce si-au dorit.
Cum spuneam mai sus, copiii ii pot scrie lui Mos Craciun, iar parinti ii pot ajuta intrand pe www.minuninoprotector.ro si facandu-si un cont. Odata activat contul, ii arata copilului http://santachat.ro/ si il lasa sa-i scrie o scrisoare mosului.
Parintele primeste scrisoarea pe mail sau pe minuninoprotector.ro, ii raspunde si ii raspunde. Nu-i asa ca este simplu sa ajungi la dorintele copilului si sa i le indeplinesti?
Cum il faci sa creada ca exista Mos Craciun?
Noi i-am spus ca toti aceia care sunt imbracati ca Mos Craciun prin magazine, gradinite, la televizor sau in alte parti sunt mici ajutoare ale celui adevarat, el vine doar acasa in ajunul Craciunului, cand copiii se pregatesc sa mearga la culcare sau cand au adormit deja. Poate ca aceasta minciuna nevinovata a parintilor ajuta in acest moment, la aceasta varsta. Copilul isi crede parinti, asteapta nerabdatori sa vada daca scrisoarea pe care au trimis-o a ajuns la Polul Nord si ei isi vor primi cadourile cerute.
La noi afost simplu. Nu si-a dorit niciodata lucruri exgerate, foarte costisitoare, asa ca am putut sa ii luam chiar mai mult decat isi trecea pe lista. Faptul ca au existat si surprize, jucarii pe care si le dorea dar nu le trecea in scrisoare, a contribuit foarte mult la bucuria uriasa cand si-a deschis cadourile.
Si, vine acel moment, in care ii aude pe copiii mai mari ca Mos Craciun nu exista. Este un moment de tranzitie important. Copilul isi pune intrebari, parintii au cateva raspunsuri.
Dar cum ii facem sa ne creada pe noi?
Pentru inceput i-am spus ca acei copii au pierdut magia Craciunului. Apoi, am apelat la un actor inchiriat, metoda ce a functionat multi ani. Auzise de la alti copii cum ca parintii se deghizeaza in Mos Craciun. La noi nu era cazul. In timp ce era cu gasca de copii asteptand la geam sa vada cand vine Mosul, l-a vazut coborand dintr-o masina. Au venit cu totii in graba si ne-au numarat. Toti parintii eram acolo, nu era niciunul dintre noi afara, imbracat in rosu, tragand un sac mare dupa el. Il ajuta si un spiridus.
Cand copilul are peste 10 ani si intreba pe tonul serios “ tu crezi ca exista Mos Craciun?” ce este de facut?
Ca parinte poti incerca sa ii spui ca Mos Craciun nu exista? Sa ii spui ca l-ai mintit?
Am preferat ca trecerea sa o faca singur si i-am spus inca odata ca este importanta magia Craciunului, spiritul acestei sarbatori, bucuria de a-I face fericiti pe cei de langa tine.
Copilul nostru stie ca nu mai exista Mos Craciun, dar asta nu il impiedica sa le povesteasca copiilor mici din jurul nostru ce cadouri frumoase vor primi sub brad, apoi le spune la ureche ce isi doreste sa primeasca si el. Si, pe unii din ei, ii ajuta chiar sa scrie o scrisoare.
A ales singur sa duca magia mai departe, sa faca la randul lui cadouri. Misiunea lui de a descoperi, fara sa atraga atentia, ce vrea celalat, este unul din cele mai frumoase lucrurim cu care ne putem mandri noi, parintii.
Inseamna ca ne-am facut bine treaba, copilul nostru l-a iubit pe Mos Craciun si va iubia si de acum inainte magia sarbatorilor de iarna.
Depre mitul lui Mos Craciun o sa va povesteasca si Minunino, asa ca intrati in link si descoperiti cum are grija de copilarie, caci Alunga Raul Intr-o Veselie.