Cum pregatim sparanghelul
Cum pregatesti sparanghelul. Cum cureti si cum gatesti sparanghelul.. Cum pregatim sparanghelul, Cum gatesti corect sparanghelul, Cum se gateste sparanghelul

Cum pregatiti sparanghelul? In cate moduri se poate gati sparanghelul? Cum se curata sparanghelul?
La toate aceste intrebari gasiti raspunsuri in aceasta postare!
Sparanghelul este bogat in potasiu, calciu, magneziu, vitaminele B9, C și E. Contine fibre si faciliteaza tranzitul intestinal.
Aceasta leguma este in acelasi timp antioxidant, are foarte putine calorii, asa ca nu ezitati sa il includeti in meniul vostru.
Aprilie, mai si iunie sunt lunile in care ne putem bucura de aceasta leguma.
Sparanghelul poate fi violet, verde sau alb. Puteti alege sa pregatiti oricare din cele 3 variante cumparand spanghel cu tulpini ferme, nu foarte groase, cu varful proaspat.
Il puteti pastra in frigider maxim 3 zile daca il infasurati intr-un prosop de bucatarie (din material textile) si il puneti in pozitie verticala.
Sparanghelul verde nu necesita curatarea integral (il lasam necuratat 5-6 m de unde se termina varful), pe cel alb il curatati avand grija sa indepartati solzisorii cu ajutorul unei ustensile pentru curatat legume.
Taiati 1 cm (sau partea lemnoasa) de la baza si incepeti curatarea de jos in sus, si va opriti langa varf. Il spalati bine sub jet de apa, insistand pe varf. Nu il lasati in apa!
Iata cum puteti curata si pregati sparanghelul alb (va las aici o reteta video):
Prima si cea mai cunoscuta metoda de pregatire a sparanghelului este fierberea in apa. In apa in care il fierbeti puneti un praf de sare, putin zahar, o lingurita de unt si o felie de lamaie.
In functie de grosime il fierbeti intre 4-8 minute pe cel verde si 9-12 minute pe cel alb, astfel incat sa ramana al-dente.
Sparanghelul verde il puneti dupa fierbere in apa cu gheata pentru cateva secunde (pentru a-si pastra culoarea verde intens), apoi il scoateti si il puneti pe hartie absorbanta.
Poate fi pregatit si in oala sub presiune. Din momentul in care supapa indica faptul ca presiunea este eficienta fierbeti 4 minute sparanghelul verde si 8 minute pe cel alb.
Sparanghelul poate fi pregatit si prin prajire in ulei si unt pentru 10-15 minute, la foc mic, amestecand periodic.
Sparanghelul poate fi „inabusit” punandu-l cu putina apa intr-o tigaie, acoperiti cu un capac si lasati sa se gateasca la foc mic pentru 9-12 minute.
Il puteti pregati si in cuptor (in apa cu sare la 250°C pentru 25-30 minute), dar si la gratar.
Va las mai jos cateva retete pregatite de mine cu sparanghel.
APASA PE POZA CA SA AJUNGETI LA RETETA DORITA!
Eu îl ador și la grătar 🙂 E garnitura mea preferată sparanghelul în ultimul timp.
🙂
Foarte bine arata totul,cred ca sunt si f bune!
nu am gatit niciodata…cu ce se aseamana gustul lui?
se foloseste ca si garnitura?
Poate cu fasolea verde… poate fi folosit pe post de garnitura, in tarte, in supe.
Nici mie nu imi place fasolea vrrde, dar imi pare la gust ca si dovlecelul, am fost reticenta in al gusta, dar acum il ador😍
chiar este tare bun!
Nu am curaj sa-l incerc, mai ales fiert. Daca seamana cu fasoalea verde, sigur nu este pe gustul meu. Dar arata tare bine!
Eu zic ca doar incercand vei descoperi daca iti place sau nu! Incearca varianta pane cu sunca si poate il vei indragi. 🙂
E o bunătate
Am cumpărat două mănunchiuri proaspete si fragede
Îl ador
Ce se intampla daca nu este gatit in mix. 3 zile? E de aruncat sau pierde doar din prospetime? Nu am gatit pana acum niciodata si nu stiu cum trebuie „tratat”.
SE poate vesteji, dar intr-un frigider bun rezista mai multe zile.
Dupa ce il dau 2,3 min in tr un clocot cu putina sare,il asez pe o folie de aluminiu,cu morcov taiat betisoare,bucatele de unt,piper,sare.il impachetez si la coptor 20 min!fac sosul!garnitura la peste!