Salata turceasca de ceapa cu sumac
Salata turceasca de ceapa cu sumac. Salata turceasa de ceapa. Salata turceasca de ceapa cu sumac. Cum se face salata turceasac de ceapa cu sumac.
Salata turceasa de ceapa. Salata turceasca de ceapa cu sumac. Cum se face salata turceasac de ceapa cu sumac.
Reteta rapida de salata pentru fripturi, sandwichuri, shaorma, omleta. Salata turceasca de ceapa cu sumac potrivita langa ciorba de fasole sau iahnie de fasole.
Reteta gustoasa de salata turceasca de ceapa. Cum poti sa tai ceapa fara sa lacrimezi. Beneficiile consumului de ceapa. Retete turcesti.
Sumacul este cel care da gust salatei turcesti de ceapa.
Este un condiment versatil, foarte popular in Orientul Mijlociu si in Turcia. Da culoare rosie aprinsa mancarurilor si are gust acrisor, precum lamaia.
Poate fi amestecat si cu alte condimente( cimbru, ienibahar, chimion) pentru a da gust mancarurilor.
Poti cumpara acest condiment din magazinele turcesti/arabesti sau online. Il poti pastra intr-un recipient inchis ermetic, la intuneric.
Poti face salata turceasca de ceapa atat cu ceapa rosie, cat si cu ceapa galbena.
Cea mai populara este cea cu ceapa rosie, dar am intalnit in Turcia, in multe restaurante, pregatita cu ceapa galbena.
Chiar si sursa de inspiratie pentru aceasta reteta tot ceapa galbena a folosit, asa cum poti vedea aici.
Daca ai experienta in bucatarie ti s-a intamplat adesea sa lacrimezi cand tai ceapa.
Acest lucru se intampla pentru ca pe masura ce aceasta creste in sol transforma sulful in aminoacizi.
In momentul in care tai ceapa aminoacizii intra in contact cu diverse enzime si catalizeaza in diverse reactii ce duc la usturimea ochilor, urmata de lacrimare. Este un fel de mecanism de aparare al cepei.
Pentru a proteja ochii poti sa iti pui niste ochelari. GLUMESC!
Cel mai bine folosesti un cutit foarte ascutit, ca sa tai rapid.
Am facut o experienta si am pus ceapa curatata intr-un bol cu apa rece in frigider pentru 15 min.
Trei din patru cepe nu provocat usturimea ochilor, asa ca este posibil sa functioneze daca le tii 20-30 minute.
Beneficiile consumului de ceapa pentru sanatate merita mentionate: este o leguma hranitoare, cu indice glicemic mic. Contine vitamine (C , B9, B6).
Are o multime de antioxidanti ce ajuta la reducerea riscului aparitiei diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de stomac, laringe și ovarian, poate fi redus prin consumul de ceapa.
Quercetina extrasa din ceapa ajuta la combaterea bacteriilor, cum ar fi Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) si Bacillus cereus.
Salata turceasca de ceapa cu sumac poate fi consumata alaturi de aproape toate tipurile de carne pregatite la gratar sau cuptor.
O poti pune in shaorma, langa chiftelute din carne sau vegetariene.
Daca ai nevoie de un sos gustos langa carne iti recomand sosul turcesc de iaurt cu castraveti. Reteta o poti citi aici.
Daca iti place ceapa te invit sa incerci si reteta de ceapa murata rapid in otet. Poti citi reteta daca apesi aici.
Iti las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de salata turceasca de ceapa cu sumac:
Ingrediente salata turceasca de ceapa cu sumac:
2 cepe foarte mari sau 4 medii
1-2 linguri ulei masline
1-2 linguri suc lamaie
sare
1 praf fulgi de ardei iute – optional
2 lingurite varfuite sumac
cateva fire patrunjel
Cum se face reteta:
Am curatat ceapa si am taiat-o in jumatate, apoi am tocat-o julien.
Am pus inele de ceapa intr-un castron.
Am turnat apa peste ceapa astfel incat aceasta sa fie acoperita de lichid. Am frecat-o cu mainile in jur de 5 minute.
Apa intre timp si-a schimbat culoarea.
Am scurs lichidul folosind o strecuratoare si am lasat ceapa in ea, in jur de 5 minute, astfel incat sa se scurga bine toata apa.
Am pus-o apoi intr-un castron, am turnat sucul de lamaie, uleiul si sumacul.
Eu am folosit doar 1 lingura ulei si 1 lingura suc de lamaie, dar poti adauga mai mult.
Daca o servesti langa un preparat care este picant poti sa nu mai adaugi fulgi de ardei iute, dar daca o pui alaturi de o friptura simpla poti sa faci salata turceasca de ceapa cat de picanta doresti.
Pentru ca urma sa o mananc imediat am adaugat si putina sare si am amestecat.
Daca o vei manca mai tarziu adaugi sarea doar cand pui salata pe masa.
La final am presarat patrunjel verde. Poti sa pui mai mult patrunjel daca nu ai alte legume pe masa.
Salata turceasca de ceapacu sumac este gata!
O voi manca cu niste chiftelute cu legume la cuptor, reteta inspirata din bucataria turceasca (reteta este aici).
Sper ca o vei incerca si tu caci este tare buna!
Daca iti plac retetele turcesti iti las si alte sugestii:
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.