fbpx

RETETE RECENTE

PLACINTE TURCESTI CU BRANZA – SIGARA BOREK

September 25, 2022 | CATEGORIA

 

Placinte turcesti rapide cu branza. Tigarete cu branza. Placinte tigarete. Borek tigarete. Placinte turcesti rulate cu branza. Placinte turcesti cu foi yufka. Sigara Borek. 

Rulourile turcesti Sigara Borek, cunoscute si sub denumirea de “tigarete” sunt savuroase si se fac foarte usor. Sunt servite pe post de aperitiv sau gustare.

Pregatirea acestora este extrem de simpla si rapida si o poate face chiar si un copil.

In maxim 20-25 minute acestea sunt gata!

 

 

Placintele turcesti, cunoscute sub denumirea de borek (böreği, gözleme sau börek) sunt produse de patiserie servite la ora ceaiului.

Cele mai populare dintre acestea sunt “tigaretele” cu branza.

Spre deosebire de placintele in straturi cu branzeturi si verdeturi (sau doar branzeturi, carne, cartofi, spanac, vinete, etc), stratificate si pregatite in cuptor, acestea sunt rulate si prajite in tigaie.

Sigara borek se traduce prin placinte “tigarete”, forma acestora aducand cu trabucurile sau alte tipuri de tigari.

Pentru a pregati placinte turcesti  ai nevoie de putine ingrediente: branza sarata, verdeturi proaspete tocate, foi yufka si ulei pentru prajit.

Acestea sunt ingredientele pe care le vei intalni in reteta originala.

Foi yufka gasesti in magazinele turcesti/arabesti, dar uneori pot fi prezente si in anumite supermarketuri (Auchan)  sau online (BazarIstanbul).

Mie mi le-a cumparat draga mea prietena Monica, de la un magazin cu produse turcesti din Constanta.

Nu sunt singurele produse pe care mi le-a luat, asa ca vor urma si alte retete turcesti foarte curand.

Avand in vedere ca foile yufka nu se gasesc peste tot, poti sa le inlocuiesti cu foi subtiri de placinta.

Vei lua  cate 4 foi si le tai in asa fel incat sa rezulte 4 tringhiuri.

Poti sa le prajesti, asa cum am facut eu, dar poti si sa le coci.

Pentru aceste placinte “tigarete” NU vei folosi aluat de foietaj!

Branza este sarata, asa ca recomand feta sau telemea. Nu este indicata branza care lasa apa sau cea cu textura cremoasa.

Umplutura o poti schimba, adaugand boia dulce sau picanta, putina branza care se topeste, ceapa calita sau ceapa verde tocata marunt.

NU este nevoie sa adaugi oua in compozitie, caci asa cum spuneam, umplutura nu are nevoie de textura cremoasa.

Am vizionat pe youtube multe canale turcesti si nimeni nu folosea oua. Daca apasati aici puteti vedea reteta de pe unul din canalele pe care le urmaresc.

Daca vrei sa faci multe sigara borek pentru o petrecere sau o masa cu prietenii, pregatesti “tigaretele” si le lasi peste noapte in frigider.

Vor fi perfecte alaturi de o halba de bere sau un ceai negru.

 

placinte tigarete sigara borek divainbucatarie B

 

Daca iubesti placintele la tigaie poti incerca reteta de branzoiace prajite (reteta o poti citi daca apesi aici) sau placinte turcesti Piși (reteta este aici).

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru placinte turcesti cu branza – sigara borek:

 

INGREDIENTE:

330 g foi yufka – 17 foi triunghiulare

250 g feta/ telemea

1 lingura patrunjel tocat

1 lingura marar tocat

ulei de floarea soarelui pentru prajit

 

PREPARARE:

 

Mi-am pregatit foile la indemana. Daca ai foi yufka rotunde le tai in triunghiuri ca si cand ai avea in fata o pizza.

Daca sunt dreptunghiulare incearca sa scoti 3 sau 4 triunghiuri. Ideea este ca inaltimea triunghiului sa fie mare.

Am sfaramat branza cu o furculita, apoi am amestecat-o cu mararul si patrunjelul tocate marunt.

 

placinte tigarete sigara borek divainbucatarie 1 placinte tigarete sigara borek divainbucatarie 2

Am pus o lingura de branza la baza triunghiului, apoi am sigilat umplutura aducand marginile in interior.

placinte tigarete sigara borek divainbucatarie 3 placinte tigarete sigara borek divainbucatarie 4

Am rulat spre varf,  fara sa strang foarte tare, astfel incat sa las loc branzei sa se umfle in timpul gatirii, iar aluatul sa nu se sparga sub presiunea acesteia.

Nu am rulat pana la capat. Ultimii 2-3 cm i-am umezit cu apa, apoi am continuat rularea. In acest mod capatul se va lipi perfect, fara riscul de a desface.

placinte tigarete sigara borek divainbucatarie 5 placinte tigarete sigara borek divainbucatarie 6

Umezirea se face fie introducand capatul intr-un bol cu apa, fie folosind o pensula.

Am repetat operatiunea pana am terminat branza si foile yufka.

 

placinte tigarete sigara borek divainbucatarie 7 placinte tigarete sigara borek divainbucatarie 8

Am incins ulei intr-o tigaie si le-am prajit pana au devenit aurii pe toate partile.

Am pus ulei in asa fel incat acestea sa nu treaca de jumatate lor cand se prajesc.

Le-am intors cu grija, cu un cleste, ca sa nu le sparg sau sa le intep, caci branza va iesi ele.

Am folosit un cleste pentru a le intoarce sau scoate din tigaie.

La final le-am scos pe o farfurie acoperita cu prosop de hartie ce  a absorbit surplusul de ulei.

placinte tigarete sigara borek divainbucatarie 9 placinte tigarete sigara borek divainbucatarie 10

 

Chiar si in cazul in care folosesti foi de placinta poti sa le prajesti in ulei.

Poti sa le si coci, dar gustul si textura vor fi diferite.

 

placinte tigarete sigara borek divainbucatarie A

 

Daca nu ai mancat pana acum acest tip de placinte si te intrebi cum se servesc placintele “tigarete/sigara borek, atunci trebuie sa iti spun ca sunt minunate calde, imediat cum le scoti din tigaie, dar sunt savuroase si daca s-au racit.

Eu obisnuiesc sa pastrez 2-3 bucati pentru mic dejun. Le incalzesc la microunde si sunt la fel de gustoase.

Sunt crocante la exterior, cu umplutura moale si delicioasa.

 

Merg de minune servite cu un sos din iaurt cu castraveti (cacik) sau iaurt cu marar si usturoi, sos picant de rosii, dar la fel de bine pot fi mancate si simple langa o halba de bere sau ceai negru.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *