Chiftelute cu maioneza si ceapa
Chiftelute cu maioneza si ceapa. Cele trei componenete se potrivesc de minune si recunosc ca imi pare rau ca nu am incercat mai devreme aceasta reteta.
Chiftelute cu maioneza si ceapa – reteta simpla si usoara de aperitiv, ce poate fi servita chiar si de sarbatori. Este un preparat gustos, prezentat festiv, intalnit si sub denumirea de „salata de chiftele cu meapa si maioneza”.
Am mancat aceste chiftelute cu maioneza si ceapa la ziua prietenei mele si le-am gasit foarte gustoase. Recunosc ca am avut mari retineri cand am vazut reteta postata de altii pe net, insa gustul chiar intrece imaginatia.
Cele trei componenete se potrivesc de minune si recunosc ca imi pare rau ca nu am incercat mai devreme aceasta reteta.
Chiftlutele le puteti pregati prajite in tigaie sau le puteti face la cuptor.
Timpul de coacere poate fi influentat de marimea chiftelutelor, tipul de carne folosit si mai ales de puterea cuptorului din dotare.
In ceea ce priveste maioneza va recomand sa o pregatiti chiar voi in casa.
Am lasat aici reteta si modul de preparare explicat pas cu pas, astfel incat sa va iasa perfect, fara sa se taie!
Aveti nevoie doar de un galbenus, sare, mustar, suc de lamaie si 200 sau 250 ml ulei si obtinezi o maioneza de casa gustoasa, fara chimicale!
Ceapa marinata sau murata se face usor. Eu am preferat sa folosesc ceapa murata, caci abia pregatisem reteta. Recunosc ca sunt fan ceapa rosie, dar puteti face si cu ceapa alba/ galbena sau combinate.
Daca nu ati incercat inca ceapa murata veti gasi reteta daca apasati aici. O puteti pregati cu o zi inainte si veti obtine cea mai buna ceapa murata.
In ceea ce priveste modul de asamblare al acestor chiftelute cu maioneza si ceapa aveti doua metode:
- 1. puteti pune maioneza intr-un strat gros pe un platou, iar peste aceasta chiftelutele si ceapa murata sau marinata
- 2. amestecati intr-un mob chiftelutele cu maioneza si ceapa, pastrand doar cateva pentru decor.
Orice metoda alegeti pentru prezentare nu veti pune chiftelutele l;anga maioneza pana cand acestea nu se racesc complet!
Eu am adaugat si putina smantana in sosul de maioneza, pentru a-l face mai „lejer”, dar si pentru ca am vrut sa cresc cantitatea de sos.
Puteti lasaa platoul cu chiftelute, maioneza si ceapa in frigider pentru o ora inainte de a fi mancate, astfel incat sa dati o sansa sa se imprieteneasca aromele.
Daniela nu a folosit si verdeata, dar parerea este ca putin patrunjle verde aduce culoare si gust foarte bun.
Pe acesta l-am presarat doar inainte sa mancam, dar puteti sa puneti si in maioneza.
Daca va plac chiftelutele va mai las cateva retete foarte gustoase, ce merita atentia voastra – apasati pe titlul retetei si veti fi redirectionati catre aceasta:
- 1. chiftleute gratinate in sos de rosii
- 2. chiftleute cu legume la cuptor
- 3. chiftelute grecesti cu sos de rosii
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru chiftelute cu maioneza si ceapa:
Ingrediente chiftelute cu maioneza si ceapa :
400 g carne tocata (amesteca de porc si vita)
1 ceapa de marime medie
1 catel mare de usturoi dat prin presa (sau 2 mici)
1 ou
1 lingura pemet
sare
piper
verdeata dupa gust
faina pentru tapetare
Pentru sosul de maioneza:
1 galbenus de ou crud (optional si un galbenus de ou fiert de consistenta tare)
1 lingurita mustar Dijon
sare
200 ml- maxim 250 ml ulei de floarea soarelui (sau 100 ml ulei floarea soarelui si 100 ml ulei de masline)
15 ml suc lamaie
optional- piper proaspat macinat
Pentru ceapa murata:
(am fosit doar 1/3 din ceapa murata, dar folosit cata va place)
3 cepe rosii medii
200 ml otet de vin de 9°
200 ml apa
1 lingurita sare neiodata
1 lingurita zahar
2 cuisoare
1/2 lingurita boabe de piper
1/2 lingurita boabe de mustar
1 frunza mica dafin
optional: 2-3 fire de cimbrisor
PREPARARE:
Pentru inceput am pregatit maioneza, apoi am pus-o in frigider. Am pus galbenusul cu sare si mustar in castron si le-am amestecat pana s-au omogenizat, apoi am adaugat cate putin ulei.
La inceput am amestecat energic, rapid, adaugand foarte putin ulei. Cand maioneza s-a ingrosat am putut sa pun mai mult ulei, turnandu-l pe marginea castronului.
Puteti pregati maioneza cu un mixer si veti termina in 2 minute.
Ceapa marinata a fost pregatita cu o zi inainte, iar link-ul pentru reteta l-am lasat deja in descriere.
Pentru pregatirea chiftelutelor am amestecat carnea cu ceapa tocata foarte marunt, usturoi, pesmet, ou si verdeata.
Am condimentat cu sare si piper, am amestecat bine compozitia, apoi cu mainile umezite am format bilute mici-medii pe care le-am tapetat cu faina.
Eu le-am prajit in baie de ulei, dar le puteti coace 30-40 minute, avand grija ca la jumatatea intervalului de timp sa le intoarceti.
Cand au fost prajite uniform le-am scos pe un prosop de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei si le-am lasat sa se raceasca complet.
In acest timp am scos ceapa rosie din borcan si am lasat-o sa se scurga intr-o strecuratoare.
Am pus in maioneza 2 linguri smantana, am amestecat, apoi am adaugat chiftelutele si ceapa (dar am pastrat si pentru decor).
Am aranjat pe un platou chiftelutele cu maioneza si ceapa si l-am pus apoi in frigider pentru o ora.
Le-am mancat ca aperitiv. Am mai avut la masa si alte aperitive, dar mai lejere: labneh, pasta picanta de ardei copt si salata libaneza taraneasca (fattoush).
Cumva chiftelutele acestea erau intruse in meniul nostru pentru seara cu meniu arabesc, dar au fost foarte apreciate.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.