fbpx

RETETE RECENTE

CUM SE FACE MAIONEZA DE CASA?

February 5, 2020 | CATEGORIA

Maioneza este un sos gros, cremos, pufos si gustos, de culoare galbuie, o emulsie stabila obtinuta prin combinatia dintre ulei, oua si o baza acida (suc de lamaie sau otet).

Gasiti sos de maioneza in supermarketuri, dar nu este la fel de bun ca maioneza pregatita in casa. Maioneaza se prepara foarte simplu acasa, cu putine ingrediente.

Reteta este pentru incepatori, dar stiu sigur ca sunt persoane care se tem inca sa faca o maioneza de casa, desi reusesc sa faca alte preparate spectaculoase, mai greu de facut.

Maioneza este unul din sosurile cele mai cunoscute din lume ce poate insoti carnea sau pestele, dar poate fi si un agent de legatura in salatele cu cartofi, carne de pui, vita, peste, legume sau paste si, este in acelasi timp, baza pentru alte sosuri (remoulade, tartar, sos verde, s.a.).

Daca originea acestui sos este controversata, un singur lucru ramane cert: maioneza a aparut in aceasta forma la inceputul secolului XIX, cand marele bucatar Antonin Careme a facut celebra metoda de preparare prin picurarea uleiul in emulsia de galbenus de ou. El spune ca termenul de “mayonnaise” vine de la “magnonaise” ce deriva din “magner”, ceea ce se traduce prin “facut de mana”. Asa am pregatit si eu reteta de maioneza. 

In momentul in care scriu aceata reteta bratul meu s-a odihnit suficient incat sa pot tasta reteta. M-am ambitionat sa pregatesc maioneza ca pe vremea bunicii. Cu mixerul este gata in 2 minute, dar mie mi-au trebuit in jur de 4-5 minute de amestecat continuu, in timp ce picuram incet uleiul, la inceput in fir subtire. La inceput este obligatoriu sa fie turnat cate putin, cateva picaturi, dar cand maioneza capata consistenta, este tare si groasa, se poate adauga mai mult ulei. Nu stiu cum sa va spun, dar m-am simtit mult mai bine vazand castronul meu de maioneza pregatit cu telul, asa cum faceau bunica si mama.

Oricum veti alege sa pregatiti maioneza de casa, cu siguranta va fi mult mai buna decat cea din comert.

Puteti face maioneza si cu oua intregi. Gasiti reteta explicata pas cu pas in acest link, iar la final va las link catre reteta video.

Puteti folosi si ulei de masline pentru a pregati maioneza, dar nu sa va placa daca este doar cu acest tip de ulei. Incercati sa puneti 50% ulei cu gust neutru, cum este cel de floarea soarelui sau il folositi doar pe acesta. Folositi ulei de buna calitate.

Mustarul folosit pentru maioneza trebuie sa fie clasic, fara miere de albine, fara sa fie picant sau cu hrean, cu consistenta groasa. In functie de preferinte, puteti alege si un mustar cu boabe, dar trebuie sa tineti cont ca acesta nu se preteaza pentru toate retetele.

Maioneza de casa este bine sa fie consumata in 48 ore de cand este pregatita, dar puteti sa ii prelungiti termenul la 96 ore cu conditia ca galbenusul sa fie foarte proaspat. In plus, daca folositi oua de tara, maioneza iese mai galbena, mult mai frumos colorata.

Exista cateva mituri legate de maioneza. Nu toate sunt adevarate. In ceea ce priveste adaugarea uleiului cate putin, aceasta este valabila daca faceti maioneza de mana, la un mixer merge adaugata mai multa (1-2 linguri), dar turnata pe marginea vasului, nu in mijloc. Unii spun ca mustarul se pune doar la inceput, altfel nu se leaga maioneza. Acest lucru nu este adevarat, dovada fiind video-ul de care va spuneam, la finalul retetei. Se spune ca maioneza se freaca intr-un singur sens. Nu este adevarat! Din momentul in care aveti emulsia stabilizata, puteti amesteca in orice sens, dar cu conditia sa nu faceti miscari bruste, haotice.

Importanta este ordinea de adaugare a ingredientelor in sosul de maioneza. Daca vrei neaparat sa folosesti si un galbenus fiert il vei pune langa galbenusul crud si mustar, inca de la inceput. Eu am cautat retete de maioneza pregatita de chefi celebri din Franta si nu am gasit reteta de maioneza cu galbenususri crude si galbenusuri fierte. Eu folosesc insa, de multe ori combinatia celor doua tipuri de galbenusuri. Aici va las insa reteta simpla, doar cu galbenus crud.

Ca fapt divers se pare ca cel mai mare consumator de maioneza din lume este Rusia, urmata de tarile din fosta URSS sau apropiate acesteia. Nu m-a mirat deloc aceasta informatie, pentru ca am vazut intr-un supermarket din Chisinau un rand intreg cu rafturi de sus pana jos cu zeci de branduri de maioneza.

Veti gasi pe blogul meu o multime de retete de salate in care am folosit maioneza, probabil ramura poloneza a familiei si-a pus amprenta pe retetele pregatite de-a lungul timpului.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru sos de maioneza de casa, prezentat in etape, pas cu pas. Porniti cu gandul ca veti obtine o maioneza buna si cremoasa, pentru ca fix asa va iesi.

 

INGREDIENTE:

1 galbenus de ou crud (optional si un galbenus de ou fiert de consistenta tare)

1 lingurita mustar Dijon

sare

200 ml- maxim 250 ml ulei de floarea soarelui (sau 100 ml ulei floarea soarelui si 100 ml ulei de masline)

15 ml suc lamaie

optional- piper proaspat macinat

 

PREPARARE:

Mi-am pregtit la indemana ingredientele: ou, mustar, sare, ulei, piper si suc de lamaie.

Am pus galbenusul cu sare si mustar in  castron si le-am amestecat.

Le-am amestecat pana s-au omogenizat, apoi am adaugat cate putin ulei. In timp ce amestecam mi-am dat seama ca mult mai bine lucrez cu un tel, asa ca luati-l pe acesta din prima.

La inceput am amestecat energic, rapid, adaugand foarte putin ulei.

Cand maioneza s-a ingrosat am putut sa pun mai mult ulei, turnandu-l pe marginea castronului. Puteti pregati maioneza cu un mixer si veti termina in 2 minute. La mine a durat 4-5 minute, dublu ca timp.

Cand am terminat 200 ml ulei si maioneza era foarte tare am adaugat sucul de lamaie si am amestecat. Gustati si adaugati mai multa sare, suc de lamiae si putin piper proaspat macinat, dupa gust.

Lamaia poate fi inlocuita de otet.

In acest moment maioneza este gata!

Ce faceti daca vi se taie maioneza? Exista 2 metode invatate de la bunica mea de a repara maioneza taiata:

Prima metoda: pregatiti un alt galbenus cu sare + 1 lingurita mustar si folositi maioneza taiata, in loc de ulei, adaugand cate putin pana se ingroasa sosul.

A doua metoda: pregatiti un galbenus proaspat+ 1 galbenus fiert (sau o lingurita cartof fiert si pasat) + 1 lingurita mustar si adaugati trepatat maioneza taiata, pe post de ulei.

Acum sper ca veti incerca si voi. Este simplu ca buna ziua sa faci maioneza de casa!

Iata si reteta video pentru maioneza cu oua intregi:

Comentarii

  • Liță

    Maioneza tăiată eu o repar cu o linguriță cu apă rece ,turnată peste umplutură. Cu mișcări de rotație ,mai întâi acolo unde am pus apa,apoi peste tot.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *