Branza greceasca prajita – saganaki cheese
Branza greceasca prajita saganaki cheese. . Branza greceasca prajita. saganaki cheese. reteta branza greceasca prajita. Reteta saganaki cheese. reteta greceasca

Branza greceasca prajita sau Saganaki cheese
Branza greceasca prajita, saganaki cheese, este unul din cele mai simple si mai gustoase aperitive din bucataria greceasca. Crocanta la exterior, usor moale la interior, saganaki cheese este perfecta atat la micul dejun, pentru cina sau ca aperitiv.
Este cineva care nu iubeste branza prajita? Daca ma gandesc doar la cascavalul pane (reteta o gasiti aici) sau bulete de branzeturi (reteta este aici), reteta de branza feta la cuptor – Bouyourdi sau ardei umpluti cu branza la cuptor, ce sunt atat de cautate pe blog, nu am cum sa nu ajung la inimile voastre si cu aceasta reteta.
Saganaki este termenul folosit pentru o tigaie mica cu manere in doua parti, cu fund gros.
Are o forma rotunda sau ovala.
Ce branza se foloseste?
Exista mai multe retete ce se fac in aceasta tigaie, dar cea mai populara este cea cu branza.
Tipul de branza ales pentru aceasta reteta este foarte important.
Este nevoie de o branza tare, ce va rezista la caldura in timpul gatirii, astfel incat sa nu se topeasca. Tipurile de branza grecesti care pot fi folosite sunt graviera, kefalograviera sau kefalotyri.
Doar in Creta se face cu halloumi.
Cu siguranta in Grecia nu veti gasi saganaki cheese cu feta, desi vad pe multe bloguri astfel de retete.
Le gasiti in magazinele cu produse grecesti, in anumite supermarketuri dar si online.
Cum o servesti?
Saganaki cheese se mananca imediat, cat este fierbinte. Pentru un gust autentic grecesc se pune putin suc de lamaie peste aceasta.
Se mananca cu pitta greceasca si salata de rosii.
Noi am descoperit acest aperitiv in prima vacanta in Grecia. Am comandat o multime de mezze si ne-am saturat cu acestea.
Daca va plac retetele grecesti va invit sa va inspirati din colectia de retete pe care o puteti vedea daca apasati aici.
La sfarsitul retetei va las si cateva poze din vacantele nostre din Grecia. Abia astept sa ne intoarcem la vremuri normale, sa putem calatori in siguranta si sa plecam in vacanta.
Acum va las lista de ingrediente (nu aveti nevoie de cantitati exacte) si modul de preparare pentru saganaki cheese – branza greceasca prajita.
INGREDIENTE:
branza kefalograviera
apa foarte rece
faina
ulei de masline
lamaie pentru servit
PREPARARE:
Pregatire branza
Am taiat branza in felii groase de 1 cm. Le-am scufundat in apa foarte rece, apoi le-am tavalit prin faina.
Va recomand sa folositi apa rece pentru ca in acest mod branza nu se va topi usor in contact cu uleiul fierbinte.
Puteti adauga in apa cateva cuburi de gheata inainte sa incepeti sa taiati branza.
Prajire
Am scuturat branza de faina, astfel incat surplusul sa fie indepartat.
Apoi am pus ulei intr-o tigaie cat sa fie doar pe fundul acesteia si l-am incins uleiul, avand grija sa nu fumege.
Am prajit bucatile de branza pe ambele parti, pana s-au rumenit usor.
Servire
Le-am scos din tigaie, le-am pus pe un servet de hartie ca sa fie absorbit surplusul de ulei, apoi le-am mutat in fafurie, le-am stropit cu suc de lamaie si le-am mancat cu mare pofta.
Noi am avut doar rosii langa saganaki cheese, dar tare mi-ar fi placut sa fac o salata verde sau o salata greceasca (reteta o gasiti aici), ca sa fie o cina ca in Grecia.
Si, pentru ca ultimile zile au fost calduroase m-au facut sa ma gandesc intens la vacanta, va las cateva poze din Grecia.
Iar aceasta este barca cu care am calatorit intre insule
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.