fbpx

RETETE RECENTE

DOVLECEI IN SOS DE SMANTANA SI PARMEZAN LA CUPTOR

March 31, 2021 | CATEGORIA

Dovlecei in sos de smantana cu parmezan – reteta gustoasa, simpla, usoara si rapid de pregatit. Pot fi o garnitura sau un fel de mancare de sine statator.

Am facut aceasta reteta acum cateva zile si toata familia a fost incantata de gustul dovleceilor scaldati in sos cremos si savuros.

Reteta cu dovlecei la cuptor in sos smantana cu branza, una din cele mai savuroase retete de dovlecei, este perfecta si pentru cei care tin dieta keto.

Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti dovlecei pentru dieta keto va recomand sa incercati dovlecei impanati cu sunca si cascaval (apasa pe titlul retetei) sau dovlecei cu 3 branzeturi la cuptor (vezi aici).

dovlecei cu 3 branzeturi

Salata mea de dovlecei cu iaurt si usturoi este una din cele mai cautate retete de pe blog, indiferent de anotimp. La fel de apreciata este si reteta de dovlecei la tigaie cu pesmet.

Ambele retete sunt gatite in asa fel incat sa nu fie apoase si am primit foarte multe aprecieri pentru ele. Voi le-ati incercat? Le gasiti aici (salata) si aici (cu pesmet).

Dovleceii sunt perfecti in perioadele in care renunt la carne. Ii pregatesc in toate variantele posibile, de la dovlecei prajiti, pana la retete de supe, tocanite, tarte, pizza, orez, gratinuri, retete de budinca.

Colectia mea de retete cu dovlecei este destul de mare si o puteti vedea daca apasati aici – peste 60 retete. 

Desi consum dovleceii mai mult vara, acestia nu lipsesc din meniul familiei noastre nici in sezonul rece. Au putine calorii. Cu un continut foarte mare de apa, acestia sunt perfecti a fi consumati si cu coaja (in coaja sunt o multime de nutrienti necesari organismului). Este una din legumele cu un continut mare de potasiu, cu rol important pentru inima si creier. Dovleceii sunt bogati in minerale (potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc, calciu, cupru), fibre (perfecte pentru intestine) si vitamine (A, C si B-uri).

Incercati sa folositi dovlecei subtiri (tineri). Puteti folosi atat dovleceii autohtoni, cat si cei din import cu coaja de un verde inchis sau galbena (zucchini), dar si un soi cu coaja cu dungi.

Am folosit in aceasta reteta smantana de gatit grasa. Nu va recomand sa o folositi pe cea cu continut scazut de grasimi.

Daca nu aveti parmezan puteti sa folositi alt tip de branza tare (comte este preferata mea). Daca nu aveti branza tare incercati un amestec de branzeturi pentru paste, insa gustul final va fi schimbat si veti avea nevoie de mai multa sare in sos.

Puteti sa jonglati si cu verdeturile, folosind ce va place si ce aveti in casa. Puteti folosi verdeturi proaspete sau uscate.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru dovlecei in sos de smantana si parmezan la cuptor:

INGREDIENTE:

900 g dovlecei

1 lingurita sare

20 g unt

3 catei usturoi tocati la cutit

400 ml smantana pentru gatit (32% grasime)

100 g smantana fermentata 24% grasime

cateva fire chives (ceapa de tocat)

cateva fire de patrunjel verde

1 crenguta oregano verde sau 1/2 lingurita oregano uscat

1 lingurita rasa fulgi de ceapa

100 g parmezan (sau alt tip de branza tare rasa fin)

piper proaspat macinat

fulgi de ardei iute – doar pentru aroma

 

PREPARARE:

Primul lucru pe care l-am facut pentru a pregati acesti dovlecei in sos de smantana cu parmezan a fost sa pornesc cuptorul la 200°C, astfel incat in momentul in care voi termina etapele de pregatire sa nu mai pierd timp cu preincalzirea cuptorului.

Am spalat dovleceii, i-am sters, apoi i-ma taiat in rondele de 4-5 mm si i-am sarat. Am lasat feliile rasfirate (nu una peste alta) in jur de 15-20 minute, apoi am sters fiecare felie de apa si sare.

Intr-un bol am amestecat cele doua tipuri de smantana cu verdeturile tocate, foarte putina sare, piper proaspat macinat, fulgi de ceapa si fulgi de ardei iute (cat am rotit de doua ori rasnita).

Daca mancati picant puteti pune adauga fulgi de ardei iute dupa gustul vostru.

Cat timp dovleceii au stat cu sare pe ei, am topit untul intr-o tigaie incapatoare, apoi am calit in jur de 15 secunde usturoiul tocat marunt.

Am pus smantana, pregatita in bol mai devreme, peste usturoi si am lasat-o sa dea in cateva clocote (in jur de 2-3 minute).

Am oprit focul si am adaugat parmezanul. Am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

Am aranjat feliile de dovlecei intr-o tava (puteti folosi orice tip de forma termorezistenta), apoi am turnat smantana cu parmezan peste dovlecei.

Am copt dovleceii in sos cremos de smantana si parmezan timp de 45 minute (ii lasati pana se inmoaie si se rumenesc usor).

Timpul de coacere poate fi diferit in functie de puterea cuptorului din dotare.

Asa cum observati reteta este extrem de simpla si usor de pregatit.

Dovleceii in sos de smantana cu parmezan sunt foarte gustosi!

Sper ca veti incerca si voi reteta curand.

Abia astept sa imi spuneti cat de mult v-au placut

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *