fbpx

RETETE RECENTE

PAPRICAS DE PUI CU SMANTANA SI GALUSTE DE FAINA

October 8, 2020 | CATEGORIA

Papricas de pui cu smantana si galuste de faina – reteta traditionala din zona Ardealului, Maramureselui, Crisanei si Banatului, preluata din bucataria ungureasca, in care paprica (paprika sau boia dulce) este ingredientul esential pentru gust, acesta fiind si cel de la care se trage numele retetei. Este o reteta gustoasa si aromata, usor de pregatit, perfecta pentru pranz sau cina.

Papricasul de pui este una din mancarurile traditionale ale bucatariei maghiare. Este o reteta simpla, usor de pregatit, cu carne de pui, ceapa, ardei, smantana si bineinteles boia (paprika), ingrediendul vedeta al acestei retete. Boia de ardei este probabil cel mai intalnit ingredient in bucataria ungureasca, iar traditia cultivarii ardeilor a inceput prin evut mediu, cand turcii au adus ardei in Ungaria, insa uscarea si transformarea ardeilor in boia este doar meritul ungurilor.

Reteta de paricas de pui cu smantana si galuste de faina este intalnita si in bucataria altor tari vecine Ungariei: Cehia, Slovacia sau Serbia, dar este prezenta si la noi in Ardeal, Banat, Maramures sau Crisana.

Daca nu sunteti familiarizati cu preparate din bucataria Ungariei este posibil sa vi se para ca papricasul si gulasul sunt preparate identice pentru ca au carne si galuste de faina, dar exista o mare diferenta intre cele doua feluri de mancare. Papricasul se face in mod special din pui, iar boia este ingredientul principal, in timp ce gulasul este din carne de vita sau porc si boia este in cantitate mai mica.

Reteta de papricas de pui cu smantana si galuste de faina pe care v-o prezint mai jos este reteta soacrei mele. Puteti face papricas de pui dintr-un pui intreg pe care il transati, dar puteti alege doar pulpe de pui sau piept de pui (eu nu sunt fan al mancarurilor doar cu piept de pui caci mi se par fade). Papricasul de pui poate fi insotit de paste, orez, piure de cartofi. Eu am mancat prima oara aceasta reteta la soacra mea, apoi in vacantele din Ungaria, Austria sau Germania. In Austria si Germania in  restaurante cu pretentii nu mi-a placut deloc. Insa, la granita dintre Ungaria si Austria, la un hotel cunoscut tuturor celor care merg la ski in Austria (hotel Paprika) am mancat cel mai bun papricas si gulas. Meniul era si in limba romana.

Puteti pregati papricas de pui cu smantana si galuste de faina pentru mesele in familie. Imi place sa il pregatesc in zilele usor racoroase sau mai friguroase, mai putin vara.

Pregatesc adesea retete de carne insotite de sos pentru ca mi se pare ca acest timp de mancare intra in categoria “confort food”, genul acela de mancare simpla, usor de pregatit ce poate fi insotita de garnituri simple sau se pot manca ca atare, doar cu paine sau mamaliga.

Carnea am ales-o in asa fel incat sa fiu sigura ca o voi gati rapid. Ceapa asigura gustul dulceag, iar faina ingroasa sosul. Eu am pus apa (calda spre fierbinte) dar as fi folosit stock de pui (supa clara de pui) daca as mai fi avut in congelator. Smantana este responsabila cu gustul sosului iar boia de ardei (paprica) aduce culoare. NU se foloseste suc de rosii! NU se foloseste iaurt in loc de smantana!

Daca va place mancarea picanta puteti pune si boia de ardei picanta, in functie de cat de picant mancati.

Galustele de faina pe care le-am pregatit pentru reteta de papricas de pui au un mic secret: contin putin gris ce le face mai pufoase si mai gustoase. Le-am facut exact asa cum am invatat de la soacra mea.

Daca va plac mancarurile cu sos va las aici cateva retete sa va inspirati si sa le pregatiti si voi:

Gasiti pe blog mai multe retete de tocanite de vita, porc, pui extrem de gustoase ce merita atentia voastra. Veti gasi tocanite de vita din bucataria cubaneza sau irlandeza (cu bere neagra), dar si tocanite din carne de vanat (mistret sau cerb). M-as bucura sa stiu daca le-ati incercat, asa ca va astept pozele.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru papricas de pui cu smantana si galuste de faina.

 

INGREDIENTE:

(pentru 6 portii)

900 g carne de pui (am avut copanele si fasii groase de piept de pui)

2 cepe mari tocate marunt – aprox. 400

1 /2 ardei gras mare sau 1 ardei gras mai mic – orice culoare

1 lingura putin varfuita paprica (paprika – boia dulce)

3-4 linguri ulei pentru prajit

sare

piper proaspat macinat

2 catei usturoi

200 ml smantana pentru gatit

1 lingura faina

Pentru galuste:

2 oua – 95 g

1 varf cutit sare

110 g faina

20 g gris

30 ml apa foarte rece

PREPARARE:

Pentru inceput am tocat ceapa marunt si am calit-o putin in uleiul incins intr-o cratita mare. Ceapa trebuie doar sa se inmoaie, nu se prajeste complet in prima faza. Am pus pulpele de pui si fasiile din piept de pui peste ceapa si le-am sotat foarte putin cu ceapa.

Peste carne am presarat paprica (paprika sau boia dulce), am amestecat, apoi am adaugat in cratita 1/2 ardei gras mare taiat fasii. Ardeiul il voi scoate cand termin de gatit. Am avut grija sa nu calesc boia de ardei pentru ca aceasat isi va schimba culoarea si mancarea devine maronie.

Am  turnat apa calda cat sa fie acoperita carnea si am lasat sa fiarba 10 minute la foc mic spre mediu, cu capac din momentul in care a dat in clocot, apoi am asezonat cu sare si piper proaspat macinat si am adaugat 2 catei usturoi dati prin presa. Am lasat sa se gateasca pana a scazut apa si s-a gatit carnea. Trebuie sa ramana in oala sos cam 2.5-3 cm inaltime (ideea este sa ramana suficient sos pentru ca toate portiile sa contina sos usor ingrosat si mult). Papricasul a fiert aproximativ 30 minte. Carnea fiind din comert s-a fiert repede,in aproximativ 35 minute, dar daca aveti pui de tara timpul de gatire creste considerabil pana la o ora (carnea este mai atoasa).

Am amestecat o lingura rasa de faina cu smantana de gatit si am turnat-o peste sosul din oala. Am lasat sa fiarba pana s-a ingrosat. Avand in vedere ca se foloseste faina puteti pune si smantana acra cu grasime 24%, si nu ar trebui sa aiba aspect branzit/taiat.

Cat timp s-a fiert carnea in oala am pregatit galustele de faina. Am inceput fierbea acestora cu putin timp inainte de a fi gata papricasul.

Intr-un bol am amestecat 2 oua cu un varf cutit sare si apa rece, apoi am incorporat 2 linguri de faina. Am amestecat bine pentru a nu lasa se formeze cocoloase, apoi am adaugat grisul.

L-am amestecat si pe acesta si am continuat sa adaug treptat faina. Consistenta finala a aluatului este destul de groasa.

Am pus la fiert 2 l apa cu o lingurita sare. Cand a dat in clocot am adaugat aluat cate putin, cu lingura inmuiata in apa fierbinte.

Galustele fierb inca 3 minute din momentul il care se ridica la suprafata, ca sa fie cat mai pufoase si bine gatite. Timpul total de gatire al acestor galuste de faina este de 5-8 minute (in functie de cat de mari sau de groase le faceti). Nu le scoateti din apa decat in momentul in care le transferati in sosul papricasului, altfel se usuca, isi strica aspectul si textura.

Le-am scos cu o lingura mare cu gauri (cea pe care o folosesc si pentru gogosi) si le-am pus peste papricasul de pui cu smantana. Din acest moment mancarea mai sta pe foc 1 minut, apoi se opreste focul. Puteti sa opriti focul imediat dupa ce puneti galustele, dar eu il mai tin pentru ca galustele sa imprumute putin gustul sosului. Dupa ce am oprit focul am lasat cratita cu capac inca 3-4 minute dupa ce am oprit focul, din acelasi motiv: galustelew imprumuta din aroma sosului si mancarea este mult mai savuroasa.

In acest timp am pus farfuriile pe masa, apoi am pus in fiecare farfurie o portie generoasa de papricas de pui cu smantana si galuste de faina.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *