Peltea de gutui

12 octombrie 2020Diva in Bucatarie
5/2Reviews

Peltea de gutui

peltea de gutui reteta diva in bucatarie

Peltea de gutui

Peltea de gutui. Jeleu natural din gutui. Cea mai simpla reteta de peltea de gutui, parfumata, delicioasa, aromata, cu o culoare superba, realizata fara conservanti sau gelifianti.

Peltea de gutui este un preparat traditional, ideal pentru sezonul rece, care transforma gutuile aromate și parfumate intr-o dulceata rafinata si deosebita. Acest desert minunat, cu o textură gelatinoasa, este perfect pentru a fi savurat pe paine prăjita, langă un ceai fierbinte sau chiar ca umplutura pentru diverse prajituri si deserturi de casa.

Reteta de peltea de gutui se face usor, nu aii nevoie de experienta in bucatarie.

Ce este pelteaua de gutui?

Pelteaua este un tip de dulceata cu o textura fina, aproape ca un jeleu, preparata din sucul fructelor bogate in pectina, cum sunt gutuile. Spre deosebire de gemuri sau dulceturi, pelteaua se bazeaza pe lichidul extras din fructe, care, impreuna cu zaharul, formează această delicatesa racoritoare si usor transparenta.

Gutuile sunt bogate in pectina, o substanta naturala care ajuta la gelificarea preparatului fara a fi nevoie de aditivi artificiali. Acest lucru face ca pelteaua de gutui sa fie un produs cat se poate de natural si sanatos.

Sfaturi

  1. Poti folosi cojile si cotoarele gutuilor pe care le-ai transformat in prealabil in gem de gutui sau dulceata de gutui.
  2. De asemenea, poti folosi gutui intregi taiate cuburi sau felii  sau combinate cu alte fructe precum mere sau pere.
  3. Pentru a obtine peltea de gutui buna folosesti si casuta cotoarelor (daca nu are viermi), coaja si pulpa de fructe.
  4. Poti pune langa gutui si mere sau pere. Iese la fel de gustoasa. In timpul fierberii lichidul va scadea. Puteti adauga putin lichid, in functie de cat de mult scade. Veti strecura fructele si din compotul obtinut veti face pelteaua.

Despre fierbere

Pelteaua de gutui este un jeleu foarte dulce. Se leaga bine si are culoare frumoasa (de la roz, pana la portocaliu sau rubiniu – in functie de cat de coapte sunt fructele, dar si de timpul de fierbere).

Practic sunt doua etape de fierbere, dar ambele sunt operatiuni foarte simple.

Pentru inceput se obtine un fel de compot fara zahar. Se masoara lichidul obtinut si pui zahar in cantitate egala sau ceva mai putina (dar nu cu mult pentru ca altfel nu obtineti textura potrivita.

Se fierbe pana se leaga. Vei lua spuma formata in etapa a doua pentru ca pelteaua de gutui sa ramana transparenta.

Daca fierbeti mai mult timp aceasta peltea de gutui o puteti transforma in jeleu ce poate fi taiat cu cutitul.

Alte retete cu gutui

  1. gem de gutui.
  2.  tarta cu mere, pere si gustui
  3. porc impanat cu mere si gutui.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru peltea de gutui:

INGREDIENTE:

700 g gutui taiate cuburi

1 l apa

550 g zahar

sucul de la 1/2 lamaie

Cum se face reteta de peltea:

Spalarea si pregatirea gutuilor

Am spalat foarte bine gutuile, pentru a le indeparta puful.

Nu este nevoie sa indepartezi coaja, caci contine pectina esentiala pentru gelifiere.

Apoi le-am taiat cuburi  mari sau felii de marime medie.

Am indepartat zonele care erau putin innegrite, apoi le-am cantarit.

Am folosit doar gutuile coapte.

Fierberea gutuilor

Am pus bucatile de gutuie intr-o oala cu 2 felii de lamaie.

Peste acestea am turnat apa si le-am pus la fiert, la foc mic, pana cand s-au inmuiat.

Dupa 10 minute de fierbere am scos feliile de lamaie.

In momentul in care furculita a intrat foarte usor in bucatile de gutuie am luat vasul de pe foc.

Strecurarea gutuilor

Am strecurat compotul obtinut.

O parte din gutui s-au fiert prea tare (am avut cateva felii taiaie prea subtire), asa ca am folosit si un tifon pentru a obtine un lichid curat, fara urme de fructe.

Fierberea sucului cu zahar

Am masurat cantitatea de lichid ramasa (650ml), am cantarit zahar  aproximativ aceeasi cantitate (am pus cu 100g mai putin).

In compot am adaugat sucul de la 1/2 lamaie si zaharul.

L-am pus la fiert.

Am luat spuma de cate ori a fost necesar.

Verificarea consistentei

Pelteaua de gutui este gata atunci cand lichidul devine mai gros si capata o textura gelatinoasa.

Poti testa consistenta punand o picatură de peltea pe o farfurie rece – daca se intareste si nu curge, atunci este gata.

Pana am pregatit masa sa fac poze, peleteaua de gutui din castronel s-a inchegat pe margini, iar din lingurita a curs foarte greu.

Nu va fi o peltea de tipul „o tai cu cutitul”, dar nici subtire ca siropul dintr-o dulceata.

Verificarea consistentei

Pelteaua de gutui este gata atunci cand lichidul devine mai gros si capata o textura gelatinoasa.

Poti testa consistenta punand o picatură de peltea pe o farfurie rece – daca se intareste si nu curge, atunci este gata.

Am facut proba cu lingurita cand am observat ca s-a legat pelteaua.

Desi primele picaturi erau deja stabile pe farfurioara am mai lasat 5 minute la foc mic.

Poti observa in poza cum s-a schimbta culoarea si consistenta devening mai groasa si mai inchisa.

Am oprit focul.

Pana am pregatit setup-ul pentru poze, peleteaua de gutui din castronel s-a inchegat pe margini, iar din lingurita a curs foarte greu.

Nu va fi o peltea de tipul „o tai cu cutitul”, dar nici subtire ca siropul dintr-o dulceata.

Imbuteliere

Am transferat pelteaua fierbinte in borcane sterilizate si le-am sigilat.

Am obtinut un borcan de 300 ml si unul de 350 ml, dar am preferat sa renunt la cel de 350 ml si am pus intr-un borcanel mai mic de 200 ml, restul de peltea de gutui pastrand-o pentru a fi consumata maine dimineata, la micul dejun.

Verificarea consistentei

Pelteaua de gutui este gata atunci cand lichidul devine mai gros si capata o textura gelatinoasa.

Poti testa consistenta punand o picatură de peltea pe o farfurie rece – daca se intareste si nu curge, atunci este gata.

Pana am pregatit masa sa fac poze, peleteaua de gutui din castronel s-a inchegat pe margini, iar din lingurita a curs foarte greu.

Nu va fi o peltea de tipul „o tai cu cutitul”, dar nici subtire ca siropul dintr-o dulceata.

Cum poti savura pelteaua de gutui?

Pelteaua de gutui este un desert versatil, care poate fi savurat în multe feluri:

  1. Pe paine prajita sau pe clatite, alături de un ceai sau cafea.
  2. Ca topping pentru prajituri, briose sau tarte.
  3. In combinatie cu branzeturi fine pentru un aperitiv rafinat.
  4. Folosita ca umplutura pentru prajituri de casa, rulade sau cornulete.

De ce sa prepari peltea de gutui acasa?

Pregatirea peltelei de gutui in propria bucătarie iti oferă control total asupra ingredientelor, asigurandu-te că folosești doar produse naturale si de calitate. Este o metoda excelenta de a pastra aroma gutuilor de toamna pentru lunile reci de iarnă si, in același timp, o soluție practica de a valorifica gutuile din gradina.

Gustul dulce-acrișor si textura fina fac din pelteaua de gutui un desert perfect pentru toate varstele, iar prepararea sa este o activitate plăcuta și relaxanta, care nu necesita mult efort.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Ce culoare frumoasa are pelteaua facuta de Varban Liliana Elena. Multumesc pentru poza!

Multumesc pentru poza Ioana-Maria!

Peltea de gutui superba si de la Iuliana Onu.

Iata si pelteaua facuta de Hanciarec Elvira

Print

Distribuie pe:

8 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *