fbpx

RETETE RECENTE

PELTEA DE GUTUI

October 12, 2020 | CATEGORIA

Peltea de gutui – jeleu natural din gutui – cea mai simpla reteta de peltea de gutui, parfumata, delicioasa, aromata, cu o culoare superba, realizata fara conservanti sau gelifianti. Reteta de peltea de gutui se face usor, nu aveti nevoie de experienta in bucatarie ca sa faceti o peltea de gutui ca pe vremea bunicii.

Puteti folosi cojile si cotoarele gutuilor pe care le-ati transformat in gem de gutui sau dulceata de gutui, dar se pot pune gutui taiate cuburi sau felii  sau combinate cu alte fructe precum mere sau pere.

Pelteaua de gutui este un jeleu foarte dulce. Se leaga bine si are culoare frumoasa (de la roz, pana la portocaliu sau rubiniu – in functie de cat de coapte sunt fructele, dar si de timpul de fierbere).

Aceasta are textura gelatinoasa, elastica, este transparenta si seamana cu un jeleu. Asa cum spuneam la inceput, nu aveti nevoie de conservanti sau gelifianti. Gutuile contin pectina, asa ca prin fierbere se gelifiaza. Pentru a obtine peltea de gutui buna folositi si casuta cotoarelor (daca nu are viermi), coaja si pulpa fructe.

Puteti pune langa gutui si mere sau pere. Iese la fel de gustoasa. In timpul fierberii lichidul va scadea. Puteti adauga putin lichid, in functie de cat de mult scade. Veti strecura fructele si din compotul obtinut veti face pelteaua.

Practic aveti doua etape de fierbere, dar ambele sunt operatiuni foarte simple. Pentru inceput obtineti un fel de compot fara zahar, apoi masurati lichidul obtinut si veti pune zahar in cantitate egala sau ceva mai putina (dar nu cu mult pentru ca altfel nu obtineti textura potrivita) si puneti la fiert pana se leaga. Veti lua spuma formata in etapa a doua pentru ca pelteaua de gutui sa ramana transparenta.

Daca fierbeti mai mult timp aceasta peltea de gutui o puteti transforma in jeleu ce poate fi taiat cu cutitul. Va arata precum bomboanele din magazine, iar daca le tavaliti prin zahar tos maruntit (fin) veti avea jeleuri savuroase si frumoase.

Mama imni poveste aca in vremurile comuniste multi pregateau jeleuri din peltea de gutui si le serveau pe post de bomboane la zile onomastice, alaturi de bilutele de biscuiti umplute cu visine din visinata.

Daca va plac gutuile incercati si reteta mea de gem de gutui. O gasiti daca apasati aici. 

Va mai las si reteta de tarta cu mere, pere si gutui aici, dar si reteta de cotlet de porc impanat cu mere si gutui, pe care o puteti citi aici.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru peltea de gutui:

INGREDIENTE:

700 g gutui taiate cuburi

1 l apa

550 g zahar

sucul de la 1/2 lamaie

PREPARARE:

Am spalat foarte bine gutuile, pentru a le indeparta puful, apoi le-am taiat cuburi  mari sau felii de marime medie. Am indepartat zonele cuare erau putin innegrite, apoi le-am cantarit. Am folosit doar gutuile coapte, una din ele era inca usor verde asa ca am lasat-o sa se coaca. Pe aceea nu am spalat-o, am lasat-o cu puf pe ea.

Am pus bucatile de gutuie intr-o oala cu 2 felii de lamaie, am turnat apa si le-am pus la fiert, la foc mic, pana cand s-au inmuiat.  Dupa 10 minute de fierbere am scos feliile de lamaie.

In momentul in care furculita a intrat foarte usor in bucatile de gutuie am luat vasul de pe foc si am strecurat compotul obtinut. O parte din gutui s-au fiert prea tare (am avut cateva felii taiaie prea subtire), asa ca am folosit si un tifon pentru a obtine un lichid curat, fara urme de fructe.

Am masurat cantitatea de lichid ramasa (650ml), am cantarit zahar  aproximativ aceeasi cantitate (am pus cu 100g mai putin), apoi am pus  compotul, sucul de la 1/2 lamaie si zaharul la fiert. Am luat spuma de cate ori a fost necesar.

Am facut proba cu lingurita cand am observat ca s-a legat pelteaua. Desi primele picaturi erau deja stabile pe farfurioara am mai lasat 5 minute la foc mic si, asa cum se observa pe farfurioara, culoarea este mai inchisa si consistenta este mai groasa.

Am transferat pelteaua fierbinte in borcane sterilizate si le-am sigilat. Am obtinut un borcan de 300 ml si unul de 350 ml, dar am preferat sa renunt la cel de 350 ml si am pus intr-un borcanel mai mic de 200 ml, restul de peltea de gutui pastrand-o pentru a fi consumata maine dimineata, la micul dejun.

Pana am pregatit masa sa fac poze peleteaua de gutui din castronel s-a inchegat pe margini, iar din lingurita a curs foarte greu.

Nu va fi o peltea de tipul “o tai cu cutitul”, dar nici subtire ca siropul dintr-o dulceata. Consistenta aceasta va fi perfecta pentru intins pe painea cu unt, dar si pentru a fi pusa in prajituri.

Sper ca veti incerca reteta si voi.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *