Tarta cu mere, pere si gutui

22 noiembrie 2017Diva in Bucatarie

Tarta cu mere, pere si gutui. Mere, pere si gutui, cu parfum de toamna, intr-o tarta cu aluat fraged, transforma desertul in ceva deosebit, seducator si gustos.

Tarta cu mere, pere si gutui, pentru o toamna tarzie. Din fericire, inca nu am facut cunostinta cu fulgii de zapada, desi se anunta nisnoare in week-end-ul trecut. Spun „din fericire” pentru ca as fi schimbat umplutura acestei tarte daca ningea (sunt un om usor influentabil din punct de vedere meteorologic) si poate nu as fi avut norocul sa pun impreuna trei texturi si trei gusturi diferite, ce au realizat o combinatie de nota 10.

Nici prea dulce, nici prea acrisoara, numai buna de savurat langa o ceasca de cafea. Sau o ceasca de ceai. Dar, daca din tarta aceasta mai gusta si cativa prieteni, atunci e o zi din aceea in care te bucuri ca poti rasfata oameni dragi.

Si daca, intamplator, ziua aceea se anunta mai lunga, un desert ar trebui sa aduca suficienta energie, cat sa iti reincarci motoarele. La mine chiar asa a fost. O felie de tarta dupa o noapte in care nu am prea dormit mi-a adus forta si m-am simtit plina de viata si mai vesela. Am fost „in verva” si am pregatit si live-ul pe facebook, cand alaturi de Andra am facut un delicios tort Napoleon in forma de rulada.

Mere, pere si gutui, cu parfum de toamna, intr-o tarta cu aluat fraged, transforma desertul in ceva deosebit, seducator si gustos.

INGREDIENTE:

pentru aluat fraged:

350-400 g faina (in functie de marimea oului)

100 g zahar

1 plic praf de copt

1 ou + 1 galbenus

200 g unt

3 linguri smantana

1 lingurita esenta vanilie

pentru umplutura:

2 mere mici

2 pere de mici-medii

1 gutuie medie-mare

50 g zahar

1 varf cutit cardamom

1 varf cutit nucsoara

1/4 lingurita scortisoara

1/4 lingurita pudra de coaja de portocale

PREPARARE:

Pregatim aluatul amestecand toate ingredientele intr-un bol, apoi il framantam pana devine neted si nu se lipeste de maini. Il impartim in doua 2 bucati, in proprtie de 70-30 %. Partea mai mare va fi baza. O intindem putin cu un sucitor pe un blat presarat cu faina, mutam apoi aluatul in tava si continuam sa il aranjam cu mana, apoi il intepam cu furculita pentru a impiedica cresterea excesiva si a-l forta sa creasca uniform.

Curatam fructele de coaja. Radem gutuia cat mai fin, apoi merele si perele le taiem in felii foarte subtiri si apoi le tocam in cuburi mici.

Punem fructele intr-o oala cu zahar si le calim 4-5 minute amestecand permanent pentru a nu se lipi, adaugam 100 ml apa si lasam pe foc pana se evapora complet lichidul. Oprim focul, adaugam condimentele si amestecam pana omogenizam compozitia, apoi o lasam sa se raceasca. Punem peste baza tartei merele, perele si gutuile calite, si le acoperim cu benzi realizate din aluatul pastrat.

Coacem tarta in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute, apoi o lasam sa se raceasca.

Putem sa o tapetam cu zahar pudra (doar in momentul in care mancam), dar eu cred ca nu are nevoie de mai mult zahar.

Va invit sa incercati aceasta tarta delicioasa si sa imi spuneti cum vi se pare.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *