Gem de gutui

2 octombrie 2019Diva in Bucatarie

Gem de gutui. Gem de gutui 100% natural, fara conservanti sau gelifianti. Este dulce-acrisor, fin si parfumat.

Gem de gutui 100% natural, fara conservanti sau gelifianti. Este dulce-acrisor, fin si parfumat.

Se pregateste foarte usor, asa ca daca aveti de gand sa adaugati cateva borcane de gem in camara, atunci puteti incerca reteta aceasta, caci veti fi incantati de gust si aroma.

O sa va bucurati de gustul si culoarea gutuilor transformate in cel mai delicios gem.

Tot din gutui puteti pregati peltea, de o culoare superba dupa reteta de aici. 

Nu stiu daca voua vi se intampla sa va ramana de un an la altul gemurile facute in casa.

La mine se consuma primelele cele cu capsuni si caise, apoi dulceata de visine si cea de afine – folosite la clatite simple sau papanasi pufosi cu branza de vaci.

Gemurile de prune, macese, de cirese, visine si, mai rar, cele de capsuni sau caise sunt folosite de mine in prajituri:

Am facut si negresa cu gem, gogosi de post umplute cu gem, prajitura turnata cu gem si nuci.

Gemul de gutui este insa singurul pe care il prefer simplu, pe paine cu unt.

Exista un fel de relatie de dragoste intre mine si el, caci m-a cucerit cu parfumul si culoarea frumoasa, cu aroma unica pentru care nu gasesc niciodata cuvintele de admiratie potrivite.

Nici dulceata de smochine intregi nu o folosesc decat pentru consumul in stare pura, nu o pun in alte prajituri.

Aceasta reteta de gem de gutui este simpla, rapida si usor de pregatit.

Am pus langa fructe un bat de scortisoara. Arata ca o agrafa in pletele inca blonde ale toamnei, ce se transforma usor in aramii, pentru ca apoi sa devina rosii.

Daca nu va place scortisoara puteti folosi o pastaie de vanilie taiata in jumatate, iar semintele le scoateti si le puneti in gem.

Pastaia va fierbe alaturi de fructe in gem, pana la momentul in care trebuie pus gemul in borcane.

Natura este spectaculoasa in aceasta perioada si nu stiu cum a reusit sa isi asorteze si fructele la culorile pictate parca.

Gutuile, dovleacul, perele au culori superbe, arome si parfum unic.

Am avut in casa cateva gutui pe care le-am transformat in acest gem de gutui delicios, in timp ce restul au fost rase si puse in congelator.

Vor fi folosite la un moment dat pentru tarta cu mere, pere si gutui.

Din fericire atunci cand se pregateste gem de gutui se poate face si peltea de gutui, dar ar trebui sa fie o cantitate mai mare de cotoare sau resturi de la gutui pentru aceasta.

Gutuile mele au avut cotoarele si casutele de seminte foarte mici, asa ca nu am avut cum sa fac peltea.

Probabil voi face separat, cu alta ocazie, dar daca voi faceti o cantitate mare de gem nu aruncati cotoarele  si cojile, caci le puneti cu apa si zahar pe foc.

Mai puneti si ceva pulpa de fruct daca vreti si le fierbeti pana devin moi si intra usor furculita in ele.

Folositi aceeasi cantitate de fructe, apa si zahar si obtineti un jeleu superb din punct de vedere gust si culoare.

Eu las cojile gutuilor si in gem. Acestea contin pectina si ajuta la gelifiere, dar sunt si o componenta importanta pentru gust.

Pentru a impiedica oxidarea fructelor, le-am pus in apa cu lamiae.

Chiar si dupa ce au fost rase, au ramas in apa cu lamaie, apoi le-am stors in maini, astfel incat sa nu aduc un plus de lichid gemului.

Gemul meu este mai galbui si imi place mult asa, dar si cel usor rozaliu este dragut. Am vazut la cineva gemul de gutui de culoare rosiatica-maro.

Era clar ca fructele erau oxidate, au stat mult pe masa din momentul in care au fost rase oana au ajuns in siropul in care au fost fierte.

gem de gutui

Daca vreti sa obtineti un gem de gutui delicios, parfumat, cu o culoare superba, urmariti modul de preparare indicat de mine mai jos.

Va las si lista de ingrediente aici:

INGREDIENTE:

(am obtinut 1 borcan de 500 ml si unul de 270ml)

1.2 kg gutui – 1 kg gutui dupa ce au fost indepartate casutele cu seminte

800 – 900 g zahar

200 ml apa

sucul de la o lamaie mare

1 bat scortisoara

PREPARARE:

Am spalat bine gutuile pentru a indeparta puful de pe acestea, apoi am indeparat casuta de seminte.

Am scufundat gutuile in apa cu lamiae, le-am scos si am inceput sa le rad.

Am ras fructele cu coaja pe ele.

Imediat dupa ce au fost rase le-am pus in apa cu lamaie. Fructele nu se oxideaza, isi pastreaza culoarea. Doar cele de la suprafata s-au colorat usor in roz.

Am folosit un bol mare cu apa multa, astfel incat sa incapa toate gutuile rase acolo.

Am pus pe foc o oala incapatoare cu zahar si apa si borcanelespalate si uscate in cuptor (la 120°) pentru a fi sterilizate.

Daca fructele sunt acrisoare puteti pune 900 g, dar cred ca o sa va placa la fel de mult si cu mai putin zahar, caci se obtine un gust dulce-acrisor extrem de placut.

Dupa 10 minute de fiert la foc mic siropul devine gros. In acest moment am scos gutuile din apa cu lamaie, le-am stors bine in maini si le-am pus peste sirop.

Am amestecat bine, pentru acestea sa fie perfect acoperite de sirop, am pus un bat de scortisoara si am lasat sa fiarba 20 minute, pana a ajuns la consistenta dorita.

Am indepartat spuma (nu face multa, in comparatie cu alte fructe) cu o spumiera de 2-3 ori.

Se va mai intari in borcan datorita pectinei. Puteti face proba cu cateva picaturi de gem puse pe o farfurie rece (o tineti 2 minute in congelator inainte de a pune gemul pe ea).

Am turnat gemul fierbinte in borcanele sterilizate, le-am sigilat si am intors borcanele in jos pentru a crea vacuum.

Dupa 15 minute le-am intors in pozitie normala, le-am acoperit cu o paturica si le-am lasat sa se raceasca lent.

Va doresc spor la pregatit gem de gutui parfumat si delicios.

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Pentru alte retete simple si gustoase va invit sa abonati la canalul meu de YouTube.

Ma gasiti si pe Instagram aici. 

Iata poza gemului pregatit de Dumitru Nastase. Multumesc!

Ce culoare frumoasa are gemul pregatit de Nicoleta Ani Crutu.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Culoarea rosiatica nu e din cauza oxidarii fructelor. Gutuile contin tanin care, prin fierbere, elibereaza un pigment rosu, antocianina. Cu cat gutuile au mai mult tanin, cu atat elibereaza mai mult pigment. Chiar daca fructele se oxideaza un pic, nu e nicio problema, nu afecteaza culoarea gemului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *