Gem de gutui

2 octombrie 2019Diva in Bucatarie
5/1Reviews

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui 100% natural, fara conservanti sau gelifianti. Este dulce-acrisor, fin si parfumat.

Reteta traditionala de gem de gutui ne aminteste de gustul toamnelor din copilărie.

Aromat, dulce si usor parfumat, acest gem este perfect pentru a fi savurat pe paine prajita, clatite sau chiar ca umplutura pentru prajituri.

Gutuiul, fructul vedeta al sezonului de toamna, aduce o aroma inconfundabila, iar textura sa ferma il face ideal pentru prepararea gemurilor si dulceturilor.

Se pregateste foarte usor, asa ca daca aveti de gand sa adaugati cateva borcane de gem in camara, atunci puteti incerca reteta aceasta, caci veti fi incantati de gust si aroma.

O sa va bucurati de gustul si culoarea gutuilor transformate in cel mai delicios gem.

Tot din gutui puteti pregati peltea, de o culoare superba dupa reteta de aici. 

Nu stiu daca voua vi se intampla sa va ramana de un an la altul gemurile facute in casa.

La mine se consuma primelele cele cu capsuni si caise, apoi dulceata de visine si cea de afine – folosite la clatite simple sau papanasi pufosi cu branza de vaci.

Retete in care poti folosi gem de gutui

Am facut si negresa cu gem, gogosi de post umplute cu gem, prajitura turnata cu gem si nuci.

Gemul de gutui este insa singurul pe care il prefer simplu, pe paine cu unt.

Exista un fel de relatie de dragoste intre mine si el, caci m-a cucerit cu parfumul si culoarea frumoasa, cu aroma unica pentru care nu gasesc niciodata cuvintele de admiratie potrivite.

Despre reteta

Aceasta reteta de gem de gutui este simpla, rapida si usor de pregatit.

Am pus langa fructe un bat de scortisoara. Arata ca o agrafa in pletele inca blonde ale toamnei, ce se transforma usor in aramii, pentru ca apoi sa devina rosii.

Daca nu va place scortisoara puteti folosi o pastaie de vanilie taiata in jumatate, iar semintele le scoateti si le puneti in gem.

Pastaia va fierbe alaturi de fructe in gem, pana la momentul in care trebuie pus gemul in borcane.

Din fericire atunci cand se pregateste gem de gutui se poate face si peltea de gutui.

Gutuile mele au avut cotoarele si casutele de seminte foarte mici, asa ca nu am avut cum sa fac peltea.

Folositi aceeasi cantitate de fructe, apa si zahar si obtineti un jeleu superb din punct de vedere gust si culoare.

Eu las cojile gutuilor si in gem. Acestea contin pectina si ajuta la gelifiere, dar sunt si o componenta importanta pentru gust.

Culoare frumoasa

Pentru a impiedica oxidarea fructelor, le-am pus in apa cu lamaie.

Chiar si dupa ce au fost rase, au ramas in apa cu lamaie, apoi le-am stors in maini, astfel incat sa nu aduc un plus de lichid gemului.

Gemul meu este mai galbui si imi place mult asa, dar si cel usor rozaliu este dragut. Am vazut la cineva gemul de gutui de culoare rosiatica-maro.

Era clar ca fructele erau oxidate, au stat mult pe masa din momentul in care au fost rase oana au ajuns in siropul in care au fost fierte.

gem de gutui

Daca vreti sa obtineti un gem de gutui delicios, parfumat, cu o culoare superba, urmariti modul de preparare indicat de mine mai jos.

Va las si lista de ingrediente aici:

Ingrediente:

(am obtinut 1 borcan de 500 ml si unul de 270ml)

1.2 kg gutui – 1 kg gutui dupa ce au fost indepartate casutele cu seminte

800 – 900 g zahar

200 ml apa

sucul de la o lamaie mare

1 bat de scortisoara

Cum faci gem de gutui:

Pregatire gutui

Gutuile au fost bine spalate pentru a indeparta puful de pe acestea.

Apoi am indeparat casuta de seminte.

Am scufundat gutuile in apa cu lamaie, le-am scos si am inceput sa le rad.

Am ras fructele cu coaja pe ele.

Imediat dupa ce au fost rase le-am pus in apa cu lamaie.

Fructele nu se oxideaza, isi pastreaza culoarea. Doar cele de la suprafata s-au colorat usor in roz.

Am folosit un bol mare cu apa multa, astfel incat sa incapa toate gutuile rase acolo.

Fierbere sirop

Am pus pe foc o oala incapatoare cu zahar si apa si borcanele spalate si uscate in cuptor (la 120°) pentru a fi sterilizate.

Daca fructele sunt acrisoare puteti pune 900 g zahar.

Cred ca o sa va placa la fel de mult si cu mai putin zahar, caci se obtine un gust dulce-acrisor extrem de placut.

Dupa 10 minute de fiert la foc mic siropul devine gros.

Fierbere gem de gutui

In acest moment am scos gutuile din apa cu lamaie, le-am stors bine in maini si le-am pus peste sirop.

Am amestecat bine, pentru acestea sa fie perfect acoperite de sirop, am pus un bat de scortisoara si am lasat sa fiarba 20 minute, pana a ajuns la consistenta dorita.

Am indepartat spuma (nu face multa, in comparatie cu alte fructe) cu o spumiera de 2-3 ori.

Se va mai intari in borcan datorita pectinei.

Proba de gelifiere si imbuteliere

Puteti face proba cu cateva picaturi de gem puse pe o farfurie rece (o tineti 2 minute in congelator inainte de a pune gemul pe ea).

Am turnat gemul fierbinte in borcanele sterilizate, le-am sigilat si am intors borcanele in jos pentru a crea vacuum.

Dupa 15 minute le-am intors in pozitie normala, le-am acoperit cu o paturica si le-am lasat sa se raceasca lent.

Va doresc spor la pregatit gem de gutui parfumat si delicios.

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

 

Iata poza gemului pregatit de Dumitru Nastase. Multumesc!

Ce culoare frumoasa are gemul pregatit de Nicoleta Ani Crutu.

Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de YouTube.

Natura este spectaculoasa in aceasta perioada si nu stiu cum a reusit sa isi asorteze si fructele la culorile pictate parca.

Gutuile, dovleacul, perele au culori superbe, arome si parfum unic.

Am avut in casa cateva gutui pe care le-am transformat in acest gem de gutui delicios, in timp ce restul au fost rase si puse in congelator.

Vor fi folosite la un moment dat pentru tarta cu mere, pere si gutui.

Print

Distribuie pe:

4 răspunsuri

  1. Culoarea rosiatica nu e din cauza oxidarii fructelor. Gutuile contin tanin care, prin fierbere, elibereaza un pigment rosu, antocianina. Cu cat gutuile au mai mult tanin, cu atat elibereaza mai mult pigment. Chiar daca fructele se oxideaza un pic, nu e nicio problema, nu afecteaza culoarea gemului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *