fbpx

RETETE RECENTE

CIORBA DE VARZA CU AFUMATURA

October 3, 2019 | CATEGORIA

Ciorba de varza cu afumatura este gustoasa si se face foarte usor.

Este o reteta ieftina, simpla si spornica, cu ingrediente la indemana oricui.

Am pus in aceasta ciorba de varza tot ce ar folosi si soacra mea pentru a da savoare ciorbelor: afumatura, smantana, morcovi si  ceapa. Avand in vedere ca am pus afumatura si smantana aceasta ciorba nu este una indicata in dietele de slabire.

Pe langa toate acestea am adaugat putina faina, realizand un rantas fara de care ciorba aceasta nu ar fi perfecta. Va las aici una din ciorbele soacrei mele cu carne de porc in care a folosit rantas.

Si cand spun ca este poate cea mai buna ciorba de varza pe care am mancat-o pana acum sa stiti ca nu exagerez deloc. Mi-am pus doua portii de ciorba de varza cu afumatura, renuntand fara nici cel mai mic regret la felul al doilea.

Veti observa in indicatiile lasate mai jos ca am trecut 2.5 l de apa. As fi preferat sa pun 2.5 l supa de pui, dar nu mai aveam in congelator decat 1 l, asa ca am completat cu apa si am compensat cu o felie de telina si o ceapa. Puteti folosi cuburi bio de supa, dar nu va recomand alte tipuri de concentrate de supa de pe rafturile supermarketurilor, caci sunt pline de chimicale. Se gasesc in diverse magazine bio, puteti cumpara si online. Magazinul meu preferat este Biomania, pentru ca stiu sigur ca au produse de cea mai buna calitate. Mentionez ca este o simpla  propunere, nu am contract de publicitate cu acestia.

Daca vreti sa pregatiti o ciorba de varza dulce simpla, acrita cu suc de rosii, va puteti inspira din reteta aceasta. In cazul in care v-am facut pofta si de alte retete cu varza, va las link catre toate retetele cu varza aici – veti gasi retete de varza calita, retete de sarmale, salate, muraturi cu varza sau retete cu varza de Bruxelles.

Ciorba de varza cu afumatura este ideala pentru vremea rece. La meteo se anunta cateva zile friguroase, cu temperaturi destul de scazute, asa ca o ciorbita buna o sa ma incalzeasca la pranz. Ar putea fi o idee buna si pentru voi.

Ciorbele si supele sunt mancarurile pe care le pregatiti cel mai usor.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de varza cu afumatura cu speranta ca veti dori sa incercati si voi sa pregatiti una din cele mai bune ciorbe de varza.

INGREDIENTE:

(pentru 10-12 portii)

1.5 kg varza – raman 1.1 kg varza dupa indepartarea cotorului si a frunzelor de la suprafata.

2 linguri ulei

180 g bacon

70 g slanina afumata

1 ceapa mare tocata + 1 ceapa mare intreaga pentru fiert

2 morcovi maricei

1 ardei gras mic

1 lingurita varfuita faina

1 felie mare telina

1 frunza dafin

1 catel mare usturoi

150 ml smantana pentru gatit

200 ml “ceai”  de chimen – obtinut din 200 ml apa in care se fierb seminte de chimen (1 lingura)

sare

1 lingurita boabe de piper

1 mana leustean tocat

2.5 l apa (ideal ar fi 2.5 l supa legume sau supa pui – eu am pus 1 l supa pui si 1.5 l apa)

pentru acrit: sucul de la 1 lamiae/ 200 ml apa in care au fiert corcoduse/ 2 linguri bulion corcoduse

PREPARARE:

Eu am folosit ca afumatura bacon si sunculita afumata. Daca aveti de gand sa puneti in ciorba de varza bucati mari de afumatura, in mod special cu os, acestea trebuiesc fierte in prealabil iar afumatura va fi rupta sau taiata dupa fierbere in bucati mici, apoi se continua gatirea asa cum va arat mai jos.

In 2 linguri de ulei am calit baconul si sunculita afumata, apoi le-am scos si le-am lasat pe o farfurioara pana la momentul in care acestea revin in mancare. In aceeasi tigaie am calit 1 ceapa tocata marunt. Cand aceasta a devenit moale si sticloasa am pus o lingurita de faina si am amestecat pana s-a calit putin si faina.

Am adaugat ardeiul si morcovul si am continuat sotarea inca 1 minut, apoi am pus putina apa (in jur de 100ml) si am lasat la foc mic pana cand aceasta s-a evaporat. Intr-o oala mica (sau ibric) am pus 200 ml apa la fiert cu 1 lingura de seminte de chimen.

Peste ceapa cu morcovi si ardei am turnat smantana pentru gatit, am amestecat putin si am luat tigaia de pe foc. Intre timp s-a fiert si chimenul, asa ca am strecurat ceaiul.

Am pus la fiert 1 l supa pui si 1.5 l apa (sau 2,5 l apa) cu o ceapa mare si o felie de telina. Am lasat sa dea in cateva clocote.

Am taiat fideluta varza curatata de frunzele exterioare si de cotor. Am frecat-o cu putina sare, apoi am pus-o in supa fierbinte. Am adaugat boabe de piper, o frunza dafin, un catel de usturoi si am lasat sa fiarba 10 minute.  In acest timp se pun la fiert corcodusele (daca aveti in congelator). Daca folositi pentru acrire suc de lamaie, aveti grija ca lamaia sa fie una cu coaja subtire, caci aceasta are mai mult suc. Dupa 10 minute de fierberea verzei am adaugat afumatura, ceaiul de chimen si zeama de corcoduse in cazul meu (voi puteti pune doar zeama de lamaie daca nu obisnuiti sa acriti ciorbele cu corcoduse).

Am pus peste varza legumele calite cu smantana si am amestecat. Am lasat la foc mic spre mediu sa fiarba 10-15 minute. Varza ar trebui sa fie moale, dar nu flescaita, dupa acest interval de timp. Inainte sa opresc focul am gustat pentru a vedea daca ciorba de varza mai are nevoie de sare. Am oprit focul si am adaugat leustean verde (poate fi si uscat sau se poate pune patrunjel verde).

Ciorba de varza cu afumatura este tare buna!

Am mancat imediat o farfurie de ciorba fierbinte, avand alaturi un ardei iute.

Yummy!

Gasiti retete simple si delicioase si pe canalul de YOUTUBE.

Va astept si pe INSTAGRAM

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *