Placintele taranesti pufoase cu branza
Placintele taranesti pufoase cu branza
Placintele taranesti pufoase cu branza – un fel de cornuri pufoase umplute cu branza si verdeturi.
Reteta din caietul mamei se numea „placinta pufoasa cu branza de la tara” si era prezentata ca doua rulouri cu branza si verdeturi ce erau realizate lungi cat tava.
Eu am preferat sa le fac mici, individuale, usor de mancat la micul dejun sau ca pachetel la scoala sau la birou.
Daca nu aveti timp sa mancati micul dejun cu siguranta in drum spre statia de autobuz sau chiar in masina, o placinta taraneasca cu branza o sa va sature si veti putea incepe ziua cu energie si pofta de munca.
Placintele taranesti pufoase cu branza se fac usor, orice incepator in bucatarie se va descurca sa faca aluatul si sa il modeleze.
Nici framantarea acestuia nu necesita tehnici speciale sau timp indelungat. Placintele ies foarte pufoase, desi, in momentul in care sunt scoase din cuptor, iti dau impresia ca sunt tari.
Secretul este sa fie acoperite cu un prosop de bucatarie grosut, imediat dupa ce au fost scoase din cuptor, pana in momentul in care se racesc.
Placintelele taranesti pufoase cu branza sunt mai bune in combinatia de branza sarata cu cascaval si marar sau patrunjel.
Am facut cateva si cu branza dulce si branza sarata, dar raman mai fade, mai uscate.
In concluzie telemea + cascaval (sau mozzarella) reprezinta combinatia perfecta din punct de vedere gust, cea cu branza de vaci ramane valabila pentru cei aflati in diverse diete in care aveti interzis consumul de cascaval/mozzarella.
Din aceeasi categorie mai gasiti pe blog cornuri cu branza sau cornuri integrale cu cascaval.
Placinte taranesti din caietul mamei mele cunoscute si apreciate de cei care le-au incercat sunt si cele cu dovleac (in varianta dulce).
Mai am o varianta taraneasca de scovergi ardelenesti din cartofi cu branza – reteta preluata de la soacra mea.
Vremea de afara ma imbie sa dau drumul la cuptor si cred ca azi voi face inca o tura de placinte taranesti cu branza.
Nu stiu cum treceti voi mai usor peste zilele cu cer gri, cu temperaturi scazute si ploi in care nici catelului nu ii vine sa iasa din casa, dar eu reusesc sa fac mai frumoase pregatind ceva bun la cuptor. De parca cuptorul ar fi soarele meu.
Si fix acest lucru il voi face azi, cand temperaturile au scazut de la 30° la 13° si cerul gri si apasator vor sa imi strice buna dispozitie.
Placintelele taranesti sunt tare bune. Sper ca le veti incerca si voi.
De data aceasta voi pune ceapa verde langa branza si voi renunta la marar sau patrunjel. Ma gandesc ca vor fi si mai bune intr-o varianta de tip pizza (cu mezeluri, cascaval, masline fara samburi si feliate si ketchup de casa).
In timpul in care aceste placinte taranesti cu branza se vor coace voi pregati special pentru sotul meu o crema de branza picanta bavareza numita obatzda.
Daca nu ati mancat inca aceasta crema de branza trebuie sa o incercati neaparat!
In timp ce pregateam aluatul am avut o avarie la curentul electric, asa ca aluatul a fost lasat la dospit 90 minute, dar va asigur ca nu este nevoie de un interval de timp atat de mare.
Dupa 60 minute era atat de crescut ca mai avea putin si iesea din castron.
Pentru a pastra proaspete pana a doua zi aceste placinte taranesti cu branza le puteti pune intr-o cutie care se inchide etans sau le acoperiti cu prosop de bucatarie si apoi le puneti intr-o punga de plastic (eu asa pastrez si painea).
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru placintele taranesti pufoase cu branza si nu uitati sa le acoperiti cand le scoateti din cuptor in primele 20-30 minute:
Ingrediente:
(pentru 11 -12 buc)
120 ml lapte
120 ml apa
60 ml ulei
2 albusuri
1 lingurita varfuita sare
2 lingurite rase zahar
1 pachet drojdie uscata
30 g smantana – sta 30 min la temperatura camerei
670-700 g faina (in functie de marimea oualelor)
70 g unt la temperatura camerei – taiat cuburi si lasat minim 30 min la temperatura camerei
Pentru umplutura:
150 g telemea rasa
100 g mozzarella/cascaval
1/2 legatura marar sau patrunjel
1 galbenus
Pentru uns:
1 galbenus amestecat cu 2 linguri lapte
2 linguri seminte susan
1 lingura seminte mac
Mod de preparare placintele taranesti pufoase cu branza:
Am pus intr-un bol apa, uleiul si laptele usor caldute.
Am adaugat smantana, sare, zahar si drojdia si am amestecat.
Apoi am batut intr-un castronel albusutile cu putina sare si le-am turnat peste ingredientele lichide, amestecand pana s-a omogenizat compozitia.
Am adaugat faina in 2-3 transe, am framantat putin aluatul, apoi am pus cubuletele de unt si am framantat aluatul pana cand acestea s-au incoporat perfect, iar aluatul nu s-a mai lipit de maini.
L-am acoperit cu un prosop si l-am lasat 60 minute sa creasca, dar asa cum am scris in introducere din cauze ce nu au tinut de mine aluatul a stat la crescut 90 minute.
In acest timp mi-am pregatit branzeturile. Am ras telemeaua si cascavalul si le-am amestecat cu patrunjel verde si un galbenus batut, dar am pregatit si 4 bucati cu branza dulce+ telemea, pentru a testa si acest tip de umplutura.
Puteti pune marar sau ceapa verde in loc de patrunjel.
Am rupt din aluat bucati de marime egala, dar puteti sa cantariti aluatul si sa il impartiti in 10 sau 12 bucati de cantitati egale.
Am intins aluatul cu mana in dreptunghiuri. Apoi am pus o lingura varfuita de branzeturi.
Am impaturit placintelele luand marginile si aducandu-le in interior peste branza, apoi le-am rulat.
Le-am asezat in tava de cuptor cu capatul rulat in partea de jos, sub pateu. Am pastrat o distanta considerabila intre pateuri pentru ca acestea se umfla in timpul coacerii.
Am uns pateurile cu galbenus batut cu 2 linguri de laptem apoi am presarat seminte de susan si mac.
Le-am copt in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30 minute.
Imediat cum le-am scos din cuptor le-am pus pe un gratar, dar le-am invelit cu un prosop gros de bucatarie.
Sa aveti pofta!
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.