PRAJITURA TURNATA CU GEM SI NUCI

February 9, 2018 | CATEGORIA

Prajitura turnata cu gem si nuci, rasfatul perfect pentru cei dragi. Pot spune cu mana pe inima ca nu rezista prea mult, in 2 ore nu mai era decat amintirea unei prajituri, iar dovada era forma de copt ce nu fusese pusa inca in dulap.

Am intalnit prajitura turnata cu mere, branza, visine, dar cea pe care v-o propun in reteta de mai jos este varianta rapida si in acelasi timp de efect. Imi place culoarea si gustul gemului de macese, primit de la soacra mea, dar putem sa folosim si un gem de prune, visine sau caise. Sau orice avem in casa si ne place, cu conditia sa fie gros si nu foarte dulce, cu un gust placut acrisor.

Prajitura turnata cu gem si nuci se pregateste foarte usor, cu putine ingrediente ce sunt la indemana oricui.

Initial am vrut sa pregatesc prajitura cu gem si nuci, dar nucile pe care le aveam in casa nu imi ajungeau, asa ca mi-am adus aminte de prajitura aceasta. Mama mea o pregatea cand eram mica destul de des. De mult prea multa vreme nu a mai fost facuta, asa ca mi-am spus ca acesta este momentul cel mai potrivit. Si pentru ca m-a apucat nostalgia copilariei, ma tot gandesc sa imi adun prietenele mele dragi la o cafea si prajitura. Sa stam la povesti pana dimineata… Inainte sa postez aceasta reteta chiar am vorbit cu o prietena din copilarie, careia i-am promis ca ii duc prajitura cand ne vom intalni.

Alte retete din copilaria mea in care gemul devine vedeta sunt rulada cu gem – cred ca toata lumea a mancat macar odata in viata aceasta rulada – si gogosile cu gem (de post). Mama il folosea chiar si la salamul de biscuiti sau ungeam cu gem painea in ou prajita.

Dar, hai sa ne intoarcem la reteta prajiturii turnate cu gem si nuci, sa vedeti cat de rapid se pregateste si va invit sa o incercati, iar daca va place sa o distribuiti.

INGREDIENTE:

(pentru o forma cu diametrul de 20-22 cm)

2 oua

1 varf cutit de sare

120 g zahar

50 ml ulei

100 ml lapte

180 g faina

5 g praf de copt

1 lingurita coaja rasa de portocale

100-120 g gem macese / prune/caise

2-3 linguri nuca macinata

 

PREPARARE:

Punem ouale cu un praf de sare si zaharul intr-un bol incapator.

 

Mixam in jur de minute, pana isi dubleaza volumul si devin ca o crema. Turnam uleiul, apoi laptele si amestecam usor.

 

Incorporam faina amestecata cu praf de copt, apoi adaugam coaja rasa de portocale si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.

 

Turnam 2/3 din aluat in forma si coacem in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 10-15 minute (in functie de puterea cuptorului), pana aluatul este usor intarit, fara riscul ca gemul sa se afunde in momentul in care il vom intinde. Presaram nuci, apoi punem restul de aluat si continuam sa coacem inca 15 minute.

 

Facem proba cu scobitoarea sa vedem daca este coapta, apoi putem lasa prajitura pe un gratar sa se raceasca.

O lasam simpla sau o decoram cu gem, nuci sau zahar pudra. Sau cu toate, asa cum am facut eu.

Daca va place reteta si o pregatiti ca astept pozele. Le voi publica cu drag!

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *