Biscuiti Cantucci Biscotti di Prato
Biscuiti Cantucci Biscotti di Prato
Biscuiti Cantucci – Biscotti di Prato – o reteta delicioasa de biscuiti italieni.
Sunt tari, aromati si tare deliciosi. Acest tip de biscuiti sunt copti de doua ori.
Dealtfel, biscotti exact asta inseamna: bis = de doua ori, iar cotto (de la coctum) = a coace, a gati.
Se pare ca exista documente scrise ce confirma ca prima reteta scrisa este din secolul al XVIII-lea. E rau numiti Bicotti de Genevo. Orice alta varianta de biscuiti ce contine fructe uscate, stafide, smochine, nu se numesc Cantucci, ci doar biscotti.
Se pare ca biscotti erau cunoscuti inca de pe vremea imperiului roman ca delicii ce puteau fi pastrate mult timp. Odata cu disparitia impreiului roman acestia au disparut. Se pare ca au reaparut in zona Toscanei in perioada Renasterii. Erau pregatiti cu migdale ce se gaseau din belsug in aceasta zona. Habar nu aveau cat de celebrii aveau sa devina peste sute de ani acesti biscotti.
Eu am adaugat pe langa aceste migdale si cateva nuci pecan, fix cate mai erau intr-o punga.
Biscuitii Cantucci se servesc in general cu vin de Santo. Pentru mine sunt perfecti si langa cafea, ceai sau ciocolata calda. Nu as refuza un pahar de lapte si un bol plin de biscuiti. Mi-as lua o carte, as citi si as rontai cantucci. Inca este vreme frumoasa afara, toamna este destul de generoasa si a lasat termomterul sa se ridice la temperaturi de vara, asa ca amiezile sunt inca blande si ma indeamna sa stau pe sezlong cu cartea in brate si biscotti langa mine.
Pentru mama mea, care are dantura abia pusa biscuitii acestia nu sunt buni, caci sunt destul de fermi. Daca ii inmoaie in lapte sau cafea, ii va putea consuma.
Eu am facut o pasiune pentru acesti biscuiti cand am ajuns prima oara in Italia, acum 10 ani. Nu stiu cum se face, dar anul acesta am tot adus in atentia voastra retete destul de cunoscute din tarile pe unde mi-am facut vacantele. Imi dau seama ca am restante legate de retetele incercate in Italia, dar o sa incerc, in masura timpului disponibil sa le fac si pe acelea.
Cu reteta acestor Cantucci deliciosi am marit colectia retetelor de biscuiti (sunt peste 55 retete de biscuiti), pe care o puteti vedea aici. Veti gasi si alti biscuiti celebri in Italia, pe care eu i-am postat ca biscuiti de post cu vin alb. Pentru retetele de fursecuri va indemn sa va inspirati din colectia retetelor prezentata in acest link.
Biscuitii Cantucci, crocanti, aurii sunt serviti in mod traditional la sfarsitul unei mese, dar cine ar avea rabdare sa astepte pranzul sau cina cand aroma acestora s-a raspandit in toata bucataria? Pana la urma nu sunt in Toscana, iar ai mei nu mi-ar mai vorbi o zi intreaga daca le-as pune o astfel de conditie.
De aceea va las rapid lista de ingrediente si modul de preparare pentru biscuiti cantucci, caci ar fi tare pacat sa nu ii incercati si voi.
Ingrediente:
(pt. 44 buc)
100 g migdale cu coaja
100 g nuci (pecan)
3 oua + 1 galbenus
1 varf cutit sare
200 g zahar
1 lingurita esenta portocale / vanilie/ rom – alcool
1 lingurita coaja rasa portocale (eu am folosit finess de portocale)
50 unt la temperatura camerei
1 lingurita miere de albine
450 g faina + 100 -150 g faina pentru masa de lucru
5 g praf de copt
Mod de preparare:
Am inceput pregatirea biscuitilor sotand nucile si migdale pret de 5-7 minute, in tigaia incinsa, amestecand cu o lingura de lemn. Le-am pus apoi pe o farfurie si le-am lasat sa se raceasca.
Intr-un bol incapator am pus cele 3 oua si un galbenus si le-am mixat cu un praf de sare pana au devenit cremoase. Am daugat zaharul si am continuat sa mixez la viteza mare timp de 5 minute.
Intr-un bol separat am frecat untul cu o furculita (sau o lingura) pana a deveit cremos, apoi am incorporat in acesta 1 lingurita de miere de albine.
L-am pus peste compozitia de oua, am amestecat bine, apoi am incorporat 1/2 din cantitatea de faina si praful de copt.
Am pus migdalele si nucile prajite, coaja rasa de prortocale (finess in cazul meu), esenta de portocale si restul de 300 g faina.
Am amestecat cu o spatula, apoi usor cu mana, pana am omogenizat compozitia.
Apoi am presarat faina pe masa de lucru, am impartit aluatul in trei si am rulat bucatile pentru a obtine niste suluri lungi cat tava de copt a cuptorului.
Le-am acoperit cu faina pe toate partile si le-am modelat astfel incat sa nu fie nici foarte inalte, nici foarte late.
Am copt biscuitii cantucci 15 minute in cuptorul preincalzit la 180°C, apoi I-am scos din cuptor si i-am lasat sa se raceasca pret de 2-3 minute.
Am taiat cu un cutit cu lama subtire, foarte bine ascutit oblic felii de 1 cm. Migdalele si nucile vor fi sectionate iar biscuitii vor arata senzational.
Intoarcem tava in cuptor, scadem temperatura la 160° si ii coacem timp de 15 minute, apoi intredeschidem usa cuptorului si ii mai lasam 2 minute.
Biscuitii cantucci sunt gata. Vor sta oe un gratar minim 30 minute pentru a se raci si intari.
Merg perfect langa un pahar de vin din Toscana, dar si langa ceasca de cafea.
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina de Facebook este aici.
Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.