fbpx

RETETE RECENTE

CARTOFI NOI LA CUPTOR CU UNT SI CIMBRU

May 16, 2020 | CATEGORIA

Cartofi noi la cuptor cu unt si cimbru sunt foarte gustosi. Este o reteta simpla, rapida si usor de facut.  Cartofii noi la cuptor cu unt si cimbru sunt aromati, extrem de savurosi, usor crocanti la exterior si moi la interior, cu o textura moale, fina si delicata.

Suntem in plin sezon al cartofilor noi. Se gasesc in piete, supermarketuri sau mai nou in online. Dintre toate tipurile de cartofi acestia imi plac cel mai mult. Cu forme mici, rotunde sau ovale, cu coaja subtire ce nu trebuie neaparat indepartata, acestia pot fi garnitura perfecta langa gratar, fripturi la cuptor, dar pot fi mancati si simpli cu sosuri sau salate.

Pregatirea cartofilor noi este mult mai usoara si mai rapida.

Acestia sunt recoltati inainte sa ajunga la maturitate.. Pot avea marimi foarte mici, dar si cei mari intra in aceasta categorie. In momentul in care sunt culesi nu au amidon, dar acesta se formeaza dupa recoltare. Se pot gati oricum va place: fierti, la abur, prajiti, la gratar sau la cuptor.

Noua ne plac oricum ar fi gatiti, dar recunosc ca am o slabiciune pentru cartofii noi la cuptor. Reteta de cartofi noi copti cu seminte a fost la un moment dat si preferata prietenilor mei, asa ca a fost o vara in care doar aceasta reteta am facut-o timp de o luna. Evident, la noi in casa se fac si cartofi prajiti. Dar acestia au mereu un famec aparte, asa ca daca vreti sa vedeti cum am facut cartofi noi la tuci cu usturoi si parmezan, dati click aici.

Un mic secret al curatarii cartofilor noi: coaja nu trebuie neaparat indeparata, dar daca tineti sa faceti acest lucru puteti pune cartofii intr-un bol mare si ii acoperiti cu apa. Ii lasati de la 10 la 20 minute, apoi ii spalati insistind cu partea abraziva a unui burete de vase (burete pe care il veti folosi doar pentru cartofi!).

In functie de marimea acestora pot fi lasati intregi, ii puteti taia in jumatate sau in sferturi. Important este sa aveti marimi relativ egale pentru acestia, astfel incat cartofii noi la cuptor sa se faca in acelasi timp.

Cartofii noi la cuptor cu unt si cimbru sunt deliciosi. Am folosit cimbru uscat, dar puteti pune si proaspat.

Untul da savoarea perfecta cartofilor. Insa nu trebuie sa exagerati, pentru ca este posibil sa absoarba prea multa grasime si nu veti obtine la final un gust bun.

Nu stiu daca gustul meu este putin deformat, dar tot timpul am simtit ca am nevoie de mai multa sare la cartofi. Peste acestia am pus flori de sare , dar puteti incerca si sare de Himalaya care sa nu fie foarte fina.

Cartofi noi la cuptor, aurii, usor crocanti si moi la interior, cu aroma de cimbru, sunt deliciosi.

Noi i-am mancat la cina seara trecuta simpli, cu un sos de iaurt si verdeturi. Ne-am plictisit de mancaruri grele, fripturi, paste sau pizza facuta in casa. Aveam pofta de cartofi noi simpli, dar deosebiti in acelasi timp.

Puteti manca cartofii noi cu unt si cimbru avand alaturi diverse sosuri (tzatziki, sos verde, salsa), o salata verde, salata de castraveti , salata de vara cu rosii sau puteti rade peste ei telemea, feta sau parmezan. Orice veti alege eu cred ca veti avea o masa simpla, dar extrem de savuroasa.

Nu trebuie sa acoperiti cartofii cu folie si nu aveti nevoie sa puneti altceva in afara de unt.

Daca v-am facut pofta si voua va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas pentru cartofi noi la cuptor cu unt si cimbru:

INGREDIENTE:

(pentru 4 persoane)

1 kg cartofi noi

40 g unt moale (tinut 30 minute la temperatura camerei)

1 lingurita flori de sare de mare

1 lingura cimbru uscat

piper prospat macinat

PREPARARE:

Am pus cartofii 10 minute in apa rece, apoi i-am spalat sub jet de apa rece insistand cu partea abraziva a unui burete. Am pornit cuptorul la 200°C, apoi am taiat cartofii si i-am mai lasat in apa rece 10 minute.

Dupa acest interval i-am scurs si i-am uscat. I-am pus intr-un bol, iar peste acestia am presarat piper proaspat macinat, cimbru, am pus untul si florile de sare (folositi orice sare aveti in casa)

Am amestecat cu mana pana cand toti cartofii aveau pe ei unt, cimbru, sare si piper. I-am pus intr-o tava incapatoare, astfel incat sa nu fie suprapusi, apoi am incercat sa ii aranjez cu putina distanta intre ei.

I-am copt in jur de 25-30 minute, apoi I-am intors astfel incat sa se rumeneasca pe ambele parti si I-am mai lasat in jur de 15 minute.

Timpul de coacere difera foarte mult de la cuptor la cuptor, dar va fi influentat si de marimea cartofilor. Verificati dupa 20 minute, apoi va fi simplu sa estimati de cat timp mai au nevoie cartofii pentru a fi intorsi.

Cand au fost gata i-am scos din cuptor i-am transferat pe funduri de lemn, am presarat cateva flori de cimbru proaspat pentru decor si am pus pentru fiecare cate un bol mic de sos de iaurt cu usturoi si verdeturi. Am avut langa cartofii noi la cuptor cu unt si cimbru si o salata mare verde cu ridichi si ceapa verde.

Sper sa va placa si sa ii incercati si voi.

Daca vreti sa vedeti cum pregatesc cartofi taranesti cu ceapa si slanina va las mai jos o reteta video si va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *