Salata festiva de orez cu legume

14 martie 2019Diva in Bucatarie

Salata festiva de orez cu legume. Pentru acest pilaf de legume prezentat ca o salata festiva am folosit atat legume proaspete cat si legume congelate.

salata de orez cu legume a

Salata festiva de orez cu legume este un pilaf de orez cu legume prezentat intr-o forma  frumoasa, ca o salata ce poate fi servita simpla sau pe post de garnitura. Pilaful de orez cu legume este gustos si arata foarte apetisant cu bogatia de legume pe care le contine: morcovi. ardei gras rosu, mazare, fasole verde, boabe de porumb, ceapa, patrunjel verde.

Alta salata de orez cu legume (crude) gasiti aici, dar va poate inspira si salata de orez cu ciuperci si merisoare sau cea cu porumb si broccoli. O prezentare eleganta am facut si pentru pilaful sarbesc, un pilaf cu legume si ciuperci foarte gustos.

In familia mea se consuma orez destul de des, iar acest lucru se observa din bogatia de retete pregatita cu acesta. Daca dati o cautare pe blog veti gasi multe retete de orez ce au insotit carnea de pui, dar si retete se risotto (am aici chiar si o reteta de post de risottoin varianta dulce, cu nuca de cocos) .

Pentru acest pilaf de legume prezentat ca o salata festiva am folosit atat legume proaspete cat si legume congelate.

Imi plac mai mult legumele congelate decat cele din conserva. Isi pastreaza culoarea frumoasa si se gatesc rapid. Ma gandesc in mod special la mazare, care are are o culoare mai urata in conserva, in timp ce cea congelata are o culoare verde proaspata si frumoasa.

Este important sa tinem cont de timpii de gatire ai legumelor proaspete, iar daca folosim unele din conserve/ congelate acestea se adauga spre final, au nevoie doar de 3 minute de gatire (un timp prea mare inseamna fierbere excesiva, se terciuisesc, isi pierd gustul si aspectul).

Pentru a-i da un aspect frumos, festiv, punem pilaful in forma rotunda in care gatim de obicei prajituri (guguluf). Apasam bine cu lingura pe masura ce adaugam orezul in aceasta si il lasam in jur de 4-5 minute sa se aseze inainte de rasturna pe un platou orezul.

Pentru ca acesta sa iasa foarte frumos, am desprins usor cu un cutit cercul interior si marginea exterioara. Am pus o farfurie peste forma, apoi am rotit totul, tinand cu mana farfuria lipita de forma rotunda. Pilaful de orez o sa cada frumos pe farfurie. Umplem gaura cu parunjel verde sau betisoare de legume (morcovi, ardei gras, dovlecei).

Iata de ce ingrediente aveti nevoie si modul de prepaarre pentru pilaful de legume prezentat ca o salata festiva:

INGREDIENTE:

200  g orez

650 ml supa legume/ apa

3 linguri ulei masline + 2 linguri ulei floarea soarelui

1 ceapa mare tocata fin

1 morcov mediu

1 felie medie ardei gras

100 g mix legume congelate (boabe porumb, morcov, mazare, fasole verde, ardei gras)

sare

1/2 lingurita boabe de piper

1 frunza de dafin

PREPARARE:

Cantarim orezul, tocam ceapa, apoi masuram cantitatea de ulei. Poate pare mult ulei, dar acesta este absorbit de orez si va avea un gust foarte bun. Ganditi-va la pilaful cu carne de pui de tara, un pui ce are multa grasime sub piele. Acea grasime asigura gustul perfect al pilafului. Aici avem un pilaf de post si asiguram grasimea folosind ulei. Calim ceapa cu un praf de sare, apoi punem orezul si calim si pe acesta in jur de 2 minute.

Stingem orezul cu supa de legume sau apa. Adaugam o frunza de dafin peste orez, apoi punem morcovul taiat cuburi foarte mici , boabele de piper si ardeiul gras.

Punem capacul si lasam  sa fiarba in jur de 20 minute la foc mediu spre mic. Amestecam din cand in oala – daca avem o oala buna nu se lipeste. Gustam si adaugam sare dupa gust. Cu cateva minute inainte sa luam orezul de pe foc adaugam legumele congelate si lasam oala fara capac sa se fiarba si aceastea. Daca este nevoie mai adaugam foarte putina supa legume/ apa la fiert. Cand pilaful de legume este gata il luam de pe foc si presaram patrunjelul verde tocat matunt. Amestecam pentru a omogeniza si turnam totul untr-un vas cu forma rotunda, cu gaura in mijloc (forma in care faceti guguluf), apasam cu lingura fiecare strat de orez adaugat si lasam 5 minute sa se odihneasca.

Pentru a pastra forma frumoasa desprindem usor cu cutitul marginile (atat la interior cat si exterior (plimbam cutit pe cercul interior ca la prajitura). Punem o farfurie/ platou si rasucim tinand cu mana farfuria. Pilaful o sa cada frumos pe farfurie.

Nu mi-am putut face singura poze cu aceasta etapa, dar sper ca se intelege ce aveti de facut.

Va doresc pofta buna si sa va bucurati de aceasta salata festiva de orez cu legume pe care noi am mancat-o langa copanele de pui in foietaj.

Ma gasiti si pe Instagram daca apasati aici.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *