fbpx

RETETE RECENTE

CARTOFI COPTI CU CRUSTA DE MALAI

March 13, 2019 | CATEGORIA

Zilele trecute vorbeam cu o prietena despre zecile de retete si variante de cartofi pregatiti la cuptor si mi-am dat seama ca nu postasem inca reteta de cartofi copti cu crusta de malai.

Eu ii pregatesc in general cu cuburi mici de unt imprastiate peste cartofi, dar pe acestia i-am facut in varianta de post, doar cu ulei si au iesit la fel de buni.

Partea buna a cartofilor pregatiti la cuptor este ca ii punem  sa se faca cand stam cu prietenii la masa, in momentul in care servim aperitivele. Nu vrem sa le oferim niste cartofi incalziti, asa ca ii punem la cuptor inainte sa ne asezam la masa.

Si sunt sigura ca nu se supara nimeni daca ma uit din cand sa vad in ce stadiu sunt, iar mirosul apetisant din cuptor invadeaza deja bucataria.

In lista de ingrediente veti gasi pudra de usturoi. O prefer usturoiul proaspat in aceasta reteta, caci poate deveni amar daca se gateste excesiv si nu vreau sa stric bunatate de cartofi.

Cartofii astia ori iti plac, ori nu. Eu sunt fan cartofi copti, aproape in orice varianta, asa ca atunci cand i-am descoperit m-am indragostit de ei. Dar, asta spun despre toate retetele mele de cartofi.

Fiul meu stramba din nas la cartofii copti cu crusta de malai, dar nu ii refuza. Pentru el cartofii cei mai buni la cuptor au parmezan, usturoi si patrunjel. Sotul meu ii adora pe cei cu rozmarin.

Nu stiu pe nimeni care sa refuze o portie de cartofi la cuptor. Daca vreti si alte idei va propun sa vedeti cum am pregatit cartofi wedges, cartofi libanezi batata hara, cartofi noi copti cu seminte, cartofi hasselback, cartofi cu rozmarin in untura de gasca, cartofi cu untura de porc si rozmarin, cartofi picante cu mustar si miere de albine (Doamne, ce buni sunt!), cartofi dulci cu usturoi si parmezan, cartofi noi cu ceapa rosie si rozmarin. Ii gasiti pe toti dand un simplu search pe blog.

Varianta aceasta taraneasca, ca pe vremea bunicii, merge foarte bine langa o halba de bere si o friptura buna. Dar, in perioada postului, langa ei ajunge o salata verde sau o salata de rosii cu cstraveti. Copii vor fi incantati de un sos (ketchup sau mujdei).

Cartofii copti cu crusta de malai  au coaja crocanta, dar miezul este moale si pufos. Nu ma abtin niciodata sa nu mananc primul cartof fierbinte, proaspat scos din cuptor. Aproape ca imi arde limba, dar pofta este prea mare.

De aceea, nu va mai retin atentia si va las mai jos ingredientele si modul de preparare prezentatat in imagini, pas cu pas.

INGREDIENTE:

1 kg cartofi albi

1 lingurita sare

1/2 piper proaspat macinat

1 lingurita pudra de usturoi (usturoi granulat)

1 lingurita rasa oregano uscat

1 lingurita rasa busuioc uscat

1/2 lingurita boia afumata

1/2 lingurita boia dulce

200 g malai

150 ml ulei + 2-3 linguri ulei pentru tava

PREPARARE:

Dam drumul cuptorului la 200°C. Pana se incalzeste acesta, putem pregati cartofii. Intr-un bol punem toate condimenetele. Nu adaugam inca malaiul. Turnam uleiul peste acestea si le amestecam pana se omogenizeaza.

 

Curatam cartofii de coaja si ii taiem in felii mai groase. In functie de marimea acestora ii putem taia doar in jumatate, in sferturi sau in 6. Punem cartofii peste uleiul cu condimente si amestecam incercand sa acoperim cat mai bine toti cartofii.

 

Presaram treptat malai (in 2-3 transe), amestecand usor pana acoperim toti cartofii. Ungem tava cu putin ulei, punem cartofii in tava, ii acoperim cu o hartie de copt si ii lasam sa se coaca timp de aproximativ 40-45 minute, intorcand tava dupa 20 minute, moment in care renuntam si la hartia de copt.

 

Cand ii scoatem din cuptor vor avea o crusta crocanta si miezul moale. Sunt geniali acesti cartofi.

Ii mancam imediat, insotiti de o salata verde, salata de rosii sau un sos de usturoi.

Spor la pregatit cartofi copti in crusta de malai.

Daca va plac retetele mele va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube, unde postez retete simple si deliciose.

Daca aveti cont de Instagram, ma puteti gasi aici.

 

In cazul in care va place sa impartasiti retetele voastre si altora va invit sa va inscrieti in grupul Gatesc cu Prietenii.

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *