Spaghetti cu chiftelute si sos de rosii – spaghetti meatballs

20 aprilie 2018Diva in Bucatarie

Spaghetti cu chiftelute si sos de rosii – spaghetti meatballs. Daca va amintiti desenul animat „Doamna si Vagabondul” al lui Walt Disney, va spun sincer ca eu cand mancam in copilarie spaghetti cu chiftelute eram marcata de acest desen.

Cred ca toata lumea a mancat macar o data in viata spaghetti cu chiftelute si sos de rosii. Nu stiu daca as comanda in restaurant, dar acasa pregatesc din cand in cand. Daca mama face chiftelute prea multe, o parte din ele ajung sa fie imprietenite cu paste (in general spaghetti, apoi penne preferate de fiul meu). Sosul de rosii poate fi pregatit dupa preferintele fiecaruia: cu sau fara ceapa, cu putin ardei iute sau fara acesta, important este ca sosul sa fie pregatit in casa, proaspat.

Vara trecuta fiul meu si-a comandat in New York o portie de spaghetti cu chiftelute (spaghetti meatballs). Ceea ce a primit el era o portie de chiftelute uriase, asa ca tot ce era in farfurie pe langa ele parea prea mic.

Se pare ca spaghetti meatballs au aparut odata cu venirea italienilor in America intre 1880 si 1920. Cei mai multi dintre acestia erau din zona de sud a Italiei, zona mai saraca. La inceput imigranti nu prea aveau bani pentru mancare, carnea era o mare extravaganta, asa ca atunci cand cumparau carne o inmulteau cu paine si isi pregateau cel mai adesea chiftelute. Italienii nu au rezistat fara sosul lor renumit de rosii (sos marinara), iar de aici si pana la aparitia acestei retete nu a fost decat un pas.

Chiftelutele, niste sfere delicioase din carne, la care italienii au adaugat parmezan, imbibate in sos delicios de rosii s-au legat pe veci de spaghetti devenind in timp una din retetele cele mai consumate in America. Este ceea ce ei numesc „comfort food”.

Daca va amintiti desenul animat „Doamna si Vagabondul” al lui Walt Disney, va spun sincer ca eu cand mancam in copilarie spaghetti cu chiftelute eram marcata de acest desen.

Partea buna a acestei retete este faptul ca putem pregati atat sosul, cat si speghetele separat, cu o zi sau doua inainte, apoi sa le impreunam intr-un fel delicios de mancare, cand se strange toata familia la masa.

Nu stiu cum le pregatesc altii, dar eu le pun parmezan din belsug. Cred ca acesta este secretul pentru care cei din familia mea nu se satura niciodata de ele.

Am ales pentru aceasta reteta spaghetti Antonio Di Vaio, paste lansate in Romania acum cateva luni, dar regasite deja in topul preferintelor romanilor pentru gustul si calitatea acestora. Eu am deja cateva retete pregatite cu acestea, asa ca va invit sa incercati si spaghetti cu ciuperci si praz si pesto vegan de broccoli, penne alla vodka, paste cu pui si ciuperci in sos alb, paste cu piept de pui si sos de ceapa, paste cu sos de ardei rosu.

Imi place gustul acestor paste si faptul ca fi combinate in fel si chip cu o multitudine de sosuri. Sunt hranitoare, contin vitamine, minerale, antioxidanti ce vin din graul dur.

Reteta de spaghetti cu chiftelute in sos de rosii face oricine, dar eu am un mic secret. Urmariti reteta pas cu pas si veti observa ca micul meu secret nu este nimic altceva decat gustul completat de parmezan spre final. Sunt sigura ca o sa va placa si voua, asa ca va invit sa o pregatiti si sa imi trimiteti o poza, iar pentru fiecare distribuire sa stiti ca trimit un mare multumesc. Si o inimioara…

Iata cat de usor se pregatesc spaghetti cu chiftelute si sos de rosii:

INGREDIENTE:

500 g spaghetti Antonio Di Vaio

Pentru sos rosii:

700 ml suc gros rosii

100 ml apa

80 ml ulei

4 catei usturoi

1/2 lingurita fulgi ardei iute

1 lingurita sare

1/2 lingurita piper

1 lingura zahar

1 lingurita varfuita oregano uscat

1 frunza dafin

1 mana frunze busuioc tocate

Pentru chiftelute: 

600 g carne tocata in amestec porc+vita

1 felie mare paine

100 ml lapte

1 ou

1/2 lingurita oregano

1 lingura patrunjel verde tocat

1/2 lingurita sare

1/4 lingurita piper proaspat macinat

2 linguri parmezan ras

500 ml ulei pentru prajit

2-3 linguri faina pentru tapetare

Optional: 

100 g parmezan ras

Pentru servit: 

parmezan ras

frunze de busuioc

PREPARARE:

Pregatim ingredientele la indemana, astfel incat sa putem sa terminam rapid tot ce ne-am propus sa pregatim. In timp ce fierbe sosul, modelam chiftelutele. Cand punem pastele la fiert, sosul este gata iar chiftelutele se rumenesc in ulei.

Asa cum am spus mai sus, incepem cu sosul: calim in ulei usturoiul tocat falii subtiri cu fulgii de ardei iute. Dupa aproximativ 30-40 secunde, cand mirosul deja este bine pronuntat, dar usturoiul nu s-a colorat in aramiu, turnam sucul de rosii, apa, szaharul, oregano si nu uitam sa punem sare si piper.

Adaugam si o frunza de dafin si lasam la foc foarte mic, acoperit cu un capac, pret de 10 minute, amestecand din cand in cand. Dupa acest interval luam capacul si mai fierbem cateva minute, pana sosul devine gros. Luam de pe foc, scoatem frunza de dafin si adaugam busuiocul tocat marunt. Amestecam si lasam sosul sa se odihneasca pana la momentul in care il folosim iar.

Cat timp se fierbe sosul amestecam carnea tocata cu painea inmuiata in lapte (si scursa apoi, dar nu foarte tare) si un ou, apoi adaugam patrunjelul tocat, sare, piper, oregano si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.

Ultimul ingredient adaugat in chiftelutele acestea este parmezanul ras fin. Amestecam iar, apoi modelam chiftelutele de marime medie (se vor micsora in tipul prajirii). Eu am facut 30 bucati, dar era mai bine sa fac doar 24, ar fi fost o idee mai mari.

Punem pastele la fiert in apa cu sare in momentul in care clocoteste si le fierbem conform instructiunilor de pe pachet. Pastele sunt bune al-dente, asa ca timpul de fierbere va fi respectat. In acest moment pornim si cuptorul la 200°C.

Scurgem pastele, apoi punem jumatate din ele intr-un vas termorezsitent. Turnam 1/2 din sosul de rosii, presaram  o mana de parmezan de ras (acest lucru desi este optional, este micul meu secret ce va contribui cu plus de savoare la gustul final), apoi punem si jumatate din chiftelute.

Acoperim cu restul de paste, suc de rosii si  chiftelute, dar nu uitam sa presaram inca o ceasca de parmezan ras. Amestecam usor cu o furculita, apoi dam vasul la cuptor timp de 10 minute. Parmezanul se topeste (fara sa obtinem paste gratinate), aromele si texturile se imprietenesc si obtinem cele mai bune spaghetti cu chiftelute si sos de rosii.

Sper sa va inspire reteta si sa o pregatiti si voi. Si va astept pozele si impresiile…

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *