Supa de vin – borleves

19 aprilie 2018Diva in Bucatarie

Supa de vin – borleves. Supa de vin, o reteta din bucataria ungureasca, cunoscuta sub denumirea de „borleves”, se pregateste foarte rapid si usor.

Supa de vin, o reteta din bucataria ungureasca, cunoscuta sub denumirea de „borleves”, se pregateste foarte rapid si usor.

Este servita ca supa la masa de Craciun si face parte din bucataria traditionala ungureasca. Nu sunt obisnuita cu supele dulci, cu zahar, pentru ca nu am crescut cu ele.

Dar, imi plac si ma bucur de fiecare experienta culinara de acest gen. Eu va recomand sa o incercati cand aveti o masa festiva. Aromele si gustul merg perfect pentru a marca cadrul festiv al momentului.

Supa de vin se serveste in boluri sau cesti, pahare speciale, pentru a evidentia faptul ca este o reteta de sarbatoare. In bucataria ungureasca intalnim si alte supe dulci, cu fructe: mere, pere, gutui, visine.

Pentru cei care locuiesc in zona Ardealului retetele acestea sunt intrate in meniul lor de o vesnicie, dar nu  as reusi sa o conving pe mama, moldoveanca din zona Vrancei, sa considere ca „supa de visine” se mananca ca o supa rece sau calda.

Si, daca are zahar, din punctul ei de vedere este un desert. Acum doi ani am pregatit pentru prima oara „supa de vin” pentru un proiect special in care eu am primit 40 de retete ce aveau nevoie de poze de prezentare.

A fost unul din cele mai tari proiecte din viata mea: 40 retete realizate in 16 zile, gatite toate in noiembrie si fotografiate in lumina naturala.

Sa va spun ca am pregatit sarmale in 4 feluri? Va imaginati ca se apropia Craciunul si mie mi-a cam pierit interesul pentru acestea.

Revenind la supa de vin am sa va spun ca am  fost foarte placut surprinsa de gustul acesteia. Fiind vorba de un proiect absolut special am incercat sa ma documentez pe internet inainte sa pregatesc reteta primita.

Atunci am observat ca nu exista o reteta 100% identica pe site-urile vecinilor, dar toate aveau in comun vin, zahar, galbenusuri, scortisoara si cuisoare.

Unele nu foloseau amidon, altele foloseau in exces, decorul era fie din albusurile ramase (transformand reteta in ceva ce semana cu „laptele de pasare”), fie cu frisca, fructe uscate sau felii/ coaja de portocale (daca erau folosite in compozitie).

Pana la urma am pregatit reteta ce mi-a fost indicata, adica cea pe care am reprodus-o alaturi de Catalina Zarescu Tiensuu in proiectul „Gatesc cu prietenii”.

Catalina eset autoarea blogului KISSTHECOOK.RO, unul din blogurile mele preferate, plin de retete delicioase si poze extraordinar de frumos realizate.

Noi ne-am cunoscut la diverse evenimente culinare, primele dintre acestea purtand marca Electrolux.

Aproximativ acum un an ea s-a mutat in Finlanda impreuna cu sotul si copilul, dar continua sa ne incante cu retete si poze, asa ca va invit sa o urmariti si voi.

Voi posta zilele viitoare si supa de afine pregatita de Catalina, perfecta atat in zilele friguroase de iarna pentru aportul de viamina C, dar si vara, cand o mancam rece cu putina inghetata.

Acum, va las sa descoperiti cum se face supa de vin. Atentie: nu este indicata copiilor!

INGREDIENTE:

350 ml vin alb

150 ml apa

120 g zahar tos

2 galbenusuri

10-12 g amidon

2 galbenusuri

1 bat scortisoara

2 cuisoare

Cum se face reteta de supa de vin:

Punem la fiert vinul cu batul de scortisoara si cele doua cuisoare. Intr-un bol termorezistent amestecam galbenusurile cu zahar si amidon.

Cand vinul a dat in clocot il luam de pe foc, turnam putin peste galbenusuri, amestecam rapid, apoi punem inca un polonic si mixam repede pana se dizolva zaharul. Turnam galbenusurile peste restul de vin, amestecam si intoarcem oala pe foc.

Lasam sa fiarba la foc mic, amestecand destul de des, pana incepe sa se ingroase, apoi putem opri focul.

Punem supa de vin in cupe de inghetata sau pahare speciale pentru desert, dar merge foarte bine si intr-o ceasca, asa cum vedeti in poza de mai jos.

Am pregatit „supa de vin” si acum 2 ani pentru un proiect special in care eu am primit 40 de retete ce aveau nevoie de poze de prezentare.

A fost unul din cele mai tari proiecte din viata mea: 40 retete realizate in 16 zile, gatite toate in noiembrie si fotografiate in lumina naturala.

Sa va spun ca am pregatit sarmale in 4 feluri? Va imaginati ca se apropia Craciunul si mie mi-a cam pierit interesul pentru acestea.

Daca vreti sa vedeti cum am pregatit supa de vin intr-un live pe facebook, accesati filmuletul de mai jos.

https://www.facebook.com/divainbucatarie.ro/videos/1656908704378751/

Ma poti urmari si pe  INSTAGRAM.

Pagina de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Sper ca veti pregati si voi supa de vin, asa ca va astept pozele, iar daca veti distribui reteta va multumesc anticipat.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *