Tentatia lui Jansson – cartofi gratinati cu peste
Tentatia lui jansson – cartofi gratinati cu peste.
Janssons frestels – tentatia lui Jansson- este o mancare foarte usor de preparat si foarte populara in Suedia, aflandu-se in meniul traditional de Craciun sau cel de Paste, dar se consuma si in restul anului.
Este un gratin excelent, ce are la baza cartofi, sprot (sau ansoa, sardine, hering), ceapa, smantana si pesmet. Nu are nevoie de tehnici speciale de pregatire, iar preparatul este surprinzator de placut, cu o textura cremoasa, gust dulce-sarat placut obtinut prin combinatia ingredientelor simple dar atat de bune…
Reteta aceasta am vrut sa o pregatesc inca de acum 3 ani, dar dulciurile sunt mereu alegerea numarul 1 pentru baiatul meu, asa ca ma conformez cerintelor lui. 😉
Printre retetele preferate de familia noastra de cartofi gratinati pe locul fruntas este reteta de cartofi frantuzesti, urmata de cartofi cu smantana si usturoi (cartofi dauphinoise) si reteta de tartiflette cu prosciutto. Toate acestea sunt retete inspirate din bucataria frantuzeasca.
Din fericire proiectul Oanei de la Savori Urbane (The Food Connection) m-a trimis in tarile scandinave si am profitat de aceasta ocazie pentru a pregati in sfarsit „Tentatia lui Jansson”.
Alte retete din bucataria suedeza pregatite de mine: rulouri suedeze cu scortisoara, lussekatter– delicii suedeze pentru ajunul Craciunului si un tort sandwich.
Janssons frestels – tentatia lui Jansson – cartofi gratinati cu sprot – are la baza cartofi taiati Julien, ceapa, peste, smantana si pesmet.
Istoria numelui acestui preparat nu este certa pentru ca unele surse spun ca numele se trage de la un cantaret de opera suedez, mare gurmand, alta sursa indica un film suedez din 1928 iar a treia sursa indica un pastor suedez ce predica despre pacatul de a ceda ispitelor, el insusi ajungand sa cedeze si sa manance cartofi gratinati cu sprot.
Reteta de cartofi gratinati cu hering sau sardine este foarte gustoasa si se pregateste foarte usor.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru Janssons frestels – tentatia lui Jansson – cartofi gratinati cu sprot
INGREDIENTE:
3 cartofi foarte mari sau 6 medii
375 g sardine sarate in ulei
2 cepe medii-mari
100 g unt + 1 lingura unt pentru uns vasul
300 ml smantana pentru gatit
sare
piper proaspat macinat
3 linguri pesmet
PREPARARE:
Calim usor ceapa tocata marunt in 100 g unt. Ungem un vas termorezistent cu 1 lingura unt. Taiem cartofii felii foarte subtiri (2-2.5 mm).
Punem un rand de cartofi in vas, peste ei presaram ceapa calita in strat subtire, pestele taiat in jumatate, sare, piper si smantana. Continuam sa punem straturi de cartofi, ceapa, peste si smantana, terminand cu un strat de cartofi si smantana. Pentru un rezultat cremos al acestui gratin putem combina ceapa cu sardinele si smantana, urmand sa asezam direct acest amestec intre randurile de cartofi, avand grija sa pastram smantana pentru topping.
Acoperim cu folie de staniol si dam la cuptorul preincalzit la 200° pentru 60-70 minute (sau pana smantana este absorbita aproape complet de cartofi). In acest moment scoatem folia, presaram pesmet si dam iar la cuptor pana se rumeneste.
Nu-i asa ca se pregateste usor? Va las pe voi sa incercati si sa imi spuneti cat de mult v-a placut!
Mancam gratinul de cartofi cat este cald, insotit de o salata si un pahar de vin rosu.
Pofta buna!
Ce gratin bogat si aromat! Sa stii ca am sa-l incerc si eu.
chiar astept impresiile dupa ce il pregatesti!
Pare interesanta reteta 🙂
Cred ca am sa o incerc si eu dupa ce reusesc sa fac reteta pentru provocare 🙂
Nici acum nu sunt hotarata ce sa fac iar tu ai fost asa de harnicuta! Felicitari, Cristina pentru cat de repede reusesti sa te hotarasti si sa gatesti retetele pentru provocare 🙂
🙂
Ca tare fain mai arata!
Felicitari ptr proiectul vostru.. e o incantare sa ma uit pe blogurile paticipantilor 🙂
Multumim!
In primul rand frumos site !! De retete ce sa mai zic…o incantare ! Felicitari!
Buna idee. Chiar am un borcanel cu ansoa stingher prin camara 😉 Multumesc.