Cartofi cu smantana si usturoi (dauphinoise)
Cartofi cu smantana si usturoi (dauphinoise). Cand acoperim fundul vasului cu un strat de cartofi condimentam cu sare, piper, putina nucsoara, usturoi si putina smantana.
Cartofii frantuzesti cu smantana si usturoi la cuptor sunt o garnitura delicioasa! Cunoscuti sub numele de „cartofi Dauphinoise”, acestia sunt un altfel de cartofi gratinati, foarte gustosi. Trebuie sa ii incercati cu siguranta, dar folositi smantana grasa, smantana speciala pentru gatit, altfel riscati sa nu obtineti ce trebuie!
INGREDIENTE:
1 kg cartofi
500 ml smantana pentru gatit
3 catei de usturoi tocati
sare
piper
nucsoara
75 g unt
Optional:
50 g mozzarella sau cascaval ras
rozmarin
PREPARARE:
Curatam cartofii si ii taiem in felii subtiri de 2-3 mm grosime. In timp ce feliem putem pune feliile direct in vasul termorezistent in care pregatim cartofii. Vasul il ungem cu unt inainte sa punem cartofii.
Cand acoperim fundul vasului cu un strat de cartofi condimentam cu sare, piper, putina nucsoara, usturoi si putina smantana.
Vom continua sa punem cartofii in straturi, acoperind de fiecare data cu smantana. Ultimul strat trebuie sa fie de smantana.
Punem la cuptor la aproximativ 160-170° C, pentru 40-60 minute acoperiti cu o folie de staniol, apoi fara folie pana se rumenesc cartofii.
Cu cateva minute inainte sa ii scoatem presaram mozzarella rasa si rozmarinul tocat. Reteta originala nu are mozzarella si rozmarin.
Pofta buna!
ce bunatate, pup :*
Multumesc Dana!
Trebuie sa fie tare gustosi.
Multumesc Maria, chiar sunt buni!
Pai te miri sa nu fie buna? MMmm deliciosi cu siguranta.
Pupici
Excelenta garnitura asta!Pupici si we placut!
Le simt parfumul !!
Multumesc Bianca! Weekend placut!
Multumesc Teo! Weekend placut!
Anto, sa stii ca se simte … Pup
Mmm.. inca o idee de garnitura! Multumesc din nou! Pupici
Super aromati si deliciosi!Pup!
Simona iti va placea cu siguranta! Te pup
Conteaza foarte mult smantana!
Ai dreptate!
Multumesc Licuta! Te pup
o minunatie! Abia astept sa ii fac si eu!
Multumesc Andra!
merita incercati, arata fantastic
Multumesc Claudia!
o delicioasa garnitura !!!
Multumesc Adina!
ce pofta mi s.a facut, pacat ca nu am cuptor aici 🙁
Macar salvezi reteta si ii faci cand ai cuptor… O seara frumoasa iti doresc!
Arata foarte bine! Multumim ptr idee.
😉
Fara sa va fie cu suparare, reteta originala contine lapte mult(cca 1 l la 1,5 kg cartofi), smantana si unt; http://www.gratindauphinois.com/portail/index.php/gratin-dauphinois Cand se adauga cascaval sau mozzarella rasa, deja se numeste „gratin savoyard”.Dar oricum ar fi preparata, este o garnitura delicioasa!
Cartofii trebuie fierti inainte. Am facut reteta si 40 de minute la cuptor, asa cum sunt ei in fotografii, nu sunt suficiente.
Este posibil ca puterea cuptorului meu sa fie mai mare. 🙁 Cartofii nu se fierb inainte.
Cand divele fac mancare in bucatarie ajungi sa mananci cartofi cruzi. 60 de minute nu sunt suficiente, nici macar 90 de minute nu au fost suficiente. Cartofii trebuie prefierti.
Ai spus 160 – 170 de grade timp de 40-60 de minute. Rezultatul – cartofi cruzi. Dive in bucatarie…
Ma gandeam sa nu raspund, dar as vrea sa iti spun ca nu public nimic fara sa iasa perfect! Poate cuptorul meu electric are putere mai mare. Poate cartofii taiati de mine au fost mai subtiri. Si iti garantez ca reteta este buna, au probat-o si altii. Si lor le-a iesit…
Eu garantez ca daca acoperi cu folie de aluminiu..ies perfecti…fac cartofi la cuptor in diferite feluri…si ies mult mai gustosi daca nu ii fierbi inainte ❤ o reteta super….plus cateva detalii…o sunculita printre cartofi…sau pui pregatit inainte…este si mai dementiala
si eu am facut aceasta reteta, de mai multe ori chiar. sint f f buni, insa timpul si /sau temperatura nu sint ok. au stat in cuptor cam 2 ore jumate spre 3, la 180 grade. acuma temperatura setata ar trebui sa fie aceeasi indiferent de puterea cuptorului. stiu ca nu toate cuptoarele sint la fel, insa diferenta de timp este prea mare, intre ce ati scris si realitate
revin la postarea anterioara: am refacut cartofii dauphinois azi…de asta data am potrivit perfect cuptorul: 200 grade cu ventilatie (cred ca ventilatia e foarte necesara), 1 ora si 30 min, cu mentiunea ca primele 60 min am acoperit cu folie al, apoi descoperit ultimele 30 min. au iesit minunat! datile trecute nu am folosit ventilatia si ca atare timpul a fost semnificativ mai mare.