fbpx

RETETE RECENTE

COZONAC CU RAHAT SI CIOCOLATA

November 13, 2011 | CATEGORIA

Reteta de cozonac cu nuca pe care o folosesc de multi ani mi se pare una din cele mai bune. Cozonacul este foarte pufos si aromat, mult mai bun decat reteta incercata anterior pentru cozonacul cu rahat si ciocolata. Zilele trecute am avut chef de un cozonac cu nuca, dar surpriza: nu mai aveam nuci! Fapt pentru care a iesit acest minunat cozonac cu rahat si ciocolata, pe care va las sa-l savurati virtual, pana va hotarati sa faceti unul.

INGREDIENTE:

600 g faina
150 ml lapte
100 g unt topit
25 g drojdie
180 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
3 oua + 1 galbenus
1 praf sare
1 lingura suc de lamaie
coaja rasa de la o portocala
300-350 g rahat
100 g ciocolata cu lapte

PREPARARE:

Pentru prepararea aluatului procedam pas cu pas ca in reteta cozonacului cu nuca:

Intr-un vas pregatim faina, amestecata cu praful de sare. Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem putin lapte caldut(1/2 de cana), drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 min.

Intre timp separam ouale si punem restul de lapte la incalzit. Frecam galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. Adaugam zeama de lamaie, coaja de la portocala si amestecam. Batem si albusurile cu un praf de sare pana devin o spuma tare.

Turnam apoi laptele foarte cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia.

Punem maiaua in faina si amestecam. Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de vanilie. Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Presram putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu).

Pe o planseta unsa cu ulei sau unt topit intindem aluatul. Peste acesta vom preasara bucatele de rahat si ciocolata tocata din cutit. Rulam apoi aluatul si presam marginile pentru a nu iesi umplutura.

Punem cozonacul in tava si il lasam inca 10-15 minute sa creasca. Dam cozonacul la cuptorul preancalzit la 180°C pentru 45 minute. Cand este copt il scoatem din cuptor, il ungem cu ou si pudram cu zahar, apoi il mai lasam la cuptor inca 2 minute.

Pofta buna!

Comentarii

  • Loredana

    Arata delicios! De care drojdie folosesti, uscata sau proaspata?

    • diva in bucatarie

      Proaspata.

  • Oana

    Din aceste ingrediente a iesit doar un cozonac? Multumesc! Arata delicios, voi incerca si eu! 🙂

  • Sury

    Cati cozonaci au iesit din aceste ingrediente?

    • diva in bucatarie

      1

      • Sury

        Multumesc!

        • diva in bucatarie

          🙂

  • Buna ziua ! Vin cu o intrebare ,,,,,ce faina ati folosit la retetele de cozonac? O zi frumoasa sa aveti ! Multumesc, anticipat !

    • diva in bucatarie

      Pe vremuri foloseam Grania, acum folosesc faina de cozonac de la Baneasa.

      • Buna dimineata! Multumesc foarte mult pentru raspuns ! CRACIUN FERICIT , alaturi de cei dragi !

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *