fbpx

RETETE RECENTE

CARTOFI FRANTUZESTI – reteta de cartofi cu oua, cascaval si smantana la cuptor

August 27, 2010 | CATEGORIA

 

 

Cartofi frantuzesti este o reteta simpla si usor de pregatit de cartofi gratinati. Sunt pregatiti la cuptor cu oua fierte, cascaval si smantana, dar pot fi adaugate si alte ingrediente in functie de gusturi.

Reteta de baza contine doar cartofi fierti, oua fierte si smantana.

Eu pun in plus sunca slaba, aduce un plus de gust si culoare, dar si alte tipuri de branzeturi pentru mai multa savoare. In acest fel asigur straturilor de cartofi cremozitate si umplutura savuroasa de cartofi cu sunca si branzeturi scufundate in smantana.

Eu folosesc doar smantana grasa, de 24% grasime pentru aceasta reteta.

Am intalnit variante cu carnati, afumatura, ciuperci sau praz. Mi-au placut toate variantele si le-am pregatit si eu de-a lungul timpului, dar nu am apucat sa le fac poze. Cand fac cartofi frantuzesti nu rezista prea mult, asa ca in 10 ani nu am reusit sa schimb pozele acestei postari. Azi am profitat de faptul ca toata lumea era ocupata in momentul in care am scos cartofii din cuptor si am reusit sa fac 4 poze. In timp ce sotul meu lucra in mansarda, iar fiul meu lucra ceva pentru scoala, mama (cea care da de obicei anuntul ca masa este gata), era pe strada sa plimbe cainele. In sfarsit eram singura in bucatarie! Iata ca am putut sa fac cateva poze, chiar daca au fost putin pe fuga.

Cartofii frantuzesti se fac atat de usor incat vei pregati reteta de cate ori vei avea ocazia. Noi ii facem cel putin o data pe luna. In aceasta reteta puteti folosi ouale ramase dupa Sarbatorile Pascale sau resturi de branzeturi din frigider (veti pune doar branzeturi care merg in aceasta combinatie ).

Copilul meu imi cere destul de des sa ii fac cartofi frantuzesti. Imi spunea cand era mic ca arata ca un tort de cartofi. Sunt sigura ca o sa va placa si voua varianta mea, pentru ca este plina de branzeturi.

Retele cu cartofi sunt foarte des intalnite in bucataria romaneasca. Asta si pentru ca este o leguma ieftina, versatila, dar este si o sursa buna de carbohidrati.

Pentru cei care pregatesc pentru prima oara o astfel de reteta am cateva sfaturi: cartofii se pun la fiert in apa rece, astfel incat acestia sa se incalzeasca in acelasi timp cu apa. Daca in timpul fierberii apa scade prea mult, peste ei veti pune doar apa fiarta, fierbine. Nu se fierb la foc mare. Incercati sa fixati cumva flacara astfel incat sa fiarba la foc mediu.

Veti sti ca sunt fierti daca faceti proba cu o furculita care intra si iese foarte usor din cartofi. Timpul de fierbere difera atat in functie de marime, cat si de soiul cartofilor: de la 20 la 45 minute.

Cartofii trebuie sa fie tari, sa nu fie incoltiti, cand ii puneti la fiert.

Avand grija de aceste aspecte, pregatirea cartofilor cu oua, cascaval  sunca si smantana la cuptor va fi mai simpla decat pare la prima vedere. Oricine o poate pregati!

Reteta de cartofi frantuzesti este satioasa si foarte gustoasa. Poate fi mancata atat la pranz, cat si la cina. Noi o preferam pentru cina.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru cartofi frantuzesti:

INGREDIENTE:

aprox. 1 kg cartofi medii-mari fierti in coaja
250 g cascaval ras
150 g telemea rasa
150 g mozzarella taiata cuburi mici
2 felii mari sunca slaba (aproximativ 70 g)
4 oua fierte + 3 oua intregi batute ce se vor amesteca cu smantana
300g smantana grasa – 24% grasime
sare
piper

In plus: 40 g unt pentru uns vasul

PREPARARE:

Cartofii intregi cu coaja se spala foarte bine sub jet de apa si se pun  la fiert in apa cu sare. In functie de marimea lor acestia au nevoie de 25-45 minute timp de fierbere – la foc mediu.

Am avut grija sa nu se crape in timpul fierberii si am verificat daca sunt fierti cu o furculita.

I-am luat de pe foc, am scurs apa, i-am trecuti si pe ei sub o ploaie de apa rece si i-am curatat de coaja imediat. Cu cat sunt mai fierbinti, cu atat mai usor se curata.

Cat timp s-au fiert cartofii am pus la fiert ouale astfel incat sa aiba consistenta tare si am dat prin razatoare cascavalul si telemeaua, iar mozzarella am taiat-o cuburi mici. Am bautut ouale crude si le-am amestecat cu smantana, avand grija sa omogenizez compozitia. Am taiat sunca in cuburi.

Am curatat cartofii de coaja si i-am taiat felii rotunde sau ovale cat erau inca fierbinti.

Am uns un vas termorezistent cu unt si am pus un strat de cartofi. Am presarat sare si piper, apoi am pus pesteacestia o treime din cantitatea de cascaval ras, jumatate din oule fierte feliate, jumatate din sunca, apoi jumatate din cantitatea de telemea si mozzarella.  Am acoperit totul cu 1/3 din ouale batute cu smantana.

Am aranjat inca inca un rand de felii de cartofi si am repetat operatiunea de mai sus.

Ultimul strat de cartofi l-am acoperit cu smantana cu oua.
Am copt cartofii in cuptorul preancalzit la 180°C pentru aproximativ 20-30 minute sau pana se rumeneste usor sosul de pe cartofii de la suprafata.

Am presarat restul de cascaval si am pus iar la cuptor pentru alte 5 minute, cat sa se topeasca, eventual sa se rumeneasca putin.

Cartofii frantuzesti se mananca calzi, cel mai bine la putin timp dupa ce sunt scosi din cuptor, insotiti de o salata verde cu lamaie, dar pot fi mancati si a doua zi incalziti, insa merg si reci.

Prima felie pe care o scot cu o spatula din vas se rupe de obicei. Din acest motiv, in timp, daca sunt foarte multe persoane la masa, ca se taie mai usor,  folosesc tehnica rasturnarii pe un platou, apoi pun un alt platou si rastorn iar. In acest mod toate feliile ies perfect, le pot taia si imparti tuturor.

Aici este o poza foarte veche, de la inceputurile blogului – cred ca este a 10-a reteta postata pe blog.

Toata lumea aprecia reteta mea, asa ca trebuia sa o las aici pentru a fi pregatita si de prietenele mele.

Pofta buna!

Comentarii

  • Asta voarte blage la mine. Faci și livrări? :))

    • diva in bucatarie

      Nope! Ai vrea tu! Scapi usor de gatit…

  • Fac si eu ceva de genul asta dar nu pun oua fierte. Oricum sunt deliciosi!!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Dana!

  • arata fantastic

    • diva in bucatarie

      Multumesc Irina!

  • Adriana

    Draga mea,
    Iti urmaresc deja de un timp retetele tale pe Facebook si pot sa spun ca abia astept dimineata sa ma uit ce ai mai postat si ce feluri noi ne inveti din experienta ta.
    Iti multumesc foarte mult; locuiesc in Phoenix Arizona si chiar dace am o gramada de carti de bucate, felul in care le prezinti tu pe ale tale ma face sa las toate cartile mele si sa gatesc numai ce postuiesti tu.
    Am o singura rugaminte la tine.
    In familia mea, de obicei la masa sunt doar eu si sotul meu. Din cind in cind imi vin copiii la masa si atunci ne adunam 6-8 persoane cel putin.
    Ceea ce imi este greu sa imi dau seama sunt portiile pe care le ai tu in retete. Te rog daca se poate, poti sa adaugi la fiecare reteta pentru cite persoane sunt cantitatile pe care le ai. Probabil asta va fi de ajutor pentru ceilalti cititorii si fanii ai tai.
    Cu multe multumiri si te rog, continua cu delicatesele tale mai departe, sunt usor de facut si delicioase!

    Cu multe multumiri,

    Adriana

    • diva in bucatarie

      Multumesc pentru aprecieri si indicatii. Noi suntem 4 in familie, si gatesc pentru noi. Daca se intampla sa fie doar pentru 2-3 persoane am precizat acest lucru.Problema mea ca am prieteni pentru care portiile nu inseamna acelasi lucru. Daca eu incerc sa pastrez portia la un nivel mediu in farfurie, altul considera farfuria “goala”, iar altii “prea plina”… Dar voi tine cont de sugestie si voi incerca sa nu uit sa precizez si numarul portiilor pe care le apreciez eu.

  • si mie imi plac, sunt delicioasi.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *