Lussekatter, delicii suedeze
Lussekatter
Sarbatorile de iarna incep in Suedia cu Sarbatoarea Sfintei Lucia, celebrata in 13 decembrie. Inainte de rasaritul soarelui cea mai tanara fata din fiecare familie se imbraca intr-o rochie alba cu un cordon rosu, iar pe cap isi pune o coronita din ramuri de brad. Ea isi trezeste parintii si ii serveste cu prajituri, avand alaturi de ea fratii sau surorile mai mari.
Iata cum se prepara lussekatter:
Ingrediente:
200 g unt
50 g drojdie proaspata
300 ml lapte
200 ml smantana
1 g sofran
300 g zahar
1 praf de sare
1 ou mare
800 g faina
1 ou pentru uns
Pentru decor: 3 linguri stafide inmuiate in 5 linguri apa cu 1 lingurita rom
Cum faci reteta de lussekatter:
Pentru inceput topim untul, adaugam laptele si smantana si le incalzim astfel incat sa nu fie fierbinte. Adaugam sofranul dupa ce l-am frecat putin intr-un mojar.
Turnam cateva linguri din aceasta compozitie peste drojdia maruntita intr-un castron, o dizolvam, apoi adaugam restul lichidului. Adaugam un ou batut, zaharul si un praf de sare.
In final incorporam faina si amestecam pana obtinem un aluat neted, putin lipicios, dar usor de lucrat cu acesta.
Lasam aluatul acoperit cu un prosop sa creasca la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Impartim apoi in 35 de bilute de cantitati aproximativ egale (50 g). Modelam intre palme fiecare biluta, apoi aranjam „snururile” direct pe hartia de copt din tava in forma de „S”, cu spatiu intre ele pentru ca vor creste in cuptor. Decoram cu stafide fiecare lussekatter, apoi le ungem cu oul batut.
Le acoperim cu un prosop si le lasam sa se odihneasca inainte sa le bagam in cuptorul preancalzit la 200°C inca 20 de minute.
Coacem lussekatter pana devin aurii (in jur de 10-15 minute, in functie de grosimea lor).
Le scoatem din cuptor cand sunt gata, le lasam sa se raceasca, apoi le servim.
Sunt ultra mega delicioase!!!
Cu siguranta le voi reface de Craciun si va recomand cu mare drag sa le incercati!
Pofta buna!
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Numai bune de servit cu lapte!
Succes Cristina.
Multumesc Dana! Bafta si tie!
Inspiratia este la inaltime, o idee care se incadreaza in decorul iernii ce sta sa vina, al sarbatorilor ei, de pretutindeni, maratonul continua deci, cu succes !
Multumesc, draga Mirela!
Ce frumoase sunt 🙂 Si ce poveste, nu stiam despre ele 🙂
Deja imi este dor de Craciun 🙂
Da… eu am scos decoratiunile pentru poza, as decora deja casa.
Am ochit si eu reteta,pana la urma am optat ptr altceva. Tie ti-au iesit foarte bine! Bafta multa
Multumesc draga mea! Bafta si tie!
Ce pufosenii!!!! Cu siguranta le voi incerca si eu, te pup :*
Multumesc! Sunt sigura ca ii vor placea lui Andutzu!
Acum as papa cateva !!! 😉
Si eu ti-as trimite instant cateva…
Cat de bine arata,super alegere!
Multumesc!
Foarte apetisante ,in mod sigur foarte bune …le voi incerca negresit de sarbatori !!! O idee geniala multumesc mult d-na Cristina
Va multumesc, dna Ileana!
Cwe bine arata!
Multumesc Isabela!
Ce frumoase si pufoase! Succes Cristina! :*
Multumesc la fel, Miha!
Ce frumoase sunt,trebuie sa fie delicioase,imi place ideea cu sofran in aluat.Bafta multa iti doresc!
Multumesc mult, Flory!
seamana foarte mult cu mucenicii rominesti,dar sunt mai elaborati,au ingrediente pentru o alta structura, mai consistenta.multumesc pentru ca am facut cunostinta cu o noua reteta.
Da, reteta si forma te duc cu gandul la mucenicii nostri…
Succes si cu aceasta reteta ! Am doar o intrebare pentru ca vreau sa le incerc neaparat ce fel de smantana a-ti folosit? Pupici !
Multumesc, Alice. Am folosit smantana pentru gatit Dorna care are fix 200 ml- o cutie mica cu maro, pe care o gasesti in orice Carrefour. Te pup si eu, Alice!
hmm, miroase deja a Craciun 😉
cred ca sunt tare gustoase, poate incerc si eu reteta, mi-ai facut pofta!
neaparat! dar promite-mi ca voi gusta si eu una!
Tare bine mai arata! Iti doresc bafta multa! Pupici!!
Multumesc Adela!
Arata tare bine si cu siguranta sant delicioase. Le voi incerca cat de curand. Bafta multa !
O seara frumoasa !
Multumesc Lia!
le adorrrr, abia astept sa le refac anul acesta de Craciun! Succes la concurs! :*
Multumesc, draga mea.
Super bune Cristina!Le-am gustat si io!Felicitari!Te pup!
TKS! Te pup, Angi!
Vai cum arata… Vreau si euuu!!!
Cu drag, oricand pentru tine…
Arata nemaipomenit, iar la gust sunt foarte bune.Bravo…
Multumesc Rocsy!
Ce bine arata pufoseniile!
Tin pumnii, bafta multa la concurs! 🙂
Multumesc Edith!
Arata extraordinar si gustul este pe masura, astept sa mai faci si sa ma chemi la masa..
De Craciun, cu siguranta!
E frumoasa povestea e bine ca ales retata de cozonac e interesanta forma de serpuit incovrigat dar ….fara o umplutura de un jeleu sau ciocola sau o felie de fruct sau o bucatica de ciocolata e prea multa paine