Lussekatter, delicii suedeze

22 noiembrie 2012Diva in Bucatarie

Lussekatter

Sarbatorile de iarna incep in Suedia cu Sarbatoarea Sfintei Lucia, celebrata in 13 decembrie. Inainte de rasaritul soarelui cea mai tanara fata din fiecare familie se imbraca intr-o rochie alba cu un cordon rosu, iar pe cap isi pune o coronita din ramuri de brad. Ea isi trezeste parintii si ii serveste cu prajituri, avand alaturi de ea fratii sau surorile mai mari.

Iata cum se prepara lussekatter:

Ingrediente:

200 g unt
50 g drojdie proaspata
300 ml lapte
200 ml smantana
1 g sofran
300 g zahar
1 praf de sare
1 ou mare
800 g faina
1 ou pentru uns

Pentru decor: 3 linguri stafide inmuiate in 5 linguri apa cu 1 lingurita rom

Cum faci reteta de lussekatter:

Pentru inceput topim untul, adaugam laptele si smantana si le incalzim astfel incat sa nu fie fierbinte. Adaugam sofranul dupa ce l-am frecat putin intr-un mojar.

Turnam cateva linguri din aceasta compozitie peste drojdia maruntita intr-un castron, o dizolvam, apoi adaugam restul lichidului. Adaugam un ou batut, zaharul si un praf de sare.

In final incorporam faina si amestecam pana obtinem un aluat neted, putin lipicios, dar usor de lucrat cu acesta.

Lasam aluatul acoperit cu un prosop sa creasca la loc cald pana isi dubleaza volumul.

Impartim apoi in 35 de bilute de cantitati aproximativ egale (50 g). Modelam intre palme fiecare biluta, apoi aranjam „snururile” direct pe hartia de copt din tava in forma de „S”, cu spatiu intre ele pentru ca vor creste in cuptor. Decoram cu stafide fiecare lussekatter, apoi le ungem cu oul batut.

Le acoperim cu un prosop si le lasam sa se odihneasca inainte sa le bagam in cuptorul preancalzit la 200°C inca 20 de minute.

Coacem lussekatter pana devin aurii (in jur de 10-15 minute, in functie de grosimea lor).

Le scoatem din cuptor cand sunt gata, le lasam sa se raceasca, apoi le servim.

Sunt ultra mega delicioase!!!
Cu siguranta le voi reface de Craciun si va recomand cu mare drag sa le incercati!

Pofta buna!

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Inspiratia este la inaltime, o idee care se incadreaza in decorul iernii ce sta sa vina, al sarbatorilor ei, de pretutindeni, maratonul continua deci, cu succes !

  2. Foarte apetisante ,in mod sigur foarte bune …le voi incerca negresit de sarbatori !!! O idee geniala multumesc mult d-na Cristina

  3. seamana foarte mult cu mucenicii rominesti,dar sunt mai elaborati,au ingrediente pentru o alta structura, mai consistenta.multumesc pentru ca am facut cunostinta cu o noua reteta.

  4. Succes si cu aceasta reteta ! Am doar o intrebare pentru ca vreau sa le incerc neaparat ce fel de smantana a-ti folosit? Pupici !

    1. Multumesc, Alice. Am folosit smantana pentru gatit Dorna care are fix 200 ml- o cutie mica cu maro, pe care o gasesti in orice Carrefour. Te pup si eu, Alice!

  5. E frumoasa povestea e bine ca ales retata de cozonac e interesanta forma de serpuit incovrigat dar ….fara o umplutura de un jeleu sau ciocola sau o felie de fruct sau o bucatica de ciocolata e prea multa paine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *