fbpx

RETETE RECENTE

LUSSEKATTER – DELICII SUEDEZE

November 22, 2012 | CATEGORIA

Sarbatorile de iarna incep in Suedia cu Sarbatoarea Sfintei Lucia, celebrata in 13 decembrie. Inainte de rasaritul soarelui cea mai tanara fata din fiecare familie se imbraca intr-o rochie alba cu un cordon rosu, iar pe cap isi pune o coronita din ramuri de brad. Ea isi trezeste parintii si ii serveste cu prajituri, avand alaturi de ea fratii sau surorile mai mari.

Unul din deserturile traditionale este “lussekatter” (pisici cu sofran) pe care l-am ales special pentru “Inspiration Food Marathon” organizat de Electrolux. Daca va plac si voua nu trebuie decat sa lasati un cometariu pe facebook sau aici, pentru ca acestea conteaza in proportie de 50% in notarea juriului.

Iata cum se prepara lussekatter:

INGREDIENTE:

200 g unt
50 g drojdie proaspata
300 ml lapte
200 ml smantana
1 g sofran
300 g zahar
1 praf de sare
1 ou mare
800 g faina
1 ou pentru uns

Pentru decor: 3 linguri stafide inmuiate in 5 linguri apa cu 1 lingurita rom

PREPARARE:

Pentru inceput topim untul, adaugam laptele si smantana si le incalzim astfel incat sa nu fie fierbinte. Adaugam sofranul dupa ce l-am frecat putin intr-un mojar.

Turnam cateva linguri din aceasta compozitie peste drojdia maruntita intr-un castron, o dizolvam, apoi adaugam restul lichidului. Adaugam un ou batut, zaharul si un praf de sare.

In final incorporam faina si amestecam pana obtinem un aluat neted, putin lipicios, dar usor de lucrat cu acesta.

Lasam aluatul acoperit cu un prosop sa creasca la loc cald pana isi dubleaza volumul.

Impartim apoi in 35 de bilute de cantitati aproximativ egale (50 g). Modelam intre palme fiecare biluta, apoi aranjam “snururile” direct pe hartia de copt din tava in forma de “S”, cu spatiu intre ele pentru ca vor creste in cuptor. Decoram cu stafide fiecare lussekatter, apoi le ungem cu oul batut.

Le acoperim cu un prosop si le lasam sa se odihneasca inainte sa le bagam in cuptorul preancalzit la 200°C inca 20 de minute.

Coacem lussekatter pana devin aurii (in jur de 10-15 minute, in functie de grosimea lor).

Le scoatem din cuptor cand sunt gata, le lasam sa se raceasca, apoi le servim.

Sunt ultra mega delicioase!!!
Cu siguranta le voi reface de Craciun si va recomand cu mare drag sa le incercati!

Pofta buna!

Comentarii

  • Numai bune de servit cu lapte!
    Succes Cristina.

    • diva in bucatarie

      Multumesc Dana! Bafta si tie!

  • Mirela Carmen

    Inspiratia este la inaltime, o idee care se incadreaza in decorul iernii ce sta sa vina, al sarbatorilor ei, de pretutindeni, maratonul continua deci, cu succes !

    • diva in bucatarie

      Multumesc, draga Mirela!

  • Ce frumoase sunt 🙂 Si ce poveste, nu stiam despre ele 🙂
    Deja imi este dor de Craciun 🙂

    • diva in bucatarie

      Da… eu am scos decoratiunile pentru poza, as decora deja casa.

  • Am ochit si eu reteta,pana la urma am optat ptr altceva. Tie ti-au iesit foarte bine! Bafta multa

    • diva in bucatarie

      Multumesc draga mea! Bafta si tie!

  • Ce pufosenii!!!! Cu siguranta le voi incerca si eu, te pup :*

    • diva in bucatarie

      Multumesc! Sunt sigura ca ii vor placea lui Andutzu!

  • Acum as papa cateva !!! 😉

    • diva in bucatarie

      Si eu ti-as trimite instant cateva…

  • Cat de bine arata,super alegere!

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Jaggi Ileana

    Foarte apetisante ,in mod sigur foarte bune …le voi incerca negresit de sarbatori !!! O idee geniala multumesc mult d-na Cristina

    • diva in bucatarie

      Va multumesc, dna Ileana!

  • Cwe bine arata!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Isabela!

  • Ce frumoase si pufoase! Succes Cristina! :*

    • diva in bucatarie

      Multumesc la fel, Miha!

  • Ce frumoase sunt,trebuie sa fie delicioase,imi place ideea cu sofran in aluat.Bafta multa iti doresc!

    • diva in bucatarie

      Multumesc mult, Flory!

  • nutu chirila

    seamana foarte mult cu mucenicii rominesti,dar sunt mai elaborati,au ingrediente pentru o alta structura, mai consistenta.multumesc pentru ca am facut cunostinta cu o noua reteta.

    • diva in bucatarie

      Da, reteta si forma te duc cu gandul la mucenicii nostri…

  • Beatu Alice

    Succes si cu aceasta reteta ! Am doar o intrebare pentru ca vreau sa le incerc neaparat ce fel de smantana a-ti folosit? Pupici !

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Alice. Am folosit smantana pentru gatit Dorna care are fix 200 ml- o cutie mica cu maro, pe care o gasesti in orice Carrefour. Te pup si eu, Alice!

  • andra

    hmm, miroase deja a Craciun 😉
    cred ca sunt tare gustoase, poate incerc si eu reteta, mi-ai facut pofta!

    • diva in bucatarie

      neaparat! dar promite-mi ca voi gusta si eu una!

  • Zilahi Adela

    Tare bine mai arata! Iti doresc bafta multa! Pupici!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Adela!

  • Arata tare bine si cu siguranta sant delicioase. Le voi incerca cat de curand. Bafta multa !
    O seara frumoasa !

    • diva in bucatarie

      Multumesc Lia!

  • le adorrrr, abia astept sa le refac anul acesta de Craciun! Succes la concurs! :*

    • diva in bucatarie

      Multumesc, draga mea.

  • Super bune Cristina!Le-am gustat si io!Felicitari!Te pup!

    • diva in bucatarie

      TKS! Te pup, Angi!

  • Vai cum arata… Vreau si euuu!!!

    • diva in bucatarie

      Cu drag, oricand pentru tine…

  • Arata nemaipomenit, iar la gust sunt foarte bune.Bravo…

    • diva in bucatarie

      Multumesc Rocsy!

  • Ce bine arata pufoseniile!
    Tin pumnii, bafta multa la concurs! 🙂

    • diva in bucatarie

      Multumesc Edith!

  • Bogdan

    Arata extraordinar si gustul este pe masura, astept sa mai faci si sa ma chemi la masa..

    • diva in bucatarie

      De Craciun, cu siguranta!

  • marcu mirela

    E frumoasa povestea e bine ca ales retata de cozonac e interesanta forma de serpuit incovrigat dar ….fara o umplutura de un jeleu sau ciocola sau o felie de fruct sau o bucatica de ciocolata e prea multa paine

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *