Conopida murata in saramura, crocanta si gustoasa

16 septembrie 2014Diva in Bucatarie

Conopida murata in saramura. Reteta de conopida murata in saramura. Conopida murata. Cum faci conopida in saramura

conopida-murata-in-saramura-1

Conopida murata in saramura – deliciu crocant pentru iarna

Conopida murata in saramura este una dintre cele mai indragite conserve de iarna din bucataria traditionala romaneasca. Crocanta, usor acrisoara si cu o aroma aparte, aceasta muratura se potriveste perfect langa preparatele consistente ale sezonului rece. Fie ca o servesti langa o friptura, langa tocanite sau chiar ca gustare simpla, conopida murata aduce prospetime si echilibru in farfurie.

De ce sa alegi conopida murata in saramura?

Conopida este o leguma bogata in vitamine si minerale, iar murarea ei in saramura ii pastreaza textura si o transforma intr-un acompaniament savuros. Pe langa gust, ea aduce si beneficii pentru digestie, fiind bogata in fibre si probiotice care se dezvolta natural in procesul de fermentatie.

Sfaturi utile pentru o conopida murata perfecta

  • Alege conopida potrivita – trebuie sa fie alba, tare si fara pete, pentru ca muratura sa iasa crocanta si aspectuoasa.
  • Nu uita de condimente – foi de dafin, boabe de mustar, usturoi sau ardei iute pot transforma conopida murata intr-o adevarata delicatesa.
  • Depoziteaza corect – borcanele trebuie pastrate intr-un loc racoros si intunecat, ferite de variatii mari de temperatura.

Cum poti savura conopida murata in saramura

Aceasta muratura este un aliat de nadejde in meniul de iarna. Se serveste adesea langa sarmale, fripturi la cuptor, piftie sau chiar langa o simpla mamaliga. Crocanta si plina de aroma, conopida murata completeaza mesele traditionale. Conopida murata in saramura este mai mult decat o simpla muratura – este parte din traditia culinara romaneasca, un preparat simplu, dar de mare efect,. Nu ar trebui sa lipseasca din camara de iarna. Cu cateva sfaturi utile si putina rabdare, te vei bucura de o garnitura delicioasa si sanatoasa pe tot parcursul sezonului rece.
conopida-murata-in-saramura-1

Iti las ca inspiratie si alte retete de muraturi in saramura:

  1. Muraturi asortate
  2. Gogonele
  3. Castraveti murati
  4. Conopida roz murata
  5. Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de Youtube

INGREDIENTE:

(pentru 2 borcane de 1.4 l) 1-1.2 kg conopida 2 morcovi medii 1 bucata hrean taiata rondele 2 flori marar uscat 2 lingurite boabe mustar 2 lingurite boabe piper cateva boabe ienibahar 2 frunze dafin sare grunjoasa neiodata apa

PREPARARE:

Alegem conopida proaspata si sanatoasa. Pe fundul borcanelor punem 2-3 felii de hrean, boabe de mustar si de piper (pastram boabe de piper si pentru saramura). Spalam conopida bine sub jet de apa, rupem buchetele si le asezam in borcane avand grija sa punem si rondele de morcovi printre ele. Peste buchete de conopida punem in fiecare borcan cate o floare uscata de marar. Se poate adauga si putin marar uscat. Punem la fiert apa cu sare (la 1 l apa 30 g sare grunjoasa neiodata) cu cateva boabe piper, boabe ienibahar, frunze dafin si cateva rondele de hrean. Turnam saramura fierbinte peste conopida, sigilam borcanele si le acoperim cu o patura pana a doua zi. Important! Saramura se toarna doar pana la baza gatului! Cand incepe sa bolboreasca lichidul din borcane trebuie sa aiba loc sa creasca, fara sa dea pe afara. Pastram borcanele intr-o camara racoroasa. Nu este nevoie sa fie vanturate. La inceput apa se va tulbura, dar in doua saptamani lichidul va deveni clar. Totul se va depune pe fundul borcanului. Sa va fie de folos! Ma gasesti si pe  INSTAGRAM. Pagina mea de  Facebook  este  aici. Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *