Toba de casa

16 decembrie 2011Diva in Bucatarie

Toba de casa. toba de casa. reteta toba de casa. toba de porc. reteta toba de porc. toba de casa reteta diva in bucatarie. cum faci toba de casa

toba-de-casa

Toba de casa – mezel natural, preparat traditional si gustos

Toba de porc este unul dintre cele mai indragite preparate de sarbatoare, nelipsita de pe masa de Craciun sau de Anul Nou. Este gustoasa, aromata si relativ usor de facut, insa necesita putina rabdare pentru pregatirea si fierberea ingredientelor: ureche, picior, rinichi, limba, muschi, inima si cateva bucati de slanina cu carne. Practic, procesul aminteste de pregatirea raciturilor, caci in compozitie se adauga usturoi, iar zeama trebuie sa fie gelatinoasa pentru a lega corespunzator umplutura.

De ce merita sa prepari toba acasa

In prezent, oricine poate pregati acasa o toba de porc gustoasa si naturala. Poti folosi carnea provenita din propria gospodarie sau o poti cumpara din macelarie ori supermarket. Desi exista diferente de gust intre porcul crescut in gospodarie si cel din comert, un lucru ramane sigur: toba de casa nu contine aditivi, E-uri sau chimicale, iar prospetimea si aroma sunt incomparabile. Dupa ce o vei prepara prima data, cu siguranta nu vei mai dori varianta din comert, care abunda in gelatina artificiala. Toba autentica se leaga doar cu zeama in care au fiert carnurile, o sursa naturala de gelatina. De aceea, nu este nevoie sa adaugi gelifiant, iar acest lucru nici nu este recomandat.

Alte preparate traditionale nelipsite de la masa de sarbatoare

Pe langa toba de casa, multe alte mezeluri si aperitive completeaza masa traditionala:

  1. slanina fiarta cu usturoi si boia,
  2. kaizerul de casa,
  3. lebarul de casa,
  4. piftia de porc,
  5. jumarile,
  6. carnatii de casa,
  7. caltabosul/ maios.

Gasiti toate retetele puse intr-o singura postare: aperitive traditonale de Craciun.

Toate aceste rețete formează un adevărat festin tradițional și pot fi reunite într-o prezentare completă a aperitivelor de Crăciun.

Cum se pregateste toba de casa corect

Pregatirea membranelor

Toba se umple in mod traditional in stomac de porc sau in vezica, insa pot fi folosite si mate groase, daca nu gasesti variantele clasice. Acestea trebuie spalate foarte bine, apoi tinute minimum patru ore in apa rece cu otet pentru a elimina mirosul specific. Tot in acest proces membranele se albesc, iar stomacul se curata mult mai usor de pelicula interioara.

Afumarea – necesara sau nu?

Desi multe gospodine obisnuiesc sa afume toba pentru un plus de aroma, medicii recomanda evitarea afumaturilor, deoarece pot afecta sanatatea. Chiar si fara afumare, toba de casa este extrem de gustoasa, asa cum am experimentat si eu de nenumarate ori.

Particularitati regionale si variante speciale

In zone precum Harghita si Covasna, se adauga paprika in zeama calda turnata peste carne, pentru a colora gelatina si a-i oferi un aspect aparte. Tot in acele regiuni exista variante de toba cu sange proaspat, iar traditiile locale includ chiar preparate precum sangele fript cu ceapa – o surpriza culinara pentru multi vizitatori.

Cum se serveste toba de casa

Toba simpla, asa cum o prepara majoritatea romanilor, se serveste cu mustar, hrean ras sau hrean amestecat cu otet si smantana. Este un aperitiv excelent, iar odata ce il vei pregati acasa, cu siguranta vei repeta reteta an de an.

 

Am sa va arat mai jos de ce ingrediente aveti nevoie si cum se umple si se fierbe toba de porc.

INGREDIENTE:

1 ureche de porc si 1 picior de porc
2 rinichi de porc
1 limba de porc
250 g muschi de porc
500 g pulpa de porc
1 inima de porc
150 g slanina impanata cu carne
6 catei mari usturoi zdrobiti/pisati
1 stomac de porc
1 lingura rasa de sare la fiert+1/2 lingurita sare pentru carnea tocata
1/2 lingurita piper proaspat macinat + 1 lingurita boabe de piper
piper boabe
2 foi de dafin

Prepararea tobei de casa – pasii esentiali pentru un mezel traditional reusit

Pregatirea ingredientelor

Am inceput prin a pregati toate ingredientele necesare, asezandu-le la indemana pentru a lucra rapid si organizat. Piciorul si urechea de porc le-am parlit bine pentru a elimina orice urma de par, apoi le-am clatit cu apa rece. Limba de porc se fierbe cu tot cu membrana, insa aceasta se indeparteaza foarte usor imediat dupa oprirea focului, cat inca este fierbinte.

Fierberea carnurilor si a organelor

Am pus la fiert toate organele si bucatile de carne enumerate in reteta, cu exceptia rinichilor. In oala am adaugat o lingurita de boabe de piper, o lingura de sare, trei catei de usturoi zdrobiti si cateva foi de dafin. Am lasat totul sa fiarba aproximativ o ora din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca. Rinichii i-am fiert separat, nu doar pentru a evita tulburarea apei, ci si pentru ca necesita un timp de gatire mai scurt.

 

Racirea carnurilor si pregatirea compozitiei

Dupa ce toate ingredientele au fiert, le-am scos din oala si le-am lasat sa se raceasca bine. Zeama nu se arunca, deoarece va fi baza gelatinei naturale care leaga toba. Am inceput prin a curata limba de porc, cat era inca fierbinte, pentru a desprinde usor membrana. Am avut grija sa desprind toata carnea de pe oasele piciorului, fara a lasa fragmente mari sau mici in compozitie.

Taierea si condimentarea carnurilor

Am tocat toate ingredientele in cuburi mici spre medii, de aproximativ 1,5–2 cm, si cateva bucati mai mari, de 3–4 cm, pentru varietate in textura. Am condimentat compozitia cu sare si piper dupa gust. In paralel, am pisat inca trei catei de usturoi si i-am adaugat in zeama in care au fiert carnurile. Am amestecat bine zeama, am strecurat-o si am turnat trei-patru polonice peste carnea taiata.

Umplerea si coaserea stomacului

Cu aceasta compozitie am inceput sa umplu stomacul de porc. Dupa umplere, am cusut deschizatura cu atentie. Pentru cei care se tem ca se poate rupe cusatura, se poate face un nod strans cu o sfoara alimentara, pentru o siguranta suplimentara.

Fierberea finala si presarea tobei

Am fiert toba inca 30–40 de minute. Din cand in cand, am intepat partea superioara cu un ac, pentru a elibera presiunea si a evita ruperea stomacului, avand grija sa nu permit iesirea zeamei. Ca pont, toba poate fi introdusa intr-un dres nou pentru a preveni spargerea in timpul fierberii.

Dupa fierbere, am scos toba pe un fund curat de lemn. Am acoperit-o cu un alt fund si am asezat o greutate deasupra. A ramas la rece peste noapte pentru a se presa uniform.

Servirea tobei de casa

Desi pare migaloasa, aceasta munca merita din plin. Toba de casa este delicioasa si se serveste excelent cu mustar sau cu hrean proaspat ras, amestecat cu putin otet si smantana. Bon appétit!

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Esti foarte tare!! Da foarte!! Imi place de mor toba!! Sunt fan nr 1!!! Ma topesc dupa cea preparata in casa. Mama face in fiecare an, asa ca eu sunt exclusa din tema asta 😉 Super arata!! Pupici

  2. Multumesc Simona! Eu nu am unde sa afum toba, carnatii… dar ma multumesc ca sunt facute in casa si stiu ce pun in ele. Te pup

  3. Iti multumesc din suflet pentru reteta!!!! Deja am fost sa vad daca imi pot aduce burta de porc, s-au uitat cam ciudat spaniolii la mine:) dar deja m-am obisnuit si sper sa o pot prepara si eu dupa reteta ta… ador toba facuta in casa si lebarbusul!!! Te pupam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *