Salata caprese – mozzarela cu rosii si busuioc

20 martie 2011Diva in Bucatarie

Salata caprese – mozzarela cu rosii si busuioc. Salata Caprese – reteta de salata italiana simpla din mozzarella proaspata feliata, rosii, frunse de busuioc, cu ulei de masline, pesto si otet balsamic.

Salata Caprese - reteta diva in bucatarie

Salata Caprese – reteta de salata italiana simpla din mozzarella proaspata feliata, rosii, frunse de busuioc, cu ulei de masline, pesto si otet balsamic.

Este una din salate gustoase, simple, rapid si usor de facut de care va indragostiti si o faceti cat de des puteti, profitand vara de rosiile dulci si carnoase.

salata-caprese-01

Pentru mine salata Caprese inseamna vara, soare, vacanta si insula Capri. Este o insula superba si as reveni in acest loc oricand.

Salata Caprese se spune ca a fost inventata de un bucatar foarte patriot dupa cel de-al doilea razboi mondial, ce a vrut sa aduca culorile tricolorului italian in preparatele sale.

Prima mentionare a Salatei Caprese dateaza din vara anului 1924, cand a aparut in meniul Hotelului Capri Quisisana, datorita lui Filippo Tommaso Marinetti, fondatorul Futurismului.

Acesta a vrut implementarea unor meniuri sanatoase, in defavoarea retetelor clasice, foarte calorice.

Astfel, Marinetti, care nu a realizat faptul ca ca aceasta salata are un continut caloric mare (mozzarella este o branza foarte calorica), a cerut includerea acesteia in meniu, ca fiind o salata usoara.

Dar, Salata Caprese a devenit cunoscuta in lume datorita regelui Egiptului, Farouk, care a vizitat Insula Capri, in 1952.

Revenind de la plaja, a cerut sa ii fie servit un preparat usor, care sa-i potoleasca foamea.

Acestuia i-a fost adus un sandwich umplut cu Salata Caprese (felii de rosii proaspete si felii de mozzarella, aranjate alternativ).

Se pare ca a fost impresionat de preparat si a cerut sa fie inclus pe lista preparatelor sale culinare favorite. El este considerat inventatorul Salatei Caprese tip sandwich.

Am vazut ca multi recomanda ca salata sa fie pusa la frigider, dar site-urile italiene recomanda servirea mozzarellei la temperatura camerei.

Pentru ca salata sa iasa perfecta nu trebuie sa aveti pe farfurie lichid lasat de branza sau de rosii.

Busuiocul il veti pune in salata doar inainte de servire, ca sa nu se ofileasca. Unii recoamnda sosul pesto, altii spun ca nu se foloseste. Voi alegeti dupa gust.

Dar, ca orice preparat simplu, acesta iese savuros doar daca folositi ingrediente de calitate.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru Salata Caprese:

Ingrediente Salata Caprese:

3 rosii mari si carnoase
200 g mozzarella proaspata (din lapte de vaca sau bivolita)
1 lingura ulei de masline
1 lingura de otet balsamic
1 varf de cutit de sare
cateva frunze de busuioc
felii de foccacia sau paine pentru servit
sos pesto pentru decor si servit – optional

Mod de preparare Salata Caprese:

Am spalat rosiile, le-am sters si le-am taiat felii de marime potrivita. Am taiat mozzarella in felii de aceeasi grosime cu feliile de rosii.

Am aranjat pe un platou alternativ felii de rosii si felii de mozzarella. Am aranjat feliile de busuioc, am asezonat cu sare, apoi am pus putin pesto peste felii, am turnat uleiul de masline si putin otet balsamic.

Puteti toca frunzele de busuioc si le presarati peste feliile de rosii si mozzarella.

salata-caprese

Pornind de la clasica reteta de Salata Caprese am pregatit si alte retete. Apasati pe titlurile retelor si veti descoperi si alte retete savuroase:

  1. Dovlecei Caprese
  2. Bruschete Caprese
  3. paste cu salata Caprese
  4. ciuperci umplute in stil Caprese
  5. quesadilla Caprese

Chiar sunt curioasa ce veti incerca sa pregatiti pornind de la propunerile mele.

Pofta buna!

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *