Chec simplu

19 martie 2011Diva in Bucatarie

Chec simplu. Reteta acestui chec simplu si foarte pufos este simpla, rapida, economica, usor de pregatit.

Reteta acestui chec simplu si foarte pufos este simpla, rapida, economica, usor de pregatit.

Pentru a pregati acest chec ai nevoie de maxim 15 minute, timp in care se preincalzeste cuptorul.

Cred ca toate gospodinele au pregatit acest chec ca prima experienta in ale gatitului.

Dealtfel, reteta de chec simplu este cea mai cunoscuta dintre dulciurile pregatite la noi in tara.

Este un desert economic, ce se face extrem de usor. Iese foarte afanat si aromat si poate fi pregatit chiar si fara praf de copt.

In copilarie imi admiram verisoara (care avea 20 de ani mai mult decat mine) cum pregatea checuri frumoase, mari, pufoase.

Aveam 7 ani, dar imi doream foarte mult sa am indemanarea ei si sa stiu sa pregatesc chec simplu, gustos si pufos.

Uneori nu ai nevoie decat de ingrediente simple, banale, pentru a-ti satisface pofta de ceva bun, rapid si dulce.

Deserturile de acest fel veti observa ca se vor termina printre primele.

Sunt oameni reticenti la prajituri cu creme (mai ales pe baza de unt), altii nu vor fructe in desert.

Sotul meu de exemplu nu iubeste prajiturile cu ciocolata, desi mananca extrem de multa ciocolata seara, la televizor.

Si, pentru ca ai mei sunt principalii degustatori ai deserturilor postate aici, pe blog, este evident ca am pregatit retete de chec in zeci de variante.

Gasiti o colectie impresionanta de retete de chec in acest link.

Retete de chec cu ulei sau cu unt, marmorate, cu ciocolata, cacao, fructe.

Cel cu mere rase chiar este unul din cele mai cautate retete de pe blog.

Reteta de chec simplu pufos poate fi transformata in reteta de blat de tort, poate fi o prajitura simpla peste care presarati nuca sau fructe usoare (altfel se vor scufunda in aluat).

Dar, stiti ce este cel mai bun si mai bun la acest chec simplu?

Crusta este ca o mica bezea. Cand il scot din tava crapa, dar ne batem cu totii pe coaja aceasta. Secretul ei este albusul batut spuma foarte tare, ca pentru bezea.

Cacao am pus doar pentru a avea o mica pata de culoare. Puteti sa nu o folositi.

Pentru aroma am folosit coaja rasa de lamiae.

Ei bine am avut lamiae bio – pe care am platit probabil dublu, dar sanatatea alor mei este mai importanta.

Daca nu aveti lamai bio spalati foarte bine coaja cu  partea abraziva a buretelui si apoi puteti rade lamaia. Puteti folosi zahar vanilat Bourbon in locul acesteia.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de chec simplu si pufos.

Ingrediente chec simplu:

200 g faina

200 g zahar

4 oua

1 varf cutit sare

1/2  plic praf de copt (5g)

1 lingurita coaja rasa de lamaie

20 ml apa

80 ml ulei

1 lingura cacao + 1 lingura apa

Mod de preparare chec simplu:

Batem albusurile impreuna cu un varf sare pana se intreste.

Adaugam treptat zaharul si mixam pana devin o spuma tare.

Se pun galbenusurile unul cate unul, apoi coaja rasa lamaie.

Adaugam apa rece si uleiul (amestecand dupa fiecare in parte), apoi se incorporeaza faina si praful de copt.

Se amesteca de jos in sus, foarte usor, rotind vasul, pana se omogenizeaza compozitia.

chec-simplu-01  chec-simplu-02

Punem aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, pastrand 2 linguri mici aluat.

Adaugam cacao in aluatul pastrat si 1 lingura apa, amestecam pana se dizolva bine pudra de cacao si o turnam peste aluatul din tava.

Coacem checul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

chec-simplu-03  chec-simplu-04

Cand este gata il lasam sa se raceasca pe un gratar.

Il servim simplu sau pudrat cu zahar.

chec-simplu-b

Pofta buna!

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Anda Mihaela, checul pregatit de tine dupa aceaszta reteta a iesit mega pufos!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *