google plus pinterest twitter

ADS 1 code

COZONAC INSIROPAT

15 May 2016

cozonac-insiropat

Cozonac insiropat!! Treaba complicata, etape ce se intind pe parcursul a 2 zile si il mancam abia in a 3-a, dar una peste alta efortul si rabdarea merita cu prisosinta! Cine are rabdare si se inhama la pregatirea lui va fi super multumit, caci ceva mai bun zau daca am mancat pana acum. De fiecare data spun ca noua reteta este mai buna, dar pe aceasta cu siguranta nu o va egala nimic!

Trebuie sa fac o precizare foarte importanta: lichidele au fost cantarite, asa ca nu masurati cu cana in ml, folositi cantarul! Si nu va uitati la pretul dat pe rom, sa fie unul foarte bun, ii veti simti aroma si il veti adora pentru toata treaba ce o va face.

INGREDIENTE:

(pentru 1 cozonac)

Pentru maia:

15 g drojdie proaspata

20 g faina

30 g lapte caldut

Pentru aluat:

70 g unt

1 ou intreg + 2 galbenusuri

40 g zahar fin

2 g sare fina

coaja rasa de la 1/2 lamiae si 1/2 portocala

15 g rom

5 g extract de vanilie

250 g faina

30 g lapte rece (foarte rece)

Pentru umplutura:

200 g nuca macinata fin

100 g zahar pudra

20 g cacao neagra

1 ou +1 albus

25 g rom

1 varf cutit sare

Pentru sirop:

450 g zahar

150 g apa

100 g rom

1 pastaie vanilie

PREPARARE:

Pentru inceput punem drojdia cu laptele caldut (cat sa fie la o temperatura neutra cand il atingem) si lasam la dospit in jur de 15 minute, sau pana creste cat sa dea afara din castronel. In acest timp taiem 70 g unt rece in cuburi si le lasam sa astepte la temperatura camerei.  Punem in bolul mixerului 1 ou si 2 galbenusuri, 40 g zahar fin, coaja rasa de lamiae si portocala, 15 g rom si 5 g extract de vanilie. Lasam sa mixeze bine, pana cand ouale incep sa faca spuma. In acest moment adaugam maiaua, faina si 30 g lapte foarte rece. Daca aluatul pare tare putem sa mai adaugam maxim 10 g lapte rece. Framantam aluatul foarte bine, adaugand cate un cub de unt doar dupa ce l-am incorporat pe cel anterior complet. Cand terminam de framantat, punem aluatul intr-un bol uns cu ulei, il acoperim cu o folie de plastic si il punem in frigider pentru 2 ore sau pana isi dubleaza volumul. Nu glumesc!! Va creste foarte frumos in frigider! In acest timp pregatim umplutura: amestecam nuca macinata foarte fin cu zahar pudra, cacao, oua, rom si un praf de sare. Pregatim si siropul si 450 g zahar si 150 g apa (il lasam pe foc pana cand se dizolva zaharul fara sa amestecam deloc in oala!) Il lasam sa se raceasca putin si adaugam romul si 1 pastaie vanilie taiata in jumatate. Acoperim siropul si il lasam sa astepte pana la momentul in care vom avea nevoie de el.

cozonac-insiropat-1cozonac-insiropat-2

Cand aluatul a crescut il scoatem din frigider, il impartim in 2 bile egale, pentru ca fiecare bila sa fie invelita il folie si sa mai astepte inca 3 ore in frigider. Am spus ca trebuie rabdare, nu-i asa?

Dupa acest interval, intindem fiecare bucata de aluat in doua dreptunghiuri folosind foarte putina faina pentru masa de lucru (eu am uns bine de tot blatul cu ulei si nu am folosit deloc faina). Intindem umplutura lasand loc liber de 4 cm la marginea scurta, rulam strans aluatul, repetand operatiunea si pentru a doua bucata de aluat.

cozonac-insiropat-3cozonac-insiropat-4

Taiem 5 cm din fiecare capat de rulou (sa ajungem direct la crema), apoi mutam rulourile cu crema in congelator pentru 15 minute. In acest timp pregatim forma de cozonac mai mica (20*10), o ungem cu unt topit, apoi punem hartia de copt. Scoatem rulourile din congelator si le taiem in jumatate pe lungime. Le punem in cruce si le impletim, apoi cozonacul il aranjam in tava.

cozonac-insiropat-5cozonac-insiropat-6

Acoperim forma de cozonac cu folie alimentara si o lasam peste noapte in frigider (minim 8 ore trebuie sa stea la rece). Cand au trecut orele de asteptare punem in cuptor un vas cu apa fierbinte, inchidem usa, scoatem cozonacul din frigider, indepartam folia alimentara, apoi il punem in cuptorul in care avem aburi pentru 30 minute. Dupa cele 30 minute scoatem oala cu apa, forma de cozonac si preincalzim cuptorul la 160°C . Coacem cozonacul 45-50 minute sau pana cand este rumenit si ferm la atingere (nu se poate face proba cu scobitoarea sau batul din cauza cremei).

cozonac-insiropat-7cozonac-insiropat-8

Cand s-a copt il scoatem, il lasam 5 minute sa se raceasca in afara formei, apoi il imbaiem bine in sirop pentru 15 secunde. Scurgem excesul de sirop, mutam cozonacul inapoi in forma, il invelim in folie de plastic si il lasam sa astepte pana a doua zi.

Acela va fi momentul in care vom savura cu placere maxima fiecare bucatica de cozonac insiropat si vom regreta ca nu am facut o portie dubla.

Astea fiind spuse, va doresc rabdare si spor la pregatit cozonac insiropat!

 

Daca va place reteta, puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro

Iata-l pregatit aici de Vio. Multumesc mult, a iesit foarte frumos!

 

Multumirile pentru inspiratie merg catre Desertologie. – explicatii mai in detaliu veti gasi in link.

 

6 Comentarii

  1. ina says:

    Cred ca este bun,dar rabdare sa fie!

  2. Mamy Vio says:

    Ma bate gandul sa-l fac si eu e tare tentanta , multumim de reteta !

      1. 🙂 Eu iti multumesc! L-am vazut, arata de nota 10!

  3. Alexandra says:

    Hristos a Inviat!
    Am facut cozonacul pentru Pasti si este demential. Foarte buna reteta, doar ca trebuie rabdare. Recomand!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Banner ADS 3 inner