Cozonac cu crema de nuca si rom, cozonac pufos cu ulei
Cozonac pufos
Cozonac cu crema de nuca si rom – un cozonac pufos si o umplutura deliciosa. Reteta simpla de cozonac de casa pufos umplut cu nuca este simpla are ingrediente de calitate.
Am inlocuit untul cu ulei bun, cu gust neutru si am obtinut una din cele mai simple si mai usoare retete de cozonac. Aluatul obtinut este delicios si ramane proaspat mai multe zile.
Nu este usor sa faci cozonaci pufosi si gustosi, dar mama mea ii pregatea pe vremuri chiar si fara unt. Pentru ca alimentele erau rationalizate, untul era pastrat pentru prajituri sau pentru noi, sa avem sandwich-uri la micul dejun. Spunea ca si mama ei facea cozonaci cu ulei. Iar cozonacii bunicii se pare ca erau tare apreciati. Eu eram mult prea mica ca sa imi aduc aminte ceva gatit de bunica din partea mamei. Am ramas ancorata si mai legata cumva de bunica poloneza.
Insa reteta aceasta de cozonac, pregatita de mama mea pe vremuri, este una fabuloasa. Se face atat de usor, incat nu ai cum sa gresesti!
Sarbatorile se apropie cu pasi repezi, asa ca incep sa imi fac planuri cu ceea ce voi pregati atat pentru Craciun, cat si pentru Revelion.
Cozonacul cu crema de nuci si rom este pe lista retetelor pe care imi doresc sa le pregatesc anul acesta.
Si, pentru ca vreau ca preparatele mele sa fie apreciate de cei dragi, ar fi bine sa folosesc ingrediente bune, de calitate si sanatoase.
Din acest motiv am preparat acest cozonac cu crema de nuci si rom cu uleiul Omega 3 de la Costa d’Oro ce aduce impreuna aromele si proprietatile uleiurilor de floarea soarelui, cel din samburi de struguri, din porumb, seminte de in si uleiul de tarate de orez. Gustul, mirosul si aroma nu influenteaza absolut deloc rezultatul final al cozonacului, as spune chiar ca este unul din cei mai buni cozonaci pe care l-am mancat in ultima perioada. Un alt cozonac cu crema de nuci si rom gasiti aici, acesta fiind reteta unui cozonac insiropat super delicios
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru acest delicios cozonac cu crema de nuci si rom:
INGREDIENTE:
400 g faina + faina pentru masa de lucru
20 g drojdie proaspata
180 ml lapte cald
120 g zahar
1 varf cutit sare
2 galbenusuri
1 lingurita coaja rasa portocale
1 lingurita esenta de rom
50 ml ulei Costa d’Oro OMEGA 3
Pentru umplutura:
100 ml lapte
120 g zahar
200 g nuci macinate fin
1 galbenus
un varf cutit amidon
1 lingurita praf cacao neagra
1/2 lingurita scortisoara macinata
1 fiola esenta de rom
Pentru uns:
1 ou batut
PREPARARE:
Punem drojdia cu 2-3 linguri lapte cald si 1 lingurita de zahar la dospit pentru 10 minute, timp in care dizolvam zaharul in restul de lapte. Punem drojdia in mijlocul fainii, apoi adaugam laptele indulcit si amestecam usor pana este absorbit tot lichidul.
Adaugam galbenusurile, 1 varf cutit de sare, esenta de rom si coaja de portocale. Ultimul ingredient pe care il incorporam este uleiul. Il adaugam treptat, framantand de fiecare data cand turnam putin ulei. Din momentul in care terminam de adaugat ulei vom framanta aluatul in jur de 15-20 minute, astfel incat la final nu se va mai lipi de maini si va fi elastic.
Pe fundul unui castron punem putina faina, asezam aluatul in castron, acoperim cu un prosop si il punem in loc cald pentru o ora, timp in care isi va dubla volumul.
In acest timp pregatim umplutura: punem la fiert, la foc mic, laptele cu zaharul. Adaugam nucile si galbenusul, apoi praful de cacao si scortisoara, iar la final amidonul. Amestecam cat de des putem pana se ingroasa crema. O luam de pe foc, adaugam esenta de rom si amestecam bine, apoi o lasam sa se raceasca.
Intindem aluatul pe masa de lucru, avand grija sa presaram putina faina in prealabil. Ii vom da o forma dreptunghiulara, cu o lungime de doua ori mai mare decat tava in care il vom coace si o latime putin mai mare decat a tavii. Intindem crema, rulam, apoi indoim de la mijloc si aducem capetele paralel, unul langa altul. Taiem rulourile pe lungime, pe mijloc (fara sa ajungem pana jos), avand grija ca taietura sa inceapa pe ambele parti aproape de capatul de sus, apoi impletim fasiile.
Punem cozonacul in forma tapetata cu hartie de copt si il mai lasam inca 20-30 minute sa creasca, apoi il coacem 45 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Il vom acoperi in ultimile 15-20 minute, astfel incat sa nu se arda. Il ungem cu un ou batut cat este inca fierbinte.
Uleiurile de la Costa d’Oro sunt de cea mai buna calitate, de aceea vi le recomand cu toata convingerea.
Uleiul Costa d’Oro EXTRA este un ulei de masline extravirgin foarte sanatos. Contine o cantitate mare de vitamine si antioxidanti. Este uleiul pe care il folosesc de cativa ani pentru a pregati salate, dressinguri, fripturi, sosuri, paste, dar si la deserturi.
Pentru diverse mancaruri, sosuri, salate mai folosesc si uleiul Costa d’Oro Omega 3. Amestecul de uleiuri din floarea soarelui, porumb, samburi de struguri, seminte de in si tarate de ovaz ii asigura o combinatie sanatoasa ce da preparatelor noastre un gust delicios.
Costa d’Oro L’integrale este un ulei 100% natural, nefiltrat, cu un gust usor si o aroma delicata de fructe. Pentru ca este cel mai bun ulei ar fi pacat sa nu il folosim pentru bruschete, crostini, la asezonarea salatelor sau pentru a pregati carne la gratar.
Nu imi ramane decat sa va urez pofta buna si spor la pregatit cozonac cu nuca si crema de nuci cu rom!
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.
Minunat cozonacul. Iar uleiul Costa d’Oro Omega 3 , e favoritul nostru la salate. Multumi Cristina pentru toate bunatatile :-*