RETETE RECENTE

DRESDNER STOLLEN – COZONAC GERMAN

March 20, 2015 | CATEGORIA

dresdner-stollen-cozonac-german

Dresdner Stollen este o specialitate din zona Dresdei, realizata initial doar din faina, drojdie si apa, prima referire la aceasta reteta fiind datata in anul 1474. Mai tarziu au fost introduse untul si laptele, iar reteta actuala a fost actualizata abia la mijlocul secolului trecut. Dresdner Stollen se consuma in mod special in perioada Craciunului, dar eu l-am pregatit in mod special pentru proiectul propus de Savori urbane: The Food Connection – O calatorie culinara in jurul lumii, iar primul popas a fost in Germania. Andie va fi gazda colectiei ce va prezentata in data de 10 aprilie pe pagina ei.

INGREDIENTE:

500 g faina

40 g drojdie

100 g zahar

1 plic zahar vanilat

250 ml lapte

120 g unt

100 g stafide

100 g merisoare

100 g migdale tocate mare

100 g coaja portocale confiata

1 lingura rom

Pentru topping:

100 g unt topit

150-200 g zahar pudra

PREPARARE:

Punem faina intr-un vas mai mare. Facem in mijloc o gaura, iar in aceasta adaugam zaharul, drojdia si jumatate din cantitatea de lapte cald.

dresdner-stollen-cozonac-german-1

Dupa 15 minute aceasta a dospit, asa ca o putem amesteca cu faina, restul de lapte, unt topit, zahar vanilat, rom, migdale tocate mai mare, coaja de portocale confiata, merisoare si stafide.

dresdner-stollen-cozonac-german-2

Amestecam si framantam aluatul, apoi il acoperim cu un prosop si il lasam intr-un loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Luam aluatul crescut si il intindem intr-o forma ovala pe masa de lucru, unde am presarat in prealabil faina. Framantam si modelam martipanul in forma de snur. Il punem in centrul cozonacului. Suprapunem aluatul peste cozonac apoi il coacem in jur de 50 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

dresdner-stollen-cozonac-german-3

Scoatem cozonacul din cuptor si il ungem cu untul topit cat este fierbinte, apoi presaram zaharul pudra in strat gros.

 

Cozonacul rezista mult timp daca este pastrat la rece.

 

 

Comentarii

  • Stollen este unul dintre cozonacii mei favoriti. Plin de fructe confiate si martipan! Si cu o aroma de unt incredibila. Foarte fain l-ai facut!

  • Ce bine arata! Ce mai conteaza ca se face de Craciun. La cat de bun e merge in orice perioada a anului 😉
    Eu una nu as refuza acum o felie 🙂

  • Rocsy Ciobanu

    Ce l-as degusta, chiar acum!

  • Super arata!! De Craciun, de Paste.. merge oricand la mine! 🙂

  • Mmm.. deja imi inchipui ce arome are. 😀

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *