Dresdner stollen – cozonac german
Dresdner stollen

Dresdner stollen – cozonac german
Dresdner Stollen este o specialitate din zona Dresdei, realizata initial doar din faina, drojdie si apa, prima referire la aceasta reteta fiind datata in anul 1474.
Mai tarziu au fost introduse untul si laptele, iar reteta actuala a fost actualizata abia la mijlocul secolului trecut.
Dresdner Stollen – cozonac german are umplutura bogata de stafide, merisoare, migdale si portocale confiate si martipan.
Toate acestea ii ofera un gust bun.
Ai grija sa folosesti lapte caldut. Daca temperatura trece de 30 grade bacteriile din drojdie vor muri si aluatul nu va creste.
Untul trebuie sa fie gras. Doar acesta da gust bun deserturilor.
Imi place sa ma joc cu aluaturile dospite si recunosc ca am un cuptor foarte bun, asa ca am o multime de retete de cozonaci pe blog.
Daca vrei sa te inspiri iti las cateva sugestii:
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de dresdner Stollen – cozonac german:
Ingrediente:
500 g faina
40 g drojdie
100 g zahar
1 plic zahar vanilat
250 ml lapte
100 g stafide
100 g merisoare
120 g unt 80% grasime
100 g migdale tocate mare
100 g coaja portocale confiata
1 lingura rom
Pentru topping:
100 g unt topit
150-200 g zahar pudra
Mod de preparare Dresdner Stollen – cozonac german:
Am cantarit cu o seara inainte toate ingredientele si le-am lasat la temperatura camerei.
A doua zi am cernut faina intr-un vas mare.
Am facut o gaura in mijlocul fainii. Am pus zaharul, drojdia si jumatate din cantitatea de lapte cald.
Le-am lasat sa dospesca timp de 15 minute. Dupa acest interval de timp am inceput sa amestec drojdia cu faina si restul de lapte.
Am adaugat untul topit, zahar vanilat, rom, migdale tocate mai mare, coaja de portocale confiata, merisoare si stafide.
Am amestecat, apoi am framantat aluatul. L-am acoperit cu un prosop si l-am lasat intr-un loc cald sa creasca pana si-a dublat volumul.
Am presarat pe masa de lucru putina faina.
In continuare am luat aluatul crescut si l-am intins pe blat dandu-i o forma ovala.
Apoi am framantat si am modelat martipanul in forma de snur.
L-am pus in centrul cozonacului.
Am suprapus cele doua parti de aluat peste martipan.
Coacere
Am preincalzit cuptorul la 220° si am micsorat temperatura la 170°C cand am introdus cozonacul in cuptor.
Dresdner Stollen – cozonac german s-a copt timp de 50-60 minute.
Cand a fost copt l-am scos din cuptor si l-am uns cu untul topit fierbinte, apoi am presarat zaharul pudra in strat gros.
Dresdner Stollen se consuma in mod special in perioada Craciunului, dar eu l-am pregatit in mod special pentru proiectul propus de Savori urbane:The Food Connection – O calatorie culinara in jurul lumii.
Primul popas a fost in Germania. Andie va fi gazda colectiei ce va prezentata in data de 10 aprilie 2015 pe pagina ei.
Cozonacul rezista mult timp daca este pastrat la rece intr-o cutie inchisa etans.
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Paginamea de Facebook este aici.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Stollen este unul dintre cozonacii mei favoriti. Plin de fructe confiate si martipan! Si cu o aroma de unt incredibila. Foarte fain l-ai facut!
Ce bine arata! Ce mai conteaza ca se face de Craciun. La cat de bun e merge in orice perioada a anului 😉
Eu una nu as refuza acum o felie 🙂
Ce l-as degusta, chiar acum!
Super arata!! De Craciun, de Paste.. merge oricand la mine! 🙂
Mmm.. deja imi inchipui ce arome are. 😀
Cat martipan ati folosit?
era martipan DR. Oetker