Tocanita de iepure cu sos de vin si ciuperci
Tocanita de iepure cu sos de vin si ciuperci
Reteta de tocanita de iepure cu sos de vin si ciuperci este o adaptare a retetei beef Bourguignon a Juliei Child.
Carnea de iepure este gustoasa si versatila. O poti folosi pentru a pregati mancaruri cu sos, supe sau placinte vanatoresti.
Iepurele a fost un aliment de baza in bucatariile traditionale pe tot mapamondul, caci vanatorii ii prindeau usor in lunile calde.
Daca vrei sa te inspiri pentru a pregati si alte retete cu carne de iepure iti las mai jos cateva sugestii:
- iepure cu smantana si ciuperci
- iepure in bere la cuptor
- iepure cu sos de rosii si usturoi
- tocanita de cartofi cu carne de iepure
Carnea de iepure are nevoie de mult lichid pentru a retine umiditatea, asa ca tocanita este cea mai buna metoda prin care obtii carne frageda si suculenta, cu gust bun.
In aceasta reteta de tocanita de iepure cu sos de vin si ciuperci am avut
iepure salbatic.
Acesta este mai bun decat cel de crescatorie caci se hraneste cu mai multe ierburi.
Gasesti carne proaspata de iepure in supermarketuri si hypermarketuri (Metro, Lidl, Carrefour).
Pentru a profita de gustul bun al carnii am marinat-o cu 24 h inainte, dar poate sta si 48 h in marinata.
In acest mod ma asigur ca voi avea o carne foarte frageda si moale.
Reteta mea de tocanita de iepure cu sos de vin si ciuperci contine ciuperci champignon, dar poti folosi si alte tipuri (galbiori, hribi sau porcini).
Poti folosi un singur tip sau poti sa combini doua feluri de ciuperci.
Am dat aroma sosului cu cimbru uscat, dar poti sa folosesti si alte ierburi: oregano uscat sau salvie.
Cu ce poti servi tocanita de iepure cu sos de vin si ciuperci ?
In primul rand aleg piure de cartofi, dar merge foarte bine si cu alte garnituri: cartofi natur, orez simplu, paste, mamaliga.
Daca iti ramane tocanita de iepure cu sos de vin si ciuperci o poti reincalzi a doua zi.
Poate fi pastrata in frigider pana la 4 zile.
Daca vrei sa o congelezi, o poti tine timp de 3 luni. Cand vrei sa o consumi o lasi peste noapte in frigider sa se dezghete.
Ingrediente
- Pentru marinata
Instrucțiuni
- Inainte sa treci la preparare trebuie sa tai iepurele in bucati si sa tii carnea intr-o marinata. Poti folosi tot iepurele, caci coasetele si alte parti cu mai putina carne pe oase, caci aduc aroma si gust bun. Instructiuni pentru pregatirea marinatei gasesti aici. Va sta timp de 24-48h inainte de a fi gatita in frigider. Inainte de gatire cu o ora va fi lasata la temperatura camerei. Am folosit o oala de fonta, dar poti sa folosesti si alt tip de oala cu fund gros cu capac. Am taiat morcovii rondele, apoi ceapa in jumatate pe lungime. Fiecare jumatate a fost taiata in trei, apoi tocata julien. In uleiul incins am pus untul si baconul. Le-am lasat la foc mic pana s-a rumenit baconul, apoi l-am scos din oala.
- Am pus iepurele sa se rumeneasca. Nu am pus toate bucatile in acelasi timp pentru ca acesta sa se prajeasca uniform. Cand s-au prajit le-am scos din oala. Am pus ceapa si morcovii si le-am lasat pana cand s-au inmuiat.
- Am pus inapoi toate bucatile de carne, baconul, ciupercile taiate in bucati mari, apoi am turnat vinul alb, supa de pui si am asezonat cu sare. In acest moment am pus boabele de piper, crenguta de cimbru si rosiile. Am acoperit cu un capac si am lasat la foc mic in jur de 20 minute. In acest timp am incins cuptorul la 180°C. Am mutat oala in cuptor si am lasat-o timp de 90 minute. In functie de puterea cuptorului si marimea bucatilor de carne, timpul de coacere poate fi diferit.
- A iesit o tocanita foarte buna! Daca iti ramane o poti incalzi a doua zi. Cu ce poti manca tocanita frantuzeasca de iepure? Poti opta pentru multe garnituri (piure de cartofi, cartofi natur, orez, paste, mamaliga) sau doar cu paine taraneasca si o salata alaturi.
Notă
Carnea de iepure este perfecta pentru orice dieta. Poti folosi atat iepure de vanat, cat si crescut in curte. Carnea acestuia are mai putine calorii si mai putin colesterol decat carnea de vita, porc sau pui.