Sos All’arrabbiata
Sos All’arrabbiata picant pentru paste sau alte preparate

Sos all’arrabbiata, picant si gustos, pregatit cu putine ingrediente.
Il poti pregati cu fulgi de ardei iute sau cu ardei iute uscat si pisat in mojar.
Daca vrei poti sa pregatesti sos arrabiata si cu ardei iute proaspat.
Este o reteta clasica de sos din bucataria italiana, intalnita in mod special alaturi de paste, dar merge si cu alte preparate.
Arrabbiata inseamna in italiana „furios”.
Wikipedia noteaza ca „la Roma, orice mancare gatita intr-o tigaie cu mult ulei, usturoi si ardei iute astfel incat sa provoace o sete puternica se numeste arrabbiata”.
Reteta de sos all’arrabbiata este simpla, rapida si foarte usor de pregatit.
Daca faci o cantitate mai mare o poti pastra in borcan inchis cu capac in frigider sau in congelator.
Asa cum spuneam mai sus, pentru reteta de sos all’arrabbiata ai nevoie de putine ingrediente, dar de calitate.
- ulei de masline
- ceapa
- fulgi de ardei iute – pui atat cat este nevoie pentru a face sosul picant
- pulpa de rosii – aleg conserve italiene ce contin doar rosii, apa si sare, cu rosii conservate imediat dupa culegere (prefer rosiile San Marzano)
- sare
- piper
- usturoi
- optional: frunze de busuioc la final, cand opresti focul
In functie de tipul rosiilor este posibil sa adaugi o lingurita de zahar pentru a echilibra aciditatea rosiilor.
Sosul se ingroasa natural prin fierbere pana se evapora lichidul din rosii. Daca nu pui fulgi de ardei iute obtii sos marinara.
Daca vrei un sos mai fin poti sa il pasezi cu un micer vertical.
Cu ce poti servi acest sos all’arrabbiata:
- paste arrabiata
- chiftelute marinate
- mamaliga cu ciuperci
- creveti prajiti
- ciuperci la tigaie
- ardei umpluti de post
- pui la gratar sau la cuptor
- pizza
Iata lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru reteta de sos all’arrabbiata.
Ingrediente
Instrucțiuni
- Pentru inceput am curatat si tocat ceapa cat mai fin, apoi am dat usturoiul prin presa. Intr-o cratita incapatoare am incins uleiul, apoi am calit ceapa. Cand aceasta s-a inmuiat si a capatat astpect lucios am adaugat fulgii de ardei iute. Am amestecat si am lasat pe foc pana am simtit mirosul de ardei.
- In acest moment am pus in cratita pulpa de rosii tocata marunt.
- Am asezonat cu putina sare, piper proaspat macinat, apoi am adaugat usturoiul dat prin presa. Am lasat sosul sa fiarba la foc foarte mic in jur de 30 minute, amestecand din 10 in 10 minute. Daca lichidul scade prea mult poti adauga apa. In cazul in care ti se pare ca este sosul este acid poti adauga 1 lingurita zahar.
- Cand ajunge la consistenta dorita poti opri focul si adaugi bucuioc proaspat tocat. Il servesti cu paste (gasesti paste din grau dur fara oua in perioada postului), dar merge si cu o multime de alte preparate (mamaliga, ciuperci, carne). Nu uita sa adaugi in sosul all'arrabbiata apa in care au fiert pastele.
Notă
Daca vrei un sos mai fluid poati pune mai multa pulpa de rosii sau adaugi putina apa. In cazul in care il servesti cu paste poti adauga apa in care au fiert pastele. Daca nu il servesti imediat poti pune busuioc doar atunci cand il folosesti.