fbpx

RETETE RECENTE

CIUPERCI CU USTUROI LA TIGAIE

April 23, 2021 | CATEGORIA

Ciupercile cu usturoi la tigaie sunt delicioase, rumenite perfect la exterior, cu gust bun si aroma placuta. Sunt perfecte pe post de garnitura, dar pot fi mancate si ca fel pricipal cu o salata verde alaturi.

Reteta se pregateste rapid si usor, dar pentru a obtine cele mai bune ciuperci cu usturoi sotate trebuie sa tii cont de cateva indicatii.

In primul rand trebuie sa curatati ciupercile cu un prosop de bucatarie usor umed, un prosop de hartie sau o periuta pentru a indeparta murdaria.

Daca le spalati trebuie sa le lasati minim o ora sa se usuce. Ciupercile actioneza ca un burete, apa va fi absorbita, asa ca in momentul in care le veti pune in tigaie apa va iesi si se vor gati in apa, adica se vor fierbe.

Excesul de umiditate inhiba rumenirea ciupercilor, care contin oricum foarte multa apa. veti observa ca prin gatire volumul lor scade foarte mult.

Al doilea lucru de care trebuie sa tineti cont este tigaia aleasa. Trebuie sa fie mare, incapatoare, astfel incat ciupercile sa nu fie inghesuite. Este de preferat sa le gatiti in tigaie dupa ce aceasta a fost bine incinsa.

Trebuie maximizat contactul ciupercilor cu tigaia fierbinte, ceea ce va permite evaporarea rapida a umezelii. Daca acestea elimina lichid in timp se sunt sotate veti continua sa le gatiti pana cand apa se evapora complet, iar ciupercile se pot rumeni si ajung la aroma perfecta.

Un alt lucru foarte important este momentul in care adaugati sarea. Aceasta scoate umezeala, impiedicand rumenirea, asa ca o veti presara doar cand acestea sunt gatite, aproape de final.

Este foarte important sa stiti ca ciupercile nu se gatesc la foc mic. Acest lucru ar facilita eliminarea lichidului din ele si le veti inabusi. Ideal este sa le prajiti la foc mare, dar nu cel mai mare.

Nu trebuie sa amestecati continuu, chiar daca vi se pare ca acest lucru este necesar.

Tinand cont de aceste cateva indicatii veti obtine cele mai bune ciuperci cu usturoi trase la tigaie.

In functie de gusturi puteti adauga verdeturile preferate (cimbru, oregano, chives, marar) , dar patrunjelul cred ca este cea mai buna alegere.

Ciupercile cu usturoi trase la tigaie pot fi o garnitura perfecta pentru fripturi, dar merg de minune si cu o mamaliga cremoasa alaturi.

Noua ne plac foarte mult ciupercile, asa ca pe blog gasiti foarte multe retete cu ciuperci. Am reusit sa strang o colectie de retete de post cu ciuperci (retetele le gasiti daca apasati aici), dar le-am folosit si alaturi de carne pentru tocanite, supe crema sau le-am folosit in diverse retete de aperitive, placinte.

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciuperci cu usturoi la tigaie, atat in forma video cat si cu explicatii scrise:

 

INGREDIENTE:

500 g ciuperci champignon

40 g unt

30 ml ulei de masline

1/2 lingurita sare

1/4 lingurita piper

1 catel mare usturoi

1/4 legatura patrunjel verde

PREPARARE:

Pentru inceput va las modul de preparare in format video. Apasati de doua ori pe video ca sa-l urmariti in marime maxima.

 

Va las si modul de preparare explicat pas cu pas:

Am curatat ciupercile cu un prosop de bucatarie indepartand mizeria fara sa le spal. Daca vreti neaparat sa le spalati le veti lasa minim o ora sa se usuce pe un prosop de hartie.

Am avut ciuperci mari, asa ca le-am taiat in jumatate, dar puteau fi taiate si in patru sau feliate. Daca aveti ciuperci mici le lasati intregi caci vor fi tare dragalase.

Este foarte important ca acestea sa fie taiate la aceeasi marime, ca sa fie gatite in acelasi timp.

Am tocat patrunjelul, apoi un catel mare de usturoi in cuburi mici.

Am incins intr-o tigaie uleiul de masline, am adaugat untul. Am folosit unt cu grasime de 80%.

Am pus ciupercile in tigaie si am avut grija sa nu fie ingramadite.

Focul pentru prajirea acestora trebuie sa fie mare, dar nu maxim. In primele minute am amestecat destul de des pentru ca ciupercile sa fie unse uniform cu grasimea din tigaie.

Uleiul si untul au fost absorbite, asa ca am mai adaugat maxim 2 lingurite ulei.

Dupa aproximativ 3-4 minute de cand am pus ciupercile in tigaie nu le-am mai amestecat si le-am lasat sa se prajeasca intorcandu-le doar cand au inceput sa se rumeneasca.

Au lasat extrem de putina apa, asa ca le-am gatit pana cand s-a evaporat complet iar ciupercile s-au rumenit si au devenit lucioase.

In acest moment am asezonat cu piper, sare, am adaugat usturoiul, iar la final patrunjelul.

Ciupercile cu usturoi trase la tigaie sunt foarte gustoase, rumenite si aromate.

Noi le-am mancat cu mare pofta!

 

Sper ca le veti incerca si voi!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *