fbpx

RETETE RECENTE

PILAF DE OREZ CU CIUPERCI – reteta de post

January 25, 2021 | CATEGORIA

Pilaf de orez cu ciuperci – reteta de pilaf de orez de post – reteta simpla, gustoasa, rapida si foarte usor de pregatit pentru momentele in care renuntam la consumul de preparate de origine animala, dar poate fi si o garnitura perfecta langa oorice tip de carne pregatita la gratar sau la cuptor.

Reteta de pilaf de orez cu ciuperci este sanatoasa si savuroasa, cu orez bob cu bob, fara ca acesta sa fie lipit, fiert excesiv.

Pilaful pregatit doar pe flacara aragazului se gateste mult mai repede decat cel pregatit la cuptor. La fel ca si pastele, acesta trebuie sa aiba bobul fiert, dar cu consistenta ferma.

Din acest motiv este important sa respectati masurile/ cantitatile si sa nu gatiti orezul “la ochi”.

Daca sunteti incepatori in ale gatitului este bine sa stiti ce tip de orez se foloseste pentru a pregati pilaf. In primul rand puteti alege orezul special pentru pilaf (este etichetat pe punga), dar si orez cu bob lung (il prefer pe acesta pentru ca boabele contin un tip de amidon ce permite ca acestea sa ramana separate si pufoase in timp ce se gatesc).

Cum sa faceti ca orezul din acest pilaf de orez cu ciuperci sa nu se lipeasca, dar sa pastreze o usoara cremozitate?

Iata cateva sfaturi:

  • 1. In primul rand nu splati orezul in multe ape – o singura clatire este suficienta.  Puteti sa nu spalati deloc orezul. Amidonul il ajuta sa devina cremos.
  • 2. orezul se caleste inainte sa intalneasca lichidul – ii ofera o aroma complexa si bogata. Nu il prajiti pana se rumeneste! Prin prajire ne asiguram ca amidonul ramane in bob, exteriorul bobului fiind tare va absorbi lichidul incet si nu se va lipi.
  • 3. folositi la 1 masura de orez 3  masuri de lichid (eventual 50 ml in plus daca vreti orez mai pufos)
  • 4. dupa ce turnati lichidul mariti intensitatea focului, dar cand incepe sa clocoteasca reduceti focul al minim si puneti capacul.
  • 5. orezul va fierbe 15 minute cu capac. Puteti amesteca din cand in cand in oala. Daca alegeti sa il pregatiti la cuptor timpul de gatire va fi mai lung.
  • 6. dupa ce opriti focul lasati orezul cu capac inca 5-10 minute. Daca mai exista lichid in vas acesta va fi absorbit complet, iar amidonul din boabele de orez se intareste.
  • 7. pentru un gust foarte bun se recomanda sa folositi supa de legume concentrata. Daca nu aveti puteti fierbe rapid  intr-un litru de apa legumele pe care le aveti casa (3 morcovi, 1 felie telina, 1 radacina patrunjel sau pastarnac, 1-2 cepe, praz) pana cand supa scade la jumatate.
  • 8. pentru ca pilaful sa aiba culoare frumoasa prajiti ciupercile proaspete separat si le adaugati spre final.

Daca vreti sa vedeti cum se face supa concentrata de legume apasati aici.

In concluzie, pentru a pregati un pilaf de orez cu ciuperci veti tine cont ca in procesul de gatire sunt 3 etape esentiale: prajire orez in ulei, fierbere in lichid la foc minim si odihna acestuia.

Daca vreti sa vedeti cum am pregatit si alte retete de pilaf/ orez de post (retete vegane), va invit sa apasati pe titlurile retetelor de mai jos si veti fi redirectionati catre acea reteta:

 

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru pilaf de orez cu ciuperci – reteta de post:

INGREDIENTE:

(Pentru 3 persoane)

250 g orez cu bob lung

750-800 ml supa legume calda

500 g ciuperci champignon

100 ml ulei

1 ceapa mare

2 linguri morcov ras

1 lingura usor varfuita telina rasa

1 lingura ardei verde tocat

1 lingura ardei rosu tocat

1 lingurita usor varfuita sare

1/2 lingurita piper proaspat macinat sau 1 lingurita boabe de piper

2-3 linguri patrunjel verde tocat – 1/2 legatura patrunjel

PREPARARE:

Pentru a pregati reteta de pilaf de orez cu ciuperci am curatat si spalat rapid ciupercile, apoi le-am lasat sa se usuce. Nu le tineti sub jet de apa pentru ca abosrb multa apa. Cand s-au uscat le-am feliat (am lasat feliile intregi ), apoi am tocat ardeiul verde si cel rosu in cuburi mici si am ras morcovul si telina pe razatoarea mica. In aceasta reteta ciupercile sunt vedeta, asa ca legumele care sunt responsabile cu gustul vor fi prezentate discret in preparatul final.

Intr-o tigaie mare, cu pereti inalti, am incins 50 ml ulei si am calit ceapat tocata marunt. Cand aceasta s-a inmuiat si a devenit sticloasa am adaugat legumele si le-am sotat impreuna cu ceapa.

In acelasi timp, in restul de ulei am sotat ciupercile. Desi pare o cantitate mare, acestea isi micsoreaza forte mult volumul in timpul gatirii. Le-am gatit pana s-a evaporat complet lichidul.

Am pus orezul peste ceapa cu legume, am amestecat si l-am prajit in jur de 2 minute, amestecand destul de des in tigaie.

Am turnat 750 ml supa calda, am adaugat 1 frunza de dafin si boabe de piper (puteti folosi piper proaspat macinat) si am marit focul. Cand a inceput sa clocoteasca am redus focul al minim si am pus capacul. Am lasat sa se gateasca 10 minute. In acest timp am amestecat rapid de maxim 2 ori in tigaie si am pus capacul.

Daca se evapora prea rapid lichidul (fie puterea focului nu a fost pe minim, fie nu ati folosit un capac care sa acopere etans vasul in care gatiti), puteti sa mai adaugati 50 ml supa/apa.

Dupa 10 minute am adaugat ciupercile si sarea. Am amestecat, am pus capacul si am mai lasat pe foc 4-5 minute.

Am oprit focul si am adaugat patrunjelul verde tocat marunt.

Am lasat cu capac inca 10 minute sa se odihneasca, apoi am impartit pilaful de orez cu ciuperci in farfurii.

Asa cums e observa orezul arata perfect, fiert corect, fara sa fie moale, pufos si aerat cu un gust foarte bun!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

Va invit in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase. 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *