Spanac cu orez – spanakorizo

14 aprilie 2016Diva in Bucatarie

Spanac cu orez – spanakorizo. Spanakorizo – spanac cu orez – reteta  din bucataria greceasca, gustoasa, aromata, usor de pregatit, cu ingrediente la indemana oricui.

Spanakorizo – spanac cu orez – reteta  din bucataria greceasca, gustoasa, aromata, usor de pregatit, cu ingrediente la indemana oricui.

Este perfecta pentru perioada postului, dar aceasta reteta va fi indragita si de cei care au un regim de viata vegetarian.

Reteta de spanac cu orez iti ofera o mancare gustoasa si sanatoasa, aromata si satioasa.

Imi place cremozitatea pe care o are preparatul, asa ca il pregatesc adesea fie pe post de garnitura, fie simplu. Este o mancare clasica din bucataria greceasca, pe care eu o indragesc.

Toate retetele grecesti pregatite de mine le poti citi daca apesi aici.

Cantitatea de spanac folosita este mult mai mare decat cea de orez, dar prin gatire spanacul isi pierde volumul atat de mult, ca va fi mai putin decat orezul.

Intrebarea pe care probabil v-o puneti este ce fel de orez se foloseste pentru reteta de spanac cu orez- spanakorizo?

Este bun orezul pentru pilaf, dar daca nu ai poti incerca orezul cu bob mare.

Orezul brun se gateste mult mai mult, ceea ce ar duce la gatirea excesiva a spanacului si riscul de a pierde gustul bun al retetei.

In concluzie, nu recomand acest tip de orez pentru a gati spanakorizo.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de spanac cu orez – spanakorizo:

INGREDIENTE:

(pentru 2-3 portii)

500 g spanac proaspat

3 linguri ulei masline

1 ceapa medie

2 cepe verzi

2 catei mari usturoi pisati

150 g orez pentru pilaf sau cu bob lung

cateva frunze de menta (1 lingurita menta uscata)

100 ml vin alb – se poate inlocui cu apa pentru cei care tin postul strict

450 ml supa legume ( sau apa)

sucul si coaja rasa de la 1/2 lamaie

2 linguri ulei masline sau 1 lingura unt (daca nu tineti post)

1/2 legatura marar

PREPARARE:

Am clatit orezul in mai multe ape, pana cand apa a ramas transparenta. L-am lasat in apa cat timp m-am ocupat de spanac.

Am spalat spanacul foarte bine, apoi l-am oparit in apa fierbinte timp de 2-3 minute. L-am scurs bine si l-am tocat mai mare. Daca nu ai spanac proaspat poti folosi baby spanac.

spanakorizo-spanac-0spanac-cu-orez-spanakorizo-0

Am tocat ceapa galbena si ceapa verde si le-am calit in uleiul de masline incins. Cand aceasta s-a inmuiat am adaugat usturoiul dat prin presat si am mai calit 10-15 secunde.

spanakorizo-spanac-cu-orez-1spanakorizo-spanac-cu-orez-2

In acest moment am adaugat orezul, am amestecat si am lasat sa se gateasca la foc mic inca 2 minute amestecand in acest timp.

Am pus frunzele de menta tocate pentru a aduce mai mult aroma..

spanakorizo-spanac-cu-orez-3spanakorizo-spanac-cu-orez-4

Am turnat vinul, am amestecat si l-am lasat pana s-a evaporat, apoi am turnat supa de legume calda (sau apa calda) si am lasat tot la foc mic, cu capac, in jur de 15 minute.

Am avut grija sa mai fie lichid in tigaie in momentul in care am pus spanacul si am asezonat cu sare.

Am amestecat pana s-a omogenizat compozitia, am adaugat coaja rasa de lamaie si suc de lamaie.

Am lasat pe foc pana s-a evaporat lichidul, apoi l-am luat de pe foc.

spanakorizo-spanac-cu-orez-5spanakorizo-spanac-cu-orez-6

Am oprit focul si am lasat orezul sa se odihneasca cateva minute inainte de a-l servi, cu capacul pus.

Cand am luat pe foc am adaugat  1 lingura ulei masline, dar daca nu tineti post adaugati 1 lingurita de unt.

Cand am ridicat capacul am presarat mararul tocat si piperul proaspat macinat si am amestecat orezul si pentru a se aera.

Pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram daca apasati aici.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *