Lapti de crap prajiti
Lapti de crap prajiti, aperitiv simplu si usor de facut
Lapti de crap prajiti. Reteta simpla si usoara de lapti de crap prajiti. Cum faci lapti de crap prajiti? Ce sunt laptii?
Organele pestelui proaspat (icrele, laptii, ficatul) sunt servite ca delicatese in Delta Dunarii, dar si in multe alte parti ale lumii.
Sunt multe persoane care au reticenta in consumarea organelor in general, iar cele de peste o sa li se para si mai ciudate.
Adevarul este ca de la peste cel mai mult este consumat file-ul, care reprezinta aproximativ 60% din partile comestibile ale acestuia.
Sustenabilitatea nu este singurul motiv pentru care va indemn sa luati in considerare si consumul icrelor, laptilor si ficatului.
Se pare ca exista cercetari care au aratat ca acestea aduc importanti nutrienti organismului.
De exemplu, din ficat de peste, poti face pate.
Este adevarat ca daca nu esti pescar in Delta o sa fie mai greu sa strangi o cantitate suficienta pentru a-l prepara.
Acesta este numit „foie gras al marilor si oceanelor”.
Atunci cand cumperi un peste foarte mare vei avea surpriza ca in momentul in care eviscerezi pestele sa gasesti in interiorul lui icre sau lapti.
Cu icrele toata lumea stie ca poate face o salata, dar laptii pot ridica semne de intrebare.
Nu se arunca! Se gatesc si vei descoperi ca pot fi o adevarata experienta culinara.
Cand eram mica tata mergea la pescuit si gatea o multime de preparate, cum ar fi si acesti lapti de crap prajiti.
Datorita texturii si gustului nu are nevoie de o prajire in exces.
Acesti lapti de crap prajiti au textura si gustul asemanator creierului pane.
Laptii sunt omologul masculin al icrelor.
In bucataria japoneza sunt gatiti la abur apoi prajiti stir fry pentru a le scoate in evienta textura.
In bucataria siciliana laptii de ton sunt folositi in retetele de paste.
Ingrediente
Instrucțiuni
- Laptii de crap se spala sub jet de apa.
- Se pun intr-un castron cu apa si se schimba apa la 15 minute. In acel momnet i-am scos si am indepartat pielitele. Partea asta poate fi neplacuta daca nu o faci direct sub jet de apa.
- Am uscat laptii de crap prin tamponare cu un servet de hartie, apoi am preesarat sare pe ambele partit. I-am tavalit prin faina.
- Am repetat operatiunea si i-am pus pe un tocator.
- Am turnat ulei in tigaie cat sa fie 5-6 mm inaltime, apoi l-am incins. Am verificat ca este suficient proba cu manerul unei linguri de lemn. Cand s-au format bule de aer in jurul manerului am pus laptii la prajit la foc mic. I-am lasat pana s-au rumenit pe ambele parti. In functie de marimea tigaii se vor praji in doua transe, fara sa fie inghesuiti.
- Cand s-au rumenit pe ambele parti i-am scos pe un platou acoperit cu un servet ce va absorbi surplusul de ulei.
- I-am mancat imediat cu suc de lamaie stors peste acestia. Sunt deliciosi! Au consistenta creierului pane, iar gustul este usor asemanator. Eu am simtit nevoia sa mai adaug sare, dar daca nu mancati sarat sucul de lamaie poate fi suficient.
Eu am vrut numai rețeta de la lapții de crap .Am mai făcut pe vremuri dar nu eram sigură multumesc ptr informații