Paste Cacio e Pepe

7 martie 2024Diva in Bucatarie

Paste Cacio e Pepe, reteta traditionala din bucataria italiana.

paste cacio e pepe reteta divainbucatarie A
Porții: 3 Portii Dificultate: Usor Timp prep: 3 Min Timp gatire: 10 Min Timp total: 13 Min

Reteta de paste Cacio e Pepe este una din retetele clasice ale bucatariei italiene, din zona Romei.

Este foarte populara in Italia, dar si in afara ei.

Denumirea preparatului se refera la singurele  ingredientele folosite alaturi de paste: branza si piper.

Sunt putine ingrediente, dar de calitate. Nu se foloseste nimic altceva!

paste cacio e pepe reteta divainbucatarie B

Desi pare o reteta de paste Cacio e Pepe pare simpla si banala ai nevoie de putina experienta in bucatarie si cateva reguli importante de urmat:

  1. Nu se foloseste ulei de masline sau unt.
  2. Nu se pune adauga usturoi sau ardei iute.
  3. Nu se foloseste parmezan. Nu se mai poate numi cacio e pepe cu parmezan.
  4. Singura branza care se pune in reteta cacio e pepe este pecorino romano DOP
  5. Prajesti piperul macinat mai mare (nu fin) sau boabele de piper pe care le poti strivi in mojar.
  6. Nu pui apa fierbinte peste branza (daca ai un termometru de bucatarie lasi sa scaza la 55°C)
  7. Daca vrei sa obtii consistenta corecta a cremei de branza, pe langa temperatura ai nevoie si de o cantitate exacta de lichid. Cel mai bine este sa fie egala cu branza.

Daca te intrebi ce paste sa folosesti pentru aceasta reteta iti recomand sa alegi spaghetti din grau dur.

Recomand pastele uscate caci contin mai mult amidon decat cele proaspete, iar cele de la Antonio di Vaio au un indice glicemic mic si sunt bogate in proteine.

paste cacio e pepe reteta divainbucatarie C

Gasesti pe site mai multe retete pregatite cu spaghetti Antonio di Vaio:

  1. Spaghetti all’amatriciana
  2. Spaghetti cu ciuperci, praz si pesto vegan cu broccoli
  3. Spaghetti cu ratatouille si ciuperci

Revenind la reteta de paste Cacio e Pepe trebuie sa iti spun ca nu sa o iti vina sa credezi ca ai pregatit un preparat atat de bun, cu atat de putine ingrediente.

Trebuie sa incerci neaparat!

Iti las reteta in format video, iar mai jos gasesti si lista de ingrediente si explicatiile scrise pas cu pas.

Ajustează porțiile

Ingrediente

0/3 Ingrediente

Instrucțiuni

0/7 Instrucțiuni
  • Am pus pastele la fiert in apa cu sare.
  • Am scos 180 ml apa si am lasat-o sa se raceasca cateva minute.
  • In acest timp am ras branza cat mai marunt.
  • Am dat printr-o rasnita mai mare piperul si l-am prajit 2 minute sau pana a inceput sa intepe mirosul acestuia.
  • Am fiert pastele cu un minut mai putin si le-am pus peste piper. Am adaugat un polonic din apa in care au fiert pastele si am amestecat. Dupa un minut am oprit focul.
  • Am pus apa calda de la paste peste branza, am amestecat pana s-a omogenizat si am obtinut o compozitie cremoasa, fara cocoloase. Am turnat-o peste paste si am amestecat. Pastele sunt cremoase si se simte mirosul de piper.
  • In farfurie am mai presarat putina branza pecorino rasa fin. Poti presara si piper proaspat macinat.

Notă

Pastele se mananca imediat. Daca iti raman le poti pastra in frigider  intr-un recipient care se inchide etans pana la trei zile. Pastreaza putina apa in care au fiert pastele si o torni peste paste cand le incalzesti.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *